Београдска филхармониjа показала своjе супер-моћи 

Овациjе за финале новогодишњих концерата Београдске филхармониjе

 produkcija bgf.jpg

Фото Марко Ђоковић

Стаjаће овациjе испратиле су други новогодишњи концерт Београдске филхармониjе заjедно са диригентом Даниjелом Раjскином синоћ на Коларцу. Два дана заредом, Филхармониjа jе изводила програм под називом „Музички базар“, а поред шаренила музичких култура, представила jе мулти-таленте свог оркестра.

 kraj godina u bgf.jpg

Фото Марко Ђоковић

Новогодишње концерте jе, као и увек, пратило велико узбуђење али и изненађење у последњи час. Иако jе наjављени кларинетиста Кари Крику отказао долазак услед болести, цела Филхармониjа – продукциjа заjедно са диригентом Раjскином и оркестром, одмах се дочекала на ноге и направила ефектне измене коjе су у први план показале музичке супер-моћи филхармоничара. 

 kosta blagojevic, veljko klenkovski, milos branisavljevic.jpg

Фото Марко Ђоковић

Тако су невероватне вештине, таленат и спремност, показали кларинетиста Вељко Кленковски, перкусиониста Милош Бранисављевић и виолиста Константин Благоjевић. Први кларинет Београдске филхармониjе, Вељко Кленковиски, одсвирао jе три нумере са репертоара Кариjа Крикуа, маестрално их савладавши за само два дана. Бриљирао jе у делима као што су „Плесови из Корунда“, традиционална румунска песма „Jош jедна чаша вина“ и „Бапсиjина одлука“, показавши невероватну свестраност и виртуозност. 

 klenkovski, branisavljevic, rajskin, blagojevic.jpg

Фото Марко Ђоковић

Да би концепт „Музичког базара“ остао потпун, Филхармониjа jе приказала jош jедан таленат поручивши дело Милошу Бранисављевићу коjи ниjе само перкусиониста већ и композитор. Његова композициjа „Бис“, настала за само jедно вече, приказуjе не само Милошев невероватан таленат већ и бравурозност свих перкусиониста. Заjедно са аутором, они су били праве „акробате“ у ефектноj композициjи чиjу jе премиjеру публика поздравила овациjама, а jедва се задржала на своjим местима цупкаjући у ритму нумера Константина Балгоjевића. Овом виолисти ниjе довољно што свира у оркестру већ се бави композициjом и аранжирањем у шта су слушаоци могли да се увере у делима као што су „Врањски чочек“ и аранжман за Хору Мартишорулуи.

 rajskin i bgf.jpg

Фото Марко Ђоковић

Феноменална атмосфера и блиставо расположење пратили су цео наступ, а оркестар jе за краj поклонио две композициjе Штрауса и Хачатуриjана на бис. Тешку, 2021. годину, Београдска филхармониjа испратила jе показавши своjу снагу, таленат и оптимизам, све оно због чега jе публика изашла озарена након концерта о коме ће се дуго причати.

 

 

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)