БГФ: Мудрословље у Филхармониjи

 fabris bolon_ foto marko djokovic.jpg

 

Како звуче блистави умови музичке уметности, Београдска филхармониjа приказуjе у циклусу концерата “Мудрословље”, а први у низу заказан jе у петак 9. новембра на Коларцу (20ч). Под управом Фабриса Болона, са оркестром први пут наступа виолинисткиња Алина Погосткина, а на програму су дела Вагнера, Васкса и Шостаковича.

 

Циклус Мудрословље сасвим логично почиње примером из Вагнеровог опуса, jедног од наjвећих музичких умова, односно „Ускршњом чаролиjом“ из опере Парсифал. 

 

Pogostkina-5-Nikolaj-Lund-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Алина Погосткина

 

Дубоко филозофски приступ карактеристичан jе за летонског композитора Петериса Васкса. Кроз виолински концерт „Удалјена светлост“, композитор представлја успомене из детињства, али такође и сjаj звезда удалјених милион светлосних година. Са оркестром ће сцену делити Алина Погосткина, некадашња победница конкурса Сибелиjус, а данас уметница интернационалне репутациjе. Публика ће имати прилику посебно да ужива у звуцима њеног инструмента - виолине Сасерно Антониjа Страдивариjа.

 

Девета симфониjа Д. Шостаковича крунише програм кроз пример политички блиставог ума. Уместо да створи мегаломанску симфониjу какву jе очекивао Сталјин у желји за совjетском, „националном Деветом“, Шостакович jе намерно написао jедно концизно и весело остварење, „коjе ће музичари волети да свираjу, а критичари да критикуjу”. 

 

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на балгаjни Коларца.

 

 

 

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)