Бесплатни превентивни прегледи и промоција здравих стилова живота

Рума: Центар за превенцију Дома здравља "Рума" наставља акцију бесплатних првентивних прегледа по селима румске општине. Дежурне екипе румског Дома здравља јуче су биле у Буђановцима, већ у четвртак, 15. августа, акција бесплатних превентивних прегледа биће одржана у Никинцима, а 20. августа у Путинцима.

 budjanovcipregled2019.jpg

Мештани  Буђановаца имали су могућност да преконтролишу своје здравствено стање, да провере ниво шећера у крви, измере крвни притисак, упознају се са својим индексом телесне ухрањености, да провере густину костију, а у зависности од добијених налаза пацијенти су упућувани на допунску дијагностику.

Др Драгана Босић Живановић из Центра за превенцију Дома здравља Рума напомиње да ова установа примарне здравствене заштите користи сваку прилику да промовише здраве стилове живота. "Саветујемо наше пацијенте како теба да се понашају, у циљу превенције и раног откривања болести, јер здравље је највеће богатство сваког од нас. Изабрани лекари Дома здравља у Руми у свом свакодневном раду редовно спроводе и превентивне мере и интервенцију у циљу раног откривања и спречавања обољења, али ово је прилика да нашим пацијентима у сеоским срединама омогућимо да на једноставан и брз начин  преконтролишу неке од параметара здравственог стања", каже докторка Босић Живановић и додаје да грађани увек подржавају овакве акције, јер без заказивања и здравствене књижице могу, на брз начин, да преконтролишу своје здравствено стање.

"Када се болест открије у раној фази, тада је успех излечења знатно већи. Сви ови наши прегледи указују да су наши пацијенти у доста високом ризику од кардиоваскуларних болести, с обзиром на то да су оне убице број један у Србији и нашем окружењу. Готово свака друга особа умре од последица кардиоваскуларних болести. У настанку ових болести важну улогу имају фактори ризика, а то је неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност. Наша препорука свима је да буду физички активни, да се хране правилно, оставе дуван, буду умерени у конзумацији алкохола, умерено се излажу сунчевим  зрацима, да уносе довољне количине воде и слушају савете својих лекара", напомиње др Босић Живановић.

Tagovi

Komentari (0)