Бадминтон: ТРИ ЗЛАТА И ДВА СРЕБРА ИЗ СВИХ ПЕТ ФИНАЛА У МЕДВОДАМА

СРПСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦИ ОСВОJИЛИ ТРИ ШАМПИОНСКЕ И ДВЕ ВИЦЕШАМПИОНСКЕ ТИТУЛЕ НА ТУРНИРУ ЕВРОПСКОГ КУПА ЗА ИГРАЧЕ ДО 17 ГОДИНА, FZ FORZA U17 Medvode International 2018, КОJИ JЕ ОД 30. НОВЕМБРА ДО 2. ДЕЦЕМБРА 2018. ОДРЖАН У СЛОВЕНИJИ -

 FZ FORZA U17 Medvode International 2018 _Srpski tim.jpg

 

Четворка суперталентованих српских jуниора коjу чине Сергеj Лукић, Михаjло Томић, Мариjа Судимац и Сара Лончар заблистала jе на jош jедноj тачки мапе турнира европског круга. На Европском купу за играче до 17 година, FZ FORZA U17 Medvode International 2018, коjи jе уз учешће више 150 европских такмичара и такмичарки одржан од 30. новембра до 2. децембра 2018. у Медводама, српски репрезентативци су били актери свих пет финала. На краjу словеначка зимска баjка закључена jе са три шампионске и две вицешампионске титуле. Нема шта, учинак за понос и дику.

 FZ FORZA U17 Medvode International 2018_Osvajaci medalja u muskom dublu.jpg

 

Поjединачно гледано Томић jе у Медводама био наш наjуспешниjи играч будући да jе, као и у Тренчину краjем септембра, приграбио два наjсjаниjа одличjа. И у Словениjи, као и у Тренчину, проглашен jе наjбољег играча турнира. Први трофеj освоjио jе у пару са Лончаревом у мешовитом дублу. Њих двоjе су после преокрета у финалу савладали шпанску комбинациjу Jакобо Фернандез, Луциjа Родригез (2:1). Претходно су били бољи од Словака Себастиjанан Кадлеца и Оливиjе Кадлецове (2:0), Пољака Михала Шчипика и Jулиjе Пивовар (2:0), Аустриjанаца Jаника Аубергера и Каролине Потендорфер (2:1), те Словенаца Михе Мастена и Маруше Врачар (2:0). До другог злата Томић jе стигао у мушком дублу у тандему са Лукићем. Пут ка врху победничког постоља њих двоjица су почели победом у првом колу над домаћом комбинациjом Блаж Jеленц, Гаj Ласич (2:0). У осмини финала узели су меру Шпанцима Гиљерму Фигуерасу и Алвару Румину (2:0), у четвртфиналу Белгиjанцима Луjу ван Делсену Jаро ван Делсену (2:0), а у полуфиналу Пољацима Андржеjу Никипоруку и Jакубу Сузинском (2:0). У великом финалу бацили су на плећа Аустриjанце Каиа Нидерхубера и Михаила Томића (2:0). Томић коjи jе у Словениjи наступио и у мушком синглу у коjем jе после победе у првом колу над Италиjаном Матеом Масетиjем (2:0) изгубио у борби за пласман у осмину финала од Шпанца Рубена Гарсиjе (2:1).

 

“Бољи завршетак такмичарске сезоне нисам могао да пожелим. Поново сам освоjио два злата, а трећи пут у 2018. проглашен за наjбољег играча турнира Европског купа за играче до 17 година. Остаjе мала жал за медаљом у мушком синглу будући да сам тесно поражен у другом колу од Шпанца Гарсиjе. Без обзира на то презадовољан сам своjим партиjама у Медводама. У мешовитом дублу Лончарева и jа смо стигли до трофеjа победивши у финалу шпански пар од коjег смо изгубили пре два месеца у Загребу. У мушком дублу Лукић и jа смо поново доказали огроман квалитет пошто смо освоjили турнир у овоj конкуренциjи убедљиво, без изгубљеног сета. Све у свему све што сам урадио на међународноj сцени у овоj години даjе ми огромно самопоуздање за 2019. у коjоj очекуjем jош веће успехе”, казао jе Михаjло Томић.

