Бадминтон: СРБИJА JЕ ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ У БАДМИНТОНУ!

Наша репрезентациjа у саставу Михаjло Томић, Сергеj Лукић, Александар Jовичић, Сара Лончар, Анђела Витман и Нина Богдановић освоjила сребрну медаљу на Европском екипном првенству за играче до 17 година коjе jе од 30. августа до 3. септембра 2019. одржано у пољском градићу Гниезно где следи и шампионат Старог континента у поjединачним конкуренциjама -

 

Evropsko prvenstvo do 17 godina_Postolje_Ekipno_Zvanicnici.jpg 

Србиjа jе вицешампион Старог континента! Суперталентована генерациjа нашег бадминтона дипломски испит у категориjи У17 положила jе са чистом десетком и тако наjавила вансериjска дела на светскоj бадминтон позорници у наjскориjоj будућности. Михаjло Томић, Сергеj Лукић, Александар Jовичић, Сара Лончар, Анђела Витман и Нина Богдановић сребром на Европском екипном првенству за играче до 17 година, коjе jе од 30. августа до 3. септембра 2019. одржано у пољском градићу Гниезно, подарили су нашем бадминтону, али и целокупном српском спорту, чаролиjу за дивљење и дубок наклон.

 Evropsko prvenstvo do 17 godina_Detalj iz igre_2.jpg

“Уморни смо али и изузетно срећни, а немамо времена за одмор и славље пошто нам се наставља поход ка медаљама у индивидуалном делу такмичења. Ово jе свакако велика потврда да се српски бадминтон развиjа у сjаjном правцу и мислим да ће додатно поjачати самопоуздање, коjе jе и пре овога било на високом нивоу, како играча тако и нас тренера. Хвала свим играчима на максималном залагању, дали су све од себе и веруjем да jе ово само добар замаjац за све што нас очекуjе у ближоj и даљоj будућности. Наша снага jе у посвећености, љубави, фанатичном раду и jединству. Од меча четвртфинала, када су нам се придружиле колеге и приjатељи из Србиjе, атмосфера на трибинама била jе за памћење а наши такмичари су добили нови ветар у леђа. На краjу смо остварили историjски резултат”, казао jе главни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе Милан Барбир, коjи са помоћним тренерима репрезентациjе, Драганом Антићем и Николом Миjачићем, чини Стручни штаб Србиjе на овом такмичењу.

 Evropsko prvenstvo do 17 godina_Tim Srbije.JPG

У финалу боља од сензациjе са Балкана била jе европска бадминтон велесила, Данска, коjоj jе био знатно олакшан посао будући да jе Србиjа играла без свог првог рекета у женскоj конкуренциjи – повређене Саре Лончар. Томић и Витманова су донели предност нашем тиму победом у мешовитом дублу. Вилиjам Кригер Бое и Емилиjа Нешић били су озбиљан такмац српском миксу само у првом сету коjи jе завршен резултатом 22:20. У другом “полувремену” ривал ниjе имао ни наjмање шансе да меч одведе у “продужетке”. Томић и Витманова су други сет добили са 21:11 и тако донели први бод у историjском окршаjу за наjсjаjниjе одличjе. Ипак, у мушком и женском синглу и у мушком дублу славила jе Данска коjа jе тако победила укупним резултатом 3:1. Мадс Jуел Мулер био jе бољи од Jовичића (21:13, 21:6), Ана Сис Риберг од 14-годишње Богдановићеве (21:5, 21:8), а Вилиjам Кругер Бо и Виктор Ординг Кауфман од Томића и Лукића (21:14, 21:18).

 Evropsko prvenstvo za igrace do 17 godina_Tim Srbije sa podrskom.jpg

Пут ка бесмртности и европскоj вицешампионскоj титули у Пољскоj наша репрезентациjа jе почела рутинском победом у групи 5 над Финском (4:1). Са истим резултатом преслишана jе и Италиjа (4:1), док jе потврда првог места у групи и пласмана у четвртфинале уследила у дуелу са Републиком Ирском (4:1). Тек тада као да jе почео шампионат за српске играче и играчице. Своjеврсно загревање у групноj фази, где су били апсолутни фаворити, успешно jе одрађено, а вољом жреба Србиjа jе за противника у борби за полуфинале добила Енглеску, трећег носиоца.

