БАЛЕТ „КО ТО ТАМО ПЕВА“ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ

У недељу, 29. априла (19.30) поводом СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ на Великој сцени Народног позоришта биће изведен култни балет  „КО ТО ТАМО ПЕВА“ , чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића, на музику Војислава Вокија Костића,  у кореографији, режији Сташе Зуровца.

У представи учествује балетски ансамбл Народног позоришта.

Ko to tamo peva grupna.JPG

 

Овај балет представља својеврстан српски бренд више од тринаест и по година и на најбољи могући начин репрезентује српску културу на многим сценама у земљи и иностранству.

Костимограф Катарина Радошевић Галић. Сценограф Жорж Драушник.

 Премијера је била 22. децембра 2004. године.

 

Овогодишња порука за Светски дан игре

Кореограф, уметнички директор играчког ансамбла Батшева и творац GAGA технике – језика покрета Охад Нахарин из Израела, овогодишњи је аутор глобалне поруке за Светски дан игре, 29. април, у којој је, између осталог, истакао да је суштина игре у настојању да будете присутни у тренутку.

„Ту се ради о ослушкивању обима сензација и допуштању да то ослушкивање постане извор свих наших осећања, форме и садржаја. А опет, увек треба да се сетимо одакле потичемо. Када ме питају о чему се ради у неком мом делу, ја најпре одговорим да се ради о самом том делу. О томе како се сви његови елементи преплићу да би створили причу. Причу игре саздану од волумена, деликатности и коришћења експлозивне моћи. Од истраживања покрета, организације и структуре. Од смејања себи самима, коришћења динамике, претеривања и умањивања, повезаности задовољства и напора, и сублимације лудила сваког играча, њихових страсти и фантазије, у јасну форму“, каже Нахарин.
 
Према његовом мишљењу, у свом најбољем облику, игра може бити узвишена, чак и када је далеко од савршенства.
 
„Морамо се одупрети конзервативном и конвенционалном мишљењу које је укорењено у играчком образовању и усмерењу, и да одбацимо старе идеје због нових и бољих. И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… и никад испред огледала“, сматра чувени израелски кореограф.

Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.

Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.

Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!

 

 

 

 

 

                                                               МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)