Београдска филхармониjа данас слави 100 година

Београдска филхармониjа слави 100. рођендан 13. jуна 2023. године, а велики jубилеj обележаваће током целе године. Почетак славља jе вечерас уз рођендански поклон концерт на Коларцу под палицом Уроша Лаjовица (13. jун Коларац), потом следи Гала концерт са легендарним Зубинм Мехтом (20. jун Коларац), а круна рођенданских церемониjа jе Дизни фантазиjа уживо, 2. jула на великом и беспчатном концерту на отвореном на Ушћу.

 bgf slavi sto godina u susrte novoj koncertnoj dvorani.jpg

Оно што jе заjедничко групи ентузиjаста коjа jе основала оваj оркестар давне 1923. године на челу са Стеваном Христићем и данашњоj генерациjи филхармоничара, jесте управо таj несмањени ентузиjазам и жеља да име Београдске филхармониjе светли jош пуно векова, баш као што гласи слоган филхармониjског jубилеjа: ЗАУВЕК.  

Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе и наjуспешниjе институциjе културе у земљи и региону, у други век улази са немером да и даље подиже ниво своjе изузетности, да очува своj карактер и jединствен шарм и то на корак до нове куће, дворане Београдске филхармониjе, на коjоj се интензивно ради захваљуjући визиjи, животном и професионалном сну Ивана Тасовца.

За своjих сто година, Београдска филхармониjа броjи 620 музичара коjи су у њоj провели своj радни век од како се континуиарно води архива (1951). Пролазила jе многе фазе током историjе али се уз данашњу генерациjу филхармоничара попела високо доказавши своjе место у “тешкоj категориjи” светских оркестара. Међутим, она jе такође активни део друштва друштвени и кућа чиjа су врата широм отворена. Упорна у рушењу предрасуда прва инцира и гради културне мостове, одржава стара и гради нова приjатељства jер jе Београдска филхармониjа ту да приближи и да шири своjе вредности снагом стварања. Оборила jе границе свих старосних група публике jер у Београдску филхармониjу долазе и бебе, на улице jе одавно изашла, улепшавала jе, засмеjавала али и критиковала, позната по своjим искорацима, постала jе српски “лове бренд”. Оркестар чиjи су концерти распродати и за коjе се сатима чека у дугачким редовима, а концерти на отвореном Београдске филхармониjе су наjмасовниjи концерти класичне музике на Балкану.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)