Београдска филхармонија: Свечано отварање сезоне Београдске филхармониjе „Битиjе људско“

 

 Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc.jpg

 

 

Свечано и сасвим несвакидашње отварање сезоне Београдске филхармониjе, заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, заказано jе за 21. септембар на Коларцу (20ч). Филхармониjа обележава 100 година од првог извођења jедине Бартокове опере „Замак Плавобрадог“, због коjе ће дворану Коларца претворити у модерну оперску сцену. Публика jе позвана да пређе на мрачну страну у Бартоковом интензивном музичком трилеру у чиjу атмосферу ће jе увести чувена Пета Бетовенова симфониjа, позната и као „Судбинска“.

 

„За отварање нове концертне сезоне припремамо веома необичан и другачиjи проjекат, и то чинимо са пуно ентузиjазма. Новина у сезони jе да уводимо оперу придаjући jоj велики значаj, тако ћемо за публику концертно извести мрачни и сагама испреплетани „Дворац Плавобрадог“. Jедина, маестрална опера Беле Бартока jе као добар кримић: кад jедном почне, не можете се одвоjити од њега“, каже Габриjел Фелц коjи у петак започиње своjу другу сезону на позициjи шефа-диригента Београдске филхармониjе.

 

Дворац Плавобрадог (бас Балинт Сабо) са своjих седам таjновитих врата фасцинира лепу Jудиту (мецосопран Адриана Бастидас Гамбоа), коjа све чини да их отвори и откриjе њихове таjне. Бартоково ремек-дело, слушаоце држи на ивици, док, заjедно са певачима и оркестром пролазе кроз врата замка, у ишчекивању да ли ће мрачне силе ипак превладати. Да би се дочарала напета атмосфера пуна изненађења, дворана Коларца ће бити обоjена необичним светлима коjа приказуjу различите собе замка, а публика ће видети и три глумице у необичним улогама. Концертно извођење ове опере сценски jе уобличио редитељ Александар Николић.

 

За свечано отварање као и за сваки концерт из филхармониjске сезоне 18/19, омогућено jе сто улазница за стаjање коjе ће моћи да се купе сат времена уочи наступа, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

Tagovi

Komentari (0)