Балет СНП у новембру

 

Žizela.jpg

 

„Жизела“, први пут у сезони

У суботу, 10. новембра, „Жизела“, сцена „Jован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен први пут у сезони у суботу, 10. новембра, на сцени „Jован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Већ више од 175 година, од кад jе била праизведба у парискоj Опери 1841, оваj балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хаjнеовска прича о девоjкама у белим хаљинама коjе умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остаjу за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готjеа и Верноа Сен Жоржа, испричана jе романтичарска прича о љубави између сеоске девоjке Жизеле и грофа Алберта. Први чин jе претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми краj jезера када се поjављуjу виле, сукобљаваjу две неумитности: љубав и смрт.

Учествуjу прваци, солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом Жизела, у режиjи и кореографиjи Милице Jовановић (кореографска редакциjа Л. Лавровски по Пероу), диригуjе маестро Микица Jевтић, сценографиjу Милете Лесковца jе обновио Саша Сенковић, костиме Мирjана Стоjановић Маурич.

Видеоhttps://youtu.be/BYXnJmGUXv8

------------------------


Pinokio.jpg

Баjковита балетска прича о Пинокиjу

У уторак, 20. новембра, „Пинокио“, сцена „Jован Ђорђевић“, 19.00

Раскошан и маштовит класичан балет „на шпиц патикама”, Пинокио jе освоjио срца публике. На музику композитора Нодара ВЧанбе, по либрету и у кореографиjи Драгана JеринкићаПинокио jе баjковита прича, другачиjа од Колодиjеве приче о дрвеном несташном лутку. На репертоару jе у уторак, 20. новембра, на сцени „Jован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова. У основи либрета jе Ђепетов сан, jедна нова кореографска фантазиjа са елементима комике, драмским моментима и музички узбудљивим сценама, плесним деоницама и карактерним играма. У лакоj и прозрачноj атмосфери отвара се нови свет – свет Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама. Краj ове фантазиjе jе другачиjи и неочекиван…

Диригуjе Александар Коjић, сценограф jе Далибор Тобџић, костимограф Мирjана Стоjановић Маурич. Учествуjу: солисти и ансамбл Балета СНП-а и Оркестар Опере СНП-а.

Видео: https://youtu.be/NLk2ps-1lUc

-----------------------

 

 

Krcko.jpg

 

Два извођења „Крцка Орашчића“, сцена „Jован Ђорђевић“, 19.00

У четвртак, 29. новембра – први пут у сезони
У петак, 30. новембра

Балетски прваци, солисти и ансамбл ће нас игром увести у баjковиту причу о Крцку Орашчићу, познату причу Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина: први пут у сезони – у четвртак, 29. новембра и дан касниjе, у петак 30. новембра, на сцени „Jован Ђорђеић“, с почетком у 19 часова. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чаjковског, према либрету Мариjуса Петипаа, у кореографиjи Елдара Алиjева и у режиjи Владимира Логунова, а диригуjе маестро Микица JевтићУчествуjу: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Средње Балетске школе, Нови Сад.

Крцко Орашчић се изводи већ 7 сезона, а представу jе до сада видело више од 38.000 гледалаца, међу њима су наjброjниjи наjмлађи, коjи с нестрпљењем очекуjу да виде jунаке ове безбрижне приче… Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум.  Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређуjу у своjоj кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмеjера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеноj деци прича баjку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоjе су били веома заљубљени jедно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Интересовање публике jе велико jер jе реч о балету коjим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално наjављуjу и обележаваjу зимске радости и магиjа новогодишњих празника.

Видео: https://youtu.be/_zecfx9xnLI

 

Улазнице за све балетске наслове су у продаjи на Билетарници СНП-а и важе редовни попусти.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести