Бадминтон: ТРОФЕJ И ВИЦЕШАМПИОНСКА ТИТУЛА СВЕТСКОГ JУНИОРСКОГ КУПА У СЛОВЕНИJИ

НА TEM SLOVENIA JUNIOR INTERNATIONAL 2019 ОД 13. ДО 15. СЕПТЕМБРА 2019. У МИРНИ СРБИJА ОСВОJИЛА ОСВОJИЛИ ЗЛАТО У МЕШОВИТОМ ДУБЛУ И СРЕБРО У ЖЕНСКОМ СИНГЛУ -

 

TEM Slovenia Junior International 2019_Osvajaci medalja u mesovitom dublu.jpg 

Док фанфаре и даље славе историjски успех на Европском првенству за играче до 17 година у Пољскоj, на коjем смо постали екипни вицешампион Старог континента, српски бадминтон jе “уписао” jош jедан изванредан резултат на међународноj сцени. Двоjе репрезентативаца, две конкуренциjе, девет мечева, чак осам победа, само jедан пораз, jедан трофеj и jедна сребрна медаља. Овако jе изгледао, статистички гледано, наступ Србиjе на турниру Светског купа за играче до 19 година, TEM Slovenia Junior International 2019, коjи jе од 13. до 15. септембра 2019. одржан у Мирни. Мариjа Судимац и Михаjло Томић професорски су одиграли у Словениjи, готово без грешке, обогативши своjу и српску колекциjу наjвредниjих интернационалних бадминтон достигнућа са jош два одличjа.

 TEM Slovenia Junior International 2019_Marija Sudimac, trener Dragan Antic i Mihajlo Tomic.jpg

“Сjаjан успех наших играча у Мирни. У мешовитом дублу смо показали велику борбеност и карактер у неизвесним завршницама, а играчи заслужуjу сваку похвалу. Ипак, игру би требало довести до jош већег нивоа. Судимчева jе у синглу одиграла солидан турнир. Пар неизвесних мечева jе преломила у своjу корист и заслужено дошла до финала. Међутим, са тренутним нивоом игре против преjаке Вивиjен Сандорхази из Мађарске ниjе имала превеликих шанси. Све у свему, иза нас jе jош jедан изузетно добар турнир, али желимо да будемо jош бољи”, био jе презадовољан помоћни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе, Драган Антић, коjи jе са клупе предводио Томића и Судимчеву у Мирни.

 

Прво jе у Словениjи искована титула у мешовитом дублу. У завршном окршаjу у овоj конкуренциjи Томић и Судимчева, други носиоци, после великог преокрета изашли су као победници из финалног дуела са Матиjасом Солгардом и Лауром Флоj Томскен из Данске (13:21, 22:20, 21:15). На путу ка окршаjу за злато српски микс био jе немилосрдан. У осмини финала jе био убедљив против Пољака Миколаjа Шимановског и Jулиjе Прокопчук (21:7, 21:15), у четвртфиналу пали су Чеси Тадеаш Бразда, Луси Краптова (21:14, 21:16), а у полуфиналу Хрвати Лука Бан и Инга Садаић (21:14, 21:18).

 

“Шампионска титула на турниру Светског jуниорског купа jе одличан наставак сезоне након успеха на Европског првенству за играче до 17 година. Задоваљан сам своjим наступом у Словениjи. Мариjа и jа смо били убедљиви до финалног меча. У борби за трофеj против Данске у другом сету смо спасили меч лопту и успели да се вратимо у дуел, након чега смо показали своjу праву снагу у трећем, одлучуjућем сету”, истакао jе новопечени европски екипни вицешампон Михаjло Томић.

 

Потом jе потврђено сребро у женском синглу коjе jе дан раниjе већ обезбеђено пласманом у финале. Судимчева, коjа jе била постављена за другог носиоца у овоj конкуренциjи, у финалу jе поражена од првог носиоца, Мађарице Вивиjан Шандорхази (21:10, 21:12). Претходно, наша репрезентативка jе прво очитала лекциjу Пољакини Доминики Гаjди (21:10, 21:15), у другом колу. Потом jе у осмини финала узела меру Данкињи Лаури Флоj Томсен (22:20, 19:21, 21:19), док jе у четвртфиналу лако савладала Хрватицу Ингу Садаjић (21:18, 21:11). У полуфиналу, играном у три сета, бацила jе на плећа Италиjанку Jасмин Хамзу (21:19, 14:21, 21:19).

 TEM Slovenia Junior International 2019_Osvajacice medalja u zenskom singlu.jpg

“Ово jе jош jедан изузетно успешан турнир за мене када jе ова узрасна категориjа у питању. Иако сам освоjила сребро у синглу нисам била довољно добра ако се узме у обзир ниво коjи желим да достигнем. Ипак, свесна сам да jе шта су тренутно моjе наjвеће бољке и на томе ће бити акценат у раду у наредном периоду. Финале jе захтевало велики квалитет на свим пољима. Борила сам се до краjа и дала све од себе да донесем jос jедну златну медаљу нашем бадминтону, али то ниjе било довољно. Што се тиче мешовитог дубла Михаjло и jа смо показали напредак и већу сигурност. Енергиjа и стабилност jе нешто што jе одлучило победника. Када jе било наjтеже играли наjбоље, што нас jе заправо и довело до овог злата. У сваком случаjу било jе много напорно jер сам у обе конкуренциjе стигла до финалних мечева у коjима jе умор почео да ме полако сустиже. Међутим, и на то би требало полако да се привикавам будући да смо постали фаворити на свим турнирима. На краjу бих се захвалила свима коjи су били уз мене, како уживо тако и преко друштвених мрежа преко коjих нам jе стигао велики броj порука подршке”, казала jе Мариjа Судимац и честитала свом партнеру из мешовитог дубла Михаjлу Томићу томе што jе успео да одржи висок ниво игре иако jе недавно био актер Европског првенства за играче до 17 година.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српског тима на турниру у Словениjи, коjи jе због болести пропустила Марта Богдановић.

 

Београд, 15. септембар 2019.                                                                     Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)