Beldocs: Спознаjа вере и корена СВЕЦИ, САВО И СРБИJА

Редитељ Саво Туфегџић, рођен у Jужноафричкоj републици, током неколико посета Србиjи документовао jе лични, емотивни повратак прецима, родбини, традициjи и култури.

 

still_5.jpg

Документарни филм “Свеци, Саво и Србиjа”, у режиjи Сава Туфегџића, дело о редитељевом интимном и врло емотивном путовању током ког jе открио више о своjоj вери, коренима и прецима, имаће 12. маjа специjалну проjекциjу у Музеjу jугословенске кинотеке у Београду, у оквиру 12. међународног фестивала документарног филма Белдоцс.

 

Туфегџић, коjи jе рођен у Jужноафричкоj републици, први пут jе посетио Србиjу, земљу порекла своjих родитеља, пре девет година. Те 2010. године први пут се срео и са своjим рођацима, теткама, стричевима и полусестром. Од тада се у Србиjу враćао 14 пута, упознаjуćи се све више са историjом своjе породице и земље своjих предака, а пре две године одлучио jе да то своjе путовање документуjе.

 

Кроз филм “Свеци, Саво и Србиjа” редитељ открива корене свог оца и порекло његове породице, из Босне средином 18. века па све до њиховог насељавања у селу Станча, надомак Краљева. Кроз причу о традициjи, филм слика живот у Србиjи данас, како културни, тако и верски, испричан кроз богату историjу Краљева, важног града у формирању српске државе и културе, jедином граду у Србиjи у коjем jе у последњих 800 година крунисано чак седам краљева.

 

Док прича о члановима своjе породице, заjедници града Краљева, у народу знаног и као Краљевски град, броjним манастирима Рашког округа, верским и културним споменицима, али и уметницима и обичном народу, редитељ гледаоце води на пут самоспознаjе. То jе уjедно и српско путовање кроз веру, породицу и крвне везе.

 

still_1.jpg 

“Оно што ми jе одувек било важно, jесте да знам одакле потичем, ко су били моjи преци, историjу свог презимена. Ако бисмо сви тако нешто урадили, веруjем да бисмо сазнали више о себи и разумели ко смо. Такође jе важно знати нешто о своjим родитељима, посебно ако су дошли из друге земље. Многи од нас, не познаjу наше корене, jезик, начин на коjи су наши родитељи одрасли. У мом случаjу, током посете Србиjи, а посебно Краљеву, jа сам прогледао”, истиче редитељ Туфегџић коjи ће разговарати с публиком после проjекциjе филма.

 

Овогодишње, дванаесто издање Међународног фестивала документарног филма Белдоцс, од 8. до 15. маjа у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 120 премиjерних филмова из целог света, у 16 различитих селекциjа. Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића.

Tagovi

Komentari (0)