Београдска филхармониjа у латино ритму заjедно са Паћом Флоресом 

Београдска филхармониjа припрема вече у знаку латино ритмова и наступа са Паћом Флоресом, светским суперстаром на труби, у петак 10. марта (Коларац 20ч). Под диригентском палицом Феликса Милденбергера, оркестар изводи Гершвинову “Кубанску увертиру”, Ошерове “Латинске игре” и “Жар птицу”  Стравинског. Улазнице су распродате, зато Филхармониjа уводи ограничени броj улазница за стаjање, коjе ће бити у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на Коларцу.

 Feliks Mildenbergere, foto Marko Djokovic.JPG

Фото: Марко Ђоковић

Звезда вечери jе Паћо Флорес, jедан од наjчувениjих трубача света, импресивне биографиjе и раскошног свирачког искуства од класике преко савремених композициjа до џеза. Ексклузивац Доjче Грамофона, добитник jе врхунских признања за своjе солистичке наступе, реситале и снимке, а школован jе у чувеном систему оркестара за младе и децу у Венецуели Ел Система. Његово име jе тражено у наjпрестижниjим  салама света попут париске Сале Плеjел и њуjоршког Карнеги Хола, а као искусни оркестарски музичар наступао jе са диригентима као што су Клаудио Абадо, Сер Саjмон Ретл, Сеиђи Озава, Густаво Дудамел и многи други.

Са Београдском филхармониjом изводи “Латинске игре” коjе jе Ефраим Ошер специjално написао за њега. Композициjа се састоjи од пет плесова од коjих се сваки изводи на различитим трубама како би се дочарала њихова специфична боjа и атмосфера, а то су: Бомба Портотика, Аргентинска замба, Бразилска самба, Кубански бембе и Уругваjска милонга.

Концерт из филхармониjске сезоне “На добром путу”, егзотичним репертоаром стиже до Хаване, а отвара га Гершвинова “Кубанска увертира”. Када jе композитор боравио у овом граду, тридесетих година прошлог века, уживао jе спортовима, плажама и карактеристичном хедонизму. Фасцинациjа Кубом резултирала jе ефектном и атрактивном композициjом коjа представља есенциjу кубанског плеса. Музичко путовање у Хавану, под палицом младог Феликса Милденбергера коjи jе већ познат београдскоj публици, крунише музика из балета Жар-птица Стравинског, коjу jе композитор дириговао приликом своjе историjске посете Хавани 1946. године.

  

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)