BINA oд 9. до 30. маjа у Београду, Новом Саду и Панчеву

  1. Београдска Интернационална Недеља Архитектуре – БИНА 2019.

БИНА 2019 / ПОЗИТИВНО–АКТИВНО

 Foto1 potpis Relja Ivanić.jpg

Тема четрнаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2019, ПОЗИТИВНО/АКТИВНО, скреће пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонскоj пракси коjе карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема.  Програм БИНА  одржава се од 9. до 30. маjа у Београду, Новом Саду и Панчеву, и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђене очима „Y“ генерациjе  (милениjалци).

 Foto Tamara Markic.JPG

У БИНА ФОКУСУове године jе стваралаштво и рад уваженог архитекте Александра Стjепановића. У оквиру овог програма, на свечаном отварању манифестациjе, у Артгет галериjи Културног центра Београда, у четвртак, 9. маjа у 20 сати, биће отворена студиjска изложба “Архитекта Александар Стjепановић”, аутора Jелице Jовановић, Реље Иванић и Марка Кажића. У оквиру овог програма, у петак, 10. маjа у 18 сати, на истом месту биће одржан разговор на тему “Архитектура Александра Стjепановића - Инфраструктура друштва: становање и пратеће функциjе, обjекти дечиjе заштите, школства и високог образовања. Могућност заштите и санациjе обjеката”. У разговору учествуjу архитекта Александар Стjепановић, Тања Дамљановић Конли и Ивана Весковић, модератор jе Jелица Jовановић.

 

У оквиру БИНЕ традиционално се представљаjу гостуjуће изложбе коjе ове године долазе из региона и са севера Европе.

У оквиру вечери свечаног отварања манифестациjе у четвртак, 9. маjа, након отварања изложбе “Архитектура Александра Стjепановића” публика ће се спустити у Ликовну галериjу КЦБ где ће у 20.30 сати бити  отворена изложба “Нова традициjа - За столом са архитектуром и уметношћу из Jужног Тирола” кустоса Давида Каласа и Лизе Трокнер. Два дана касниjе од 18 сати, на програму jе стручно вођење кроз изложбу, уз присуство кустоса, уметника и архитеката, учесника ове групне изложбе. Изложбу реализуjе удружењеСüдтиролер Кüнстлербунд уз подршку Аустриjског културног форума у Београду. Концепт изложбе почива на чувеном jужнотиролском гостопримству и одражава његов културни и вишеjезични карактер. Посетиоци ће моћи да седну за велику трпезу где ће се служити (приказивати) архитектонска и уметничка jела.

 Nova tradicija.jpg

БИНА традиционално представља пресек архитектонских активности у период између две манифестациjе кроз приказ  Архитектонских  и урбанистичких конкурса и  награде, коjи ће моћи да се погледа у Ликовноj галериjи.

 

Изложба “Савремена данска архитектура” аутора Министарства спољних послова Данске, Удружења данских архитектонских компаниjа и Инициjативе за данску архитектуру и дизаjн биће отворена у понедељак, 13. маjа у 17.30, на Платоу испред Културног центра Београда, на Тргу Републике. Истог дана у 18 сати у Галериjи Артгет на програму jе сериjа предавања Олге Поповић Ларсен и Jакоба Кнудсена, коjе модерира Александра Ступар. У понедељак 20. маjа од 18 сати у Галериjи Артгет, биће одржана jош jедна сериjа предавања уз учешће студиjа АДЕПТ и Jакоба Матсена из Копенхагена, и модераторке Жаклине Глигориjевић. Програми  се реализуjе у сарадњи са Данском Амбасадом у Београду.

 

У оквиру програма Ноћи музеjа, у суботу, 18. маjа, од 16 сати на Тргу Републике код фонтане одржаће се перформанс “Пластика нема границе” шпанског колектива Басурама и Иде-Мари Корелу, сарадњи са галериjом Колектив. У оквиру гостовања шпанских уметника, биће одржано и више различитих радионица.  Басурама и Ида-Мари Корел сарађуjу на перформансу са хаљинама од пластичних кеса као инсталациjама.  Пластична кеса представља наше глобално масовно и спонтано потрошачко друштво. Док присталице глобалног масовног туризма и конзумеризма и даље носе пластичне кесе као трофеjе, пластичне кесе су jедино и наjjефтиниjе средство за избеглице коjе прелазе границе и мора, носећи личне ствари коjе су им преостале. 

 Savremena danska arhitektura.jpg

Изложба “Награда Пиранези 2018” настала у сарадњи са Данима архитектуре у Пирану, биће отворена у среду, 22. маjа у 19 сати, у Галериjи Колектив, након чега следи и разговор са гостима из Словениjе. Престижна међународна архитектонска награда Пиранези, коjа се додељуjе од 1989. године, део jе међународне конференциjе Пирански дани архитектуре (ПДА). После дуже паузе 2018. године у jубиларноj тридесетоj сезони доделе награде Пиранези у номинациjу су укључени радови српских архитеката изведених у последње две године. Селектор за Србиjу био jе словеначко-српски архитекта Андреj Стреховец.

 

Сваке године БИНА представља архитекте млађе генерациjе.

Изложба “Понеси своj проjекат”биће отворена у четвртак, 16. маjа у Скандинавском павиљону (ФЛУ), И представиће проjекте АКВС И УРЕД студиjа. АКВС ће своjе проjекте приказати из перспецтиве корисника простора фотографиjама или компjутерским симулациjама простора. На изложби и пратећим предавањима, одабрани проjекти ће бити сагледани кроз призму седам тема коjе уско одређуjу приступ архитектонском проjектовању у студиjу – светлост, ваздух, материjал, веза споља–унутра, животни сценарио, индивидуална интерпретациjа и непрекинута путања кретања. Изложбом „Понеси своj проjекат“ УРЕД студио представља резултате интердисциплинарног деловања у архитектонскоj пракси преко изведених проjеката различитих типологиjа, реконструкциjе и адаптациjе ентериjера, конкурсних проjеката и радионица.

 

Изложба “Модерни у Београду”биће отворена у петак, 17. маjа у 19 сати у Галериjи ФЛУи окупиће групу архитеката (Бекић Ива, Гаjић Ирена, Дуканац Далиа, Ђорђевић Стефан, Златковић Снежана, Jешић Мирjана, Стоjановић Христина, Цигић Петар) са посебним интересовањем и ангажманом у области илустрациjе, графичког дизаjна и ликовних уметности.

 

У оквиру овогодишњег програма БИНА тим представља проjекат Градови дељењадводневним програмом – 17. маjа биће организована панел дискусиjа “Простори продуктивности”у галериjи Артгет у Културном центру Београда.  Учесници панела су:Чувари парка; Шкоград; Ново културно насеље – Нови Сад; Светлана Волиц, Факултет ликовних уметности у Београду; Нана Раденковић, Нова Искра; Jована Тимотиjевић,Института за урбане политике и Платформа за теориjу и праксу друштвених добара – Заjедничко.орг, Татjана Вукосављевић, БИНА тим; Луси Шерен Шваjцарска; Зузана Цермакова, Гоетхе Институт Праг, Чешка и Роланд Кребс, Суперwиен, Аустриjа. Разговор модерира Иван Куцина, програмски директор проjекта Градови дељења, БИНА тим.Такође, проjекат Градови дељења биће представљен 18. маjа у 14:30 часова у Гоетхе-Институту Београд, том приликом биће представљен проjекат “Градско чвориште 2– Мултифункционални круг”  коjи БИНА реализуjе у сарадњи са тимом Шкоград, Гоетхе-Иинститутом Београд и Основном школом „Влада Обрадовић Камени” у насељу Ледине. “Градско чвориште 2 – Мултифункционални круг”jе колективно замишљена интервенциjа у школском дворишту – летња учионица у отвореном jавном простору насеља Ледине – чиjи jе циљ да унапреди квалитет живота у заjедници.

 

Као и претходних година, Београдска Интернационална Недеља Архитектуре – БИНА 2019, организуjе броjне шетње по Београду и околини, као и два специjална излета: у Нови Сад и Панчево. Ове године, БИНА вас води кроз алеjе Новог гробља, старо jезгро Земуна, насеље Церак вингоради, зграде Радио Београда, Тањуг-а, Jугословенске удружене банке Хуга Ерлиха, а упознаће вас и са женама у архитектури између 1900. и 1960. године, као и jевреjским наслеђем у Београду. Излет у Нови Сад под називом “Архитекта Александар Стjепановић – Простори образовања / Нови Београд – Нови Сад” заказан jе за недељу, 19. маj, док ће се посета Панчеву организовати 26. маjа.

 

Манифестациjу БИНА већ четрнаест година организуjе Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србиjе, Инжењерске коморе, Креативне Европе; и подршку Аустриjског културног форума, Амбасаде Данске и Амбасаде Финске и броjних спонзора и медиjа.

Tagovi

Komentari (0)