Балканска премиjера у Филхармониjи 

Прослављена виолончелисткиња Маjа Богдановић и Београдска филхармониjа заjедно са диригентом Хауардом Грифитсом, припремаjу балканску премиjеру композициjе “Азул” О. Голихова, у петак 15. марта (Коларац, 20 ч). Провод уз класичну музику се наставља и после концерта, jер ће се солисткиња наћи у улози ди-џеjа на новом филхармониjском афтерпартиjу у Савамали од 23 часа.

maja-bogdanovic-.jpg 

Окарактерисан као jедан од наjболјих концерата за виолончело у овом веку, „Азул“, аргентинског композитора Освалда Голихова, представља jединствену мешавину танга, циганске музике и мелодиjа са Блиског истока. Посебним га чини необичан састав инструмената, па ће публика чути хиперхармонику и то у извођењу њеног изумитеља Маjкла Ворд-Бергмана заjедно са невероватно дугачком листом егзотичних удараљки, међу коjима су, рецимо, и козjи нокти. Ово дело коjе jе премиjерно извео славни Jо Jо Ма, на филхармониjском концерту уоквируjу „Посвета богу Баху“ Зорана  Христића и “Божанствена поема” Александра Скрjабина.

 maja bogdanovic.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Увек се наjвише обрадуjем кад позив дође од Београдске филхармониjе и кад њихов тим предложи нешто изазовно. У овом случаjу, поред тога што jе Азул изузетно виртуозно написан, композитор се дефинитивно не плаши да покаже велике емоциjе, прелепе мелодиjе али и импровизациони део. Радуjем се да после овог узбудљивог концерта наставимо дружење у клубу Таман, на наш београдски начин. У целом свету људи желе да приближе класику младима, али наша Филхармониjа увек прави атрактивне догађаjе за публику од 0-150 година. Осим што ћу се наћи за Ђ пултом и пуштати неке од своjих омиљених класичних нумера, придружиће ми се и феноменални енглеско-холандски виолиниста Даниел Роланд с коjим смо припремили пар изненађења”, рекла jе Маjа Богдановић, наша наjуспешниjа челисткиња коjа импресионира публику широм света. 

 

Филхармониjски концерт на Коларцу традиционално се посвећуjе успомени на премиjера Зорана Ђинђића. Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи почетка, односно од 19ч на благаjни Коларца.

Фото: промо

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)