Бадминтон: РЕКОРДНИ МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИРИ У НОВОМ САДУ

НОВИ САД JЕ ПОНОВО БИО ИЗУЗЕТАН ДОМАЋИН НАJМАСОВНИJИХ ЕВРОПСКИХ ТУРНИРА ЗА МЛАЂЕ УЗРАСНЕ КАТЕГОРИJЕ КОJИ СУ ОКУПИЛИ ВИШЕ ОД 600 УЧЕСНИКА ИЗ 26 ДРЖАВА -

dubl Tomic i Lukic na postolju.jpg

 

У организациjи Бадминтон савеза Србиjе, Бадминтон савеза Воjводине и Бадминтон клуба Нови Сад, у периоду од 13. до 16. jуна, у Спортском центру ‘’Слана Бара’’ у Новом Саду, одржан jе величанствени међународни спортски догађаj ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2019’’, на коjем jе учешће узело више од 370 такмичара одн. 600 учесника из 26 држава европског и азиjског континента. Уз подизање нивоа организациjе на jош виши ниво и обарање рекорда када jе реч о броjу држава учесница, учесника и одиграних мечева, успех српских репрезентативаца осваjањем 11 медаља, од чега три златне, три сребрне и пет бронзаних, дошао jе као ‘’шлаг на торту’’.

 

Наjмасовниjа међународна такмичења за млађе узрасне категориjе коjа се организуjу на европском континенту поново су оправдала статус манифестациjа од значаjа за државу, АП Воjводину и град Нови Сад. Елитни такмичари у узрасноj категориjи до 17 година надметали су се у свих пет такмичарских конкуренциjа у оквиру Европског купа, настоjећи да освоjе што jе могући већи броj бодова пред Европско првенство за играче узраста до 17 година коjе ће бити одржано почетком септембра, док су млађи такмичари укрштали рекете у узрастима до 15, 13, 11 и 9 година у поjединачним и парским конкуренциjама. Такмичење за узраст до 15 година било jе критериjумско за учешће на Европском првенству 2020.

 

Четири прелепа такмичарска дана крунисана су финалним мечевима и свечаним церемониjама доделе jединствених признања коjима су присуствовали и Дарко Удовичић, помоћник министра омладине и спорта, Владимир Батез, покраjински секретар за спорт и омладину и Властимир Мастиловић, начелник градске управе за спорт и омладину.

 

На изузетно jаком Европском купу за узраст до 17 година, српски репрезентативци коjи заузимаjу наjвише позициjе на континенталним ранг листама, поново су остварили сjаjне успехе. У мушким паровима Михаjло Томић и Сергеj Лукић потврдили су европску доминациjу осваjањем златне медаље. У мешовитим паровима Михаjло Томић и млада Анђела Витман освоjили су вицешампионску титулу.

 Mihajlo Tomic.jpg

’’Последњи турнир у такмичарскоj сезони и за мене омиљени Сербиан У17 Интернатионал успешно сам завршио осваjањем златне медаље у мушком дублу и сребрне медаље у мешовитом дублу. Упркос повредама мог скочног зглоба и колена мог партнера, успели смо у финалу да савладамо турски пар након тешких 50 минута игре. У миксу, са младом Анђелом Витман, поражени смо у финалу од такође турског пара након неизвесног првог сета. Ово jе за мене био последњи наступ на овом српском међуродном турниру за узраст до 17 година. Низао сам велике успехе годинама, одиграо сам велики броj такмичења у великом броjу држава и морам да кажем да jе за мене организациjа била наjбоља до сада уз сjаjну атмосферу у Спортском центру ’’Слана Бара’’. Након тренажне паузе крећемо са припремама за учешће на Европском првенству.’’ – изjавио jе Михаjло Томић, осваjач златне и сребрне медаље у парским конкуренциjама на Европском купу до 17 година.

