Beldocs 2019: Казуо Хара о своjим филмовима

Казуо Хара о своjим филмовима: Наjдражи ми jе филм “Екстремно приватни ерос: Љубавна писма 1974”

 extreme private eros still 1.jpg

Аутор култног филма Царева воjска и даље маршира, jапански документариста Казуо Хара гост jе овогодишњег Beldocsa. Ово jе његова прва посета Београду током коjе ће Хара у склопу фестивала у суботу, 11. маjа од 16 часова у Jугословенскоj кинотеци (Сала Макавеjев) одржати мастерклас као jедно своjеврсно путовање кроз његово осваjање ауторске слободе. Саставни део Белдоцс програма jе ретроспектива његових филмова о коjима jе чувени jапански редитељ говорио на конференциjи за медиjе у Дому омладине Београда.

Од његових пет филмова, Хара jе као наjдражи издвоjио филм Екстремно приватни ерос: Љубавна писма 1974:

 

Kazuo_Hara.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Филм Екстремно приватни ерос: Љубавна писма 1974говори о мени, иако jе камера била окренута од мене. Главни лик jе моjа супруга са коjом сам провео три године брачног живота, током коjих су се дешавале неке ствари коjе изазиваjу стид. Окренувши камеру ка њоj многе интимне ствари, од коjих ме jе било стид, изашле су на видело, а jа сам морао да се сучељавам са тим.“

Казоу Хара додао jе да су му сви филмови веома блиски и драги, а да jе разлог због кога издваjа Екстремно приватни ерос: Љубавна писма 1974таj што jе филм након завршетка био наjприближниjи његовоj идеjи како треба да изгледа:

“Углавном када почињем да правим документарне филмове имам неку слику како бих хтео то да изгледа, и углавном jе то након монтаже далеко од онога што jе била моjа првобитна замисао. Од моjих пет филмова jедини филм коjи jе био наjближи оном што сам желео био jе Екстремни приватни ерос: Љубавна писма 1974и у том смислу ми jе он можда мало више дражи од осталих.”

На коференциjи за медиjе, чувени редитељ наjавио jе нови филм о еколошкоj катастрофи Минамато коjи jе након петнаест година у процесу монтаже, а о коме jе такође амерички глумац Џони Деп снимао филм у Београду.

Ретроспектива његових доступних документарних филмова броjи пет дела од коjих су у оквиру Белдоцса до сада приказани филмови Екстремно приватни ерос: Љубавна песма 1974,Посвећени живот(1994), и Збогом ЦП(Гоодбyе ЦП) (1972), филм коjи ће имати jош jедно репризно приказивање током фестивала.

Од данас ће публика моћи да погледа филмове Царева огољена воjска и даље маршира(1987), и Азбестно село у Jапану(Сеннан Асбестос Дисастер) (2016), коjи ће по први пут бити приказани у Србиjи.

Царева огољена воjска и даље маршираjе ремек дело о Jапанцу Кензу Оказакиjу, нетипичном ветерану Другог светског рата, jедном од само 30 преживелих припадника пука коjи се као окупациjска воjска борила у Новоj Гвинеjи. Он бива ангажован на откривању завере коjу су његови сународњаци починили током рата, попут убиjања сабораца, па чак и канибализма.

Треjлер – филм Царева огољена воjска и даље маршира: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЦЛОX2РддкУИ

У документарцу Азбестно село у Jапануредитељ слика напоре некадашњих радника фабрике азбеста у Осаки да на суду добиjу jапанску владу, тражеćи накнаду штете због нарушеног здравља.

Треjлер – филм Азбестно село у Jапану: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=3ДМ2Рт9W4МY

 

 

Tagovi

Komentari (0)