БГФ: „Љубав!“ за саксофон и оркестар Београдске филхармониjе

 kompozitor Ivan Brkljacic u Filharmoniji. foto marko djokovic.jpg

 

Нови концерт из филхармониjског циклуса „Ашиковање“, под управом сталног гостуjућег диригента Даниjела Раjскина, заказан jе за петак, 16. новембар (Коларац, 20ч). Поред  наjпознатиjих протагониста љубавних трагедиjа у делима Чаjковског и Прокофjева, Београдска филхармониjа представља „Љубав! – Концерт за саксофон и оркестар“ у извођењу Милана Савића, настао као поруџбина композитору Ивану Бркљачићу.

Ауторjе одговорио на тему љубави коjа каткад емитуjе толико снажну енергиjу,да би се њом могао покренути читав свет: „Као jедна од могућих асоциjациjа на поменуту љубав би могла да буде енергиjа са неког, рецимо, рок концерта, добиjена између популарног, обожаваног и сjаjног рок стара са jедне,и 100.000 душа у публици,са друге стране“, каже Бркљачић коме jе ово друга поруџбина Београдске филхармониjе.

Композициjу изводи саксофониста Милан Савић, добитник француског ордена – Витез уметности,за кога Бркљачић каже да jе пуно тога у jедном човеку: „Милан jе своjу форму подигао толико да ће његов концерт са Филхармониjом бити као трка на 100 метара на Олимпиjади“.

Љубавни програм отвара Франческа да Римини, симфониjска интерпретациjа Чаjковског из Дантеове Божанствене комедиjеи другог круга пакла у коме су лјуди обузети похотом, а крунишуРомео и Jулиjа. Наjпознатиjи пар од касне ренесансе до поп-културе, описао jе и Прокофjев у свом балету. За разлику од Шекспира, Прокофjев jе учинио оно што jе цело човечанство потаjно желело – чувена прича напокон jе добила срећан краj.

Радознала публика коjа би желела да „ашикуjе“ са Филхармониjом, може купити улазнице за стаjање коjе ће бити у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

Tagovi

Komentari (0)