Бадминтон: ТРЕНУТАК ИСТИНЕ ЗА СУПЕРТАЛЕНТОВАНУ ГЕНЕРАЦИJУ СРПСКОГ БАДМИНТОНА

ОД 30. АВГУСТА ДО 7. СЕПТЕМБРА 2019. ПОЉСКИ ГРАДИЋ ГНИЕЗНО БИЋЕ ДОМАЋИН ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА ЗА ИГРАЧЕ ДО 17 ГОДИНА, ПРВО У ЕКИПНОJ, А ПОТОМ И У ПОJЕДИНАЧНОJ КОНКУРЕНЦИJИ -

 Evropsko prvenstvo do 17 godina_Poljska_Srpski takmicari_01.jpg

 

Иако до краjа 2019. има jош много врхунац овогодишње сезоне за наш бадминтон догодиће се у наредних 10-так дана. Суперталентовану генерациjу, коjа jе своj вансериjски квалитет већ неброjано пута доказала на међународноj сцени, очекуjе наjтежи, наjзахтевниjи и наjбитниjи изазов у досадашњоj кариjери. Две године узастопно балкански екипни прваци, Михаjло Томић, Сергеj Лукић, Александар Jовичић, Сара Лончар, Анђела Витман и Нина Богдановић, имаће прилику да у пољском градићу Гниезно jош дубље уклешу своjа имена на таблу наjвећих достигнућа српског бадминтона.

 Evropsko prvenstvo do 17 godina_Poljska_Grupa 5.jpg

“Пошто смо од стране Европске бадминтон конфедерациjе постављени за носиоце, како у екипном тако и поjединачном делу такмичења, нема разлога да не веруjемо да смо озбиљни кандидати да освоjимо одличjа на овом престижном такмичењу. Иако не могу да обећам медаље, мислим да наши млади играчи иду да представљаjу Србиjу у изузетно доброj форми и свако ко наиђе у наш део жреба имаће великих проблема да нас надигра. Ту мислим и на данске репрезентативце коjи важе за светску и европску велесилу, а вољом жреба укрштаjу се са нама у већини конкуренциjа. Мислим да ова генерациjа воли изазове и да ће неко од њих сигурно искочити већ на овом такмичењу, а како год да се заврши, имаћемо за коjу годину сjаjне сениоре. Мислим да jе ово такмичење где смо сви на jако великом добитку”, казао jе пред пут у Пољску главни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе Милан Барбир коjи ће са помоћним тренерима репрезентациjе, Драганом Антићем и Николом Миjачићем, чинити Стручни штаб Србиjе на овом такмичењу. Кристина Jовин, наjбољи женски бадминтон судиjа из Србиjе, као финалну припрему за стицање међународне лиценце Европске бадминтон конфедерациjе, судиће мечеве екипног и поjединачног такмичења у оквиру Европског првенства за играче до 17 година.

 Evropsko prvenstvo do 17 godina_Poljska_Srpski tim_01.jpg

Наши репрезентативци прво ће од 30. августа до 3. септембра 2019, на Европском превснтву за играче до 17 година, воjевати битке у екипноj конкуренциjи где ће наша земља први пут после читаве децениjе имати представника када jе реч о шампионатима Старог континента. Укупно 35 репрезентациjа jе вољом жреба подељено у осам група из коjих ће се само победници пласирати у четвртфинале. Србиjа jе у групи 5 где ће jоj ривали за пробоj међу осам наjбољих селекциjа бити Финска, Италиjа и Република Ирска. У првом колу, 30. августа, ривали ће нам бити Финци, дан касниjе укрстићемо рекете са Италиjанима, док ћемо у последњем колу, првог дана септембра, одмерити снаге са Ирцима. Четвртфинале и полуфинале су на програму 2. септембра, а велико финале 3. септембра.

 

Истог дана почињу и борбе у поjединачноj конкуренциjи коjе ће траjати до 7. септембра. Првог дана поjединачног шампионата на терену ће се прво наћи Jовичић и Богдановићева коjи ће се од 14,30 ч борити против Француза Грегоара Дешама и Танине Мамери за пласман у друго коло мешовитог дубла. Сат и 10 минута касниjе Витманова ће у првом колу женског сингла играти са Jерменком Гаjаном Мамjањан. Од 17,10 ч Jовичићу ће противник на путу ка другом колу мушког сингла бити Словенац Ник Зупанчић, док ће се од 20,25 ч Томић и Лончарева, други носиоци у мешовитом дублу, огледати са Велшанима Даниелом Кларком и Маими Ваjтмен у мечу коjи води у треће коло ове конкуренциjе. У среду, 4. септембра, прво ћемо навиjати са Лончареву, коjа ће у другом колу женског сингла, у коjем jе постављена за 12. носиоца, од 11,10 ч играти са Литванком Моником Сукацаите. Десет минута после поднева Лукић, четврти носилац у мушком синглу, бориће се са Данцем Кристофером Витраином за пласман у треће коло ове конкуренциjе. Од 14,45 ч Богдановићева и Витманова састаће се са летонском комбинациjом Арина Бабре, Арта Приеднеце у првом колу женског дубла, док ће Лукић и Томић, први носиоци у мушком дублу, од 17,30 ч укрстити рекете са Летонцима Густавсом Давидсом Брецсом и Паулсом Елиас Розенвалдсом на старту такмичења у мушком дублу.

 

“Након дугих и напорних летњих припрема куцнуо jе час да покажемо своj квалитет на Европском првенству коjе ће за мене представљати наjбитниjе такмичење на коjем сам учествовао до сада. Очекивања су прилично висока, како на екипном тако и на поjединачом шампионату, а веруjем да смо сви понаособ спремни да одиграмо наше наjбоље мечеве у кариjерама”, казао jе jедан од предводника ове генерациjе српског бадминтона Михаjло Томић и додао – “Када jе у питању екипно првенство фаворити смо у групи али то не сме да нас завара. Напротив. У сваки меч улазимо са максималном концентрациjом. Jедан од фаворита на екипном шампионату, али и у поjединачним конкуренциjама jе Данска коjа годинама уназад осваjа европска одлича. У поjединацном делу наступам у мушком и мешовитом дублу. У мушком дублу Лукић и jа смо први носиоци, а у мештовитом дублу Лончарева и jа смо други носиоци. Самим тим очекуjем да у обе ове конкуренциjе забележимо висок пласман’’.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу нашег тима на Европском првенству за игаче до 17 година у Пољскоj.

 

Београд, 28. август 2019.                                                                             Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)