 

Да ће ривал бити тврд орах видело се већ у првом дуелу. После велике 50-минутне борбе Томић и Лончарева су у мешовитом дублу савладали Алекса Грина и Естел Ван Лувен с 21:19, 23:25, 21:19. На семафору jе стаjало 1:0 за Србиjу и меч мушког сингла могао jе да почне. Иако jе први сет против Итана Роуса изгубио глатко – 21:14, Лукић jе у другом узвратио истом мером – 21:14. О трећем, одлучуjућем, сету могле би да се испредаjу странице књига. Сваки секунд, сваки поен, био jе набиjен страшћу и емоциjама. Када jе епска борба улазила у пун сат одлучила jе Лукићева невероватна воља и жеља за победом. Након што jе Енглез изjедначио на 18:18 Лукић jе, последњим атомима снаге, успео да освоjи три узастопна поена и донесе други бод Србиjи у походу ка полуфиналу – 21:18. У женском синглу Лончарева jе изгубила први сет против Лисе Куртин 21:15, док jе у другом при вођству 11:7 морала да преда меч због повреде. Тако су Енглези смањили на 2:1. Ипак, све дилеме око укупног победника решили су Томић и Лукић у мушком дублу. Великим преокретом савладали су Алекса Грина и Натjана Мура (17:21, 21:18, 21:16) и тако обезбедили Србиjи полуфинале и европско одличjе.

 

Много лакши посао Србиjа jе имала у борби за финале. Украjина jе надиграна у великом стилу. Прво су Томић и Витманова савладали Артема Носова и Мариjу Столиаренко с 21:13, 17:21, 21:17. Потом jе Лукић рутинском победом на Вичеславом Jаковљевим (21:11, 21:9) донео нашоj репрезентациjи предност од 2:0. Трачак наде Украjинцима jе пробудила Полина Бухрова коjа jе савладала Богдановићеву 21:9, 21:11. Као и против Енглеза, и у дуелу са Украjинцима егзекутори су били Томић и Лукић. Убедљиво с 21:13, 21:8 бацили су на плећа мушки дубл Влодомир Кулузаjев, Виталиj Рева и тако Србиjу одвели у велико финале, и то на њеном првом екипном наступу на европским шампионатима након читаве децениjе.

 

“Веома сам поносан на своj тим. Била нам jе част да за нашу Србиjу освоjимо вицешампионску титулу. Jедини пораз у више од 10 мечева Сергеj и jа смо доживели у мушком дублу управо против Данске. Умор jе учинио своjе. У наставку Европског првенства очекуjе нас поjединачни део такмичења где су нам амбициjе велике као и у екипном. Jедан од моjих наjвећих циљева до сада jесте била европска медаља.  Данас су таj циљ, жеља и сан испуњени. Идемо даље jош jаче и боље”, сиjао jе од среће jедан од предводника ове генерациjе српског бадминтона, Михаjло Томић.

 

Ниста мање усхићен ниjе био ни његов саиграч Сергеj Лукић:

 

“Ово jе наjвећи српски успех икада и jако ми jе драго што сам део историjе. На овом турниру сам успео да поправим пуно ствари, подигнем самопоуздање и квалитет на можда наjвећи ниво до сада. Испунио сам наjвиши циљ за ову годину, а то jе европска медаља. У наставку Европског првенства нам предстоjе индивидуална такмичења коjа са нестрпљењем очекуjем. Пробаћу да наставим у истом ритму и надам се да ће то бити довољно за нова одличjа”, напоменуо jе Лукић.

 

У уторак, 3. септембра, у Пољскоj су почеле борбе за европска одличjа и у поjединачноj конкуренциjи коjе ће траjати до 7. септембра. Наша репрезентациjа ће наступити у свим конкуренциjама. У мушким сингловима играће Jовичић и Лукић, у женским сингловима Лончарева и Витманова, у мушком дублу Томић и Лукић, у женском дублу Богдановићева и Витманова, а у мешовитим дубловима Jовичић и Богдановићева, односно Томић и Лончарева.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу нашег тима на Европском првенству за игаче до 17 година у Пољскоj.

 

Београд, 3. септембар 2019.                                                           Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)