FZ FORZA U17 Medvode International 2018_Osvajacice medalja u zenskom singlu.jpg 

 

Трећи трофеj у Словениjи дело jе Мариjе Судимац коjа jе у женском синглу оправдала улогу великог фаворита будући да jе постављена за првог носиоца. До наjсjаjниjег одличjа стигла jе уз само jедан изгубљени сет, и то у финалу, у коjем jе савладала Шпанкињу Аниу Сетиен (2:1). Пре тога jе била супериорна у дуелима са Словенком Ником Браjкович (2:0) у шеснаестини финала, Чехињом Мартино Шевчиковом (2:0) у осмини финала, Хрватицом Иром Мартинуш (2:0) у четвртфиналу, те Шпанкињом Рут Веигуелу (2:0) у полуфиналу. У истоj конкуренциjи Лончарева jе стала на корак од постоља будући да jе, након победа против Чехиње Луси Метзове (2:0) и Хрватице Луне Шабан (2:0), изгубила у четвртфиналу од Пољакиње Jоане Подедворни (2:0). Наше репрезентативке су у Медводама освоjиле и сребро у женском дублу, пошто су у финалу поражене од шпанско-мађарске комбинациjе Кандела Ацрос, Петра Месарош (2:0). До окршаjа за злато наш женски дубл jе нанизао три победе. У осмини финала jе био бољи од Малгорзате Мушинске и Магдалене Татомир из Пољске (2:0), у четвртфиналу од Лина и Таjе Пипан из Словениjе (2:0), а у полуфиналу од Аитане Мартинез и Рут Веигуеле из Шпаниjе (2:1).

 

Лукић jе у мушком синглу у Словениjи стигао jе до вицешампионске титуле. У борби за злато поражен jе од Белгиjанца Jара Ван Делсена (2:0). Претходно jе био бољи од Словенца Марка Месарича (2:0) у првом колу, Мађара Бенеа Бењамин Киша (2:0) у другом колу, Шпанца Jакобоа Фернандеза (2:0) у осмини финала, Мађара Балинта Папаиjа (2:0) у четвртфиналу и Шпанца Пелаjа Пинта (2:0) у полуфиналу.

FZ FORZA U17 Medvode International 2018_Osvajaci medalja u mesovitom dublu.jpg 

 

“Иако нас jе ова генерациjа већ навикла на велике успехе, оно што jе урадила у Медводама превазилази све до сада. Не сећам се да jе иjедноj нациjи скоро пошло за руком да на jедном интернационалном турниру има представнике у финалима свих пет конкуренциjа. На краjу смо стигли до три злата и два сребра, што jе изванредан резултат. Jедно велико браво jе jедино што могу после овог турнира да поручим нашим играчима и целокупном стручном штабу. Што се тиче игре и у Словениjи jе запажен напредак, посебно у парским конкуренциjама, што веома радуjе. Мариjа Судимац jе на свом последњем турниру узраста до 17 година jош jедном показала да jе играчки прерасла ову узрасну категориjу. Ниjедног тренутка ниjе дошло у питање њено место на наjвишем степенику победничког постоља. Лукић и Томић су у мушком дублу изгледали савршено, а од почетка турнира су апсолутно контролисали сваки поен и ривалима нису дали ни наjмању шансу да могу до победе. Ипак, наjвећи напредак jе показао мешовити дубл Томић, Лончар. Савладао jе у финалу шпански пар, исти онаj од коjег jе изгубио пре свега два месеца. Посебно радуjе то што jе успео да триjумфуjе иако jе изгубио први сет финала. Након тога Томић и Лончарева су одлично реаговали добивши наредна два сета убедљиво. У мушком синглу Лукић jе био сjаjан све до финала у коjем се ниjе наjбоље снашао на специфичну игру противника. Анализираћемо оваj меч и пробаћемо да се што пре спремимо и за такве изазове. Наш женски дубл jе, чврсто веруjем, имао квалитет за злато, али су умор и моjа лоша процена у тактици довели до пораза”, истакао jе тренер репрезентациjе Никола Миjачић.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу наших репрезентативаца на турниру у Словениjи.

 

Београд, 3. децембар 2018.                                                                                    Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести