БГФ: Титански концерт Београдске филхармониjе

 

Gabrijel Felc, sef dirigent Beogradske filharmonije.JPG 

 

Београдска филхармониjа и шеф-диригент Габриjел Фелц, спремаjу симфониjски подухват – Осму Брукнерову симфониjу, коjу изводе у петак 2. новембра на Коларцу (20ч). Концерт jе посвећен искључиво овом делу, чиjих деведесет минута „зида“ гигантску звучну грађевину – идеалну за почетак филхармониjског циклус Узвишениjе. 

 

„Ако би требало да понесем нешто са собом на пусто острво, то би била ова Брукнерова симфониjа, поготово њен лагани став“, каже Фелц.

„На много начина сам повезан са овом симфониjом, чуо сам jе jош као седмогодишњи дечак. Иако тада нисам могао да jе разумем, променила ми jе живот. Док jе радим са оркестром, време некако другачиjе тече. Поготово њен лагани став, рекао бих да таj мир из дубине партитуре, утиче толико да би медицински могло да се докаже да снижава крвни притисак“, закључуjе шеф-диригент Београдске филхармониjе, коjи ће наjобимниjу Брукнерову симфониjу дириговати напамет.

gabrijel felc sef dirigent BGF.jpg 

 

За Осму симфониjу се каже да jе титанска креациjа, коjа представља кулминациjу композиторове мудрости и зрелости. Брукнер jе био дубоко религиозан човек, чак jе сахрањен у крипти манастира испод оргулја на коjима jе свирао. Музичари Београдске филхармониjе ће демонстрирати сву своjу вештину, концентрациjу и посвећеност у делу коjе две децениjе ниjе било на репротару оркестра. Сви коjи су радознали да то чуjу, могу купити улазнице за стаjање, сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца. 

 

Фото: Марко Ђоковић

 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)