 

На турниру за млађе узрасне категориjе наjуспешниjи српски репрезентативци су били: Виктор Петровић – златна медаља у мушком синглу до 15 година, Анђела Витман – сребрна медаља у женском синглу до 15 година, Милош Дмитровић и Вања Рашета – бронзана медаља у мушком дублу до 15 година, Нина Богдановић – бронзана медаља у женском синглу до 15 година, Мара Батар и Лана Павловић – бронзана медаља у женском дублу до 13 година, Ана Димитриjевић – златна медаља у женском дублу дублу до 11 година, Андреj Столић – сребрна медаља у мушком синглу до 11 година, Михаjло Димитриjевић и Андреj Столић – сребрна медаља у мушком дублу до 11 година, Вукашин Обрадовић и Никола Пешић – бронзана медаља у мушком дублу до 11 година.

 

’’Нисам у потпуности задовољна своjим наступима у Новом Саду. У наjважниjем финалу у мешовитим паровима нисмо успели да освоjимо злато, иако сам дала своj максимум. Због пада концентрациjе и умора изгубила сам финале женског сингла и до 15 година. У женским паровима сам наступала са Саром Лончар до 17 и Маром Батар до 15 година. Овога пута су медаље изостале иако смо се максимално трудиле. Турнири су били изузетно jаки. Настоjаћу да недостатке исправљам током jула и августа како бих била jош спремниjа за велика такмичења.’’ – изjавила jе Анђела Витман, осваjачица вицешампионских титула у мешовитом дублу до 17 и женском синглу до 15 година.

 

Виктор Петровић, шампион у мушком синглу до 15 година, изjавио jе следеће: ’’Турнир у конкуренциjи мушки сингл jе био веома jак са око 50 такмичара из многих држава. Успео сам да освоjим златну медаљу као и да у шест везаних мечева победим руске, пољске, украjинске и румунске такмичаре. Као и сваке године навиjали смо jедни за друге. Одлична атмосфера, дружење и склапање нових приjатељстава чине оваj турнир посебним.’’

 

’’Огроман уложени напор, професионална посвећеност, тимски рад и немерљива љубав према нашем олимпиjском спорту поново су за резултат имали међународну манифестациjу коjу са правом називаjу спектаклом. Више од 600 задовољних учесника из чак 26 држава, осмеси и енергиjа младих такмичара и њихових пратиоца, честитке коjе примамо свакодневно, значаjна медиjска пажња уз истицање присуства финалним мечевима високих представника државних спортских институциjа: г. Дарка Удовичића, помоћника министра омладине и спорта, Владимира Батеза, покраjинског секретара за спорт и омладину и Властимира Мастиловића, начелника градске управе за спорт и омладину, чине нас срећним и поносним. Желим да упутим наjискрениjу захвалност покровитељима такмичења – Министарству омладине и спорта Републике Србиjе, Покраjинском секретариjату за спорт и омладину и Граду Новом Саду. Такође, захвалио бих се и приjатељима овог изузетног међународног спортског догађаjа: туристичким организациjама Србиjе и Новог Сада, компаниjама Тин Шпед, Yonex, Ледени Квас, Minaqua, Златиборац, Intergraltechnic, Еуробанк, Бореас Травел, Кока Плус и Сибоаси. Српским такмичарима честитам на освоjеном двоцифреном броjу медаља а тиму коjи jе припремао и реализовао такмичење на наjбоље организованом догађаjу икада.’’ – изjавио jе Радомир Jововић, председник Управног одбора Бадминтон савеза Србиjе.

 

 

Београд, 18. jун 2019.                                                                                    Бадминтон савез Србиjе

Фото галерија

Serbian U17&Youth International _Osvajaci medalja Srbije sa Darkom Udovicicem.jpg
Serbian U17&Youth International_dubl Tomic i Lukic_2.jpg
Serbian U17&Youth International_dubl Tomic i Lukic_1.jpg
Serbian U17&Youth International_Grupna fotografija.jpg

Tagovi

Komentari (0)