Бадминтон: НОВА ОДЛИЧJА НА МЕЂУНАРОДНОJ СЦЕНИ

СРПСКИ БАДМИНТОНЦИ ОСВОJИЛИ СРЕБРО И ТРИ БРОНЗЕ НА BULGARIAN U17 INTERNATIONAL I BULGARIAN U13/U15 INTERNATIONAL 2019 КОJИ СУ ОД 12. ДО 14. JУЛА 2019. ОДРЖАНИ У ХАСКОВУ -

 

Bulgarian U17 International i Bulgarian U13U15 International 2019_Srpski tim (3).jpg 

Континуитет осваjања медаља на међународноj сцени jе настављен. Српски бадминтон репрезентативци су се са турнира, коjи су одржани од 12. до 14. jула 2019. у Хаскову, вратили са четири одличjа. Три су искована на Европском купу за играче до 17 година – Bulgarian U17 International. Михаjло Томић и Сара Лончар постали су вицешампиони у мешовитом дублу. Њих двоjе су у финалу поражени од турске комбинациjе Таха Емирхан Будак, Jасемен Бекташ. Претходно су били бољи од енглеског пара Алекс Грин, Естел Ван Лувен (2:1) у полуфиналу, Румуна Михнеа Цракиуна и Александре Соаре (2:0) у четвртфиналу, Немца Дала Ауцхинлека и Бугарке Jени Jелеве (2:0) у осмини финале, те Кипранина Андреаса Тхеодотоуа и Марисе Фириле (2:0) у првом колу. Томић jе приграбио и бронзу у мушком дублу у тандему са Александром Jовичићем. После победа над Русима Дмитриjем Ланином и Егором Пересетским (2:0) у осмини финала и Турцима Анил Улаком Атаном и Мираком Кантаром (2:0) у четвртфиналу, српски пар jе у борби за финале изгубио од турске комбинациjе Таха Емирхан Будак, Абдулсамет Оздемир (2:0).

 

“У своjеврсноj генералноj такмичарскоj проби за Европско првенство за играче до 17 година у Пољскоj освоjио сам сребро и бронзу, што jе изузетно добро будући да смо у Хасково отпутовали после паузе, па смо далеко од шпица форме. У мешовитом дублу Лончарева и jа смо у полуфиналу савладали наjбољу енглеску комбинациjу после три напорна и неизвесна сета. Много смо се истрошили у том мечу тако да смо у лоше одиграли први сет окршаjа за злато. У другом смо подигли ниво, пруживши своj максимум. Спасили смо четири меч лопте, имали сервис за осваjање сета, али срећа ниjе била на нашоj страни. У мушком дублу Jовичић и jа смо одличним партиjама дошли до полуфинала где нас jе зауставио пар из Турске. Ово jе за мене био jако поучан турнир, без обзира на то што нисам успео да стигнем до злата. Са осмехом на лицу и силно мотивисан одлазим на међународне кампове у Словениjи и Србиjи, коjи ће бити одличне припреме за кулминациjу сезоне и шампионат Старог континента у Пољскоj”, истакао jе Михаjло Томић.

 

До бронзе Европског купа у Бугарскоj наша земља jе стига и у конкуренциjи женских дублова. Сара Лончар и Анђела Витман су након победе над Кипранкама Иоаном Антониоу и Марисом Фирилом (2:0) поклекле у полуфиналном дуелу против бугарске комбинациjе Тања Иванова, Михаела Златанова (2:0). У мушком синглу Jовичић jе стао на корак од постоља изгубивши у четвртфиналу од Турчина Хасана Беркаjа Гунбаза. С друге стране у женском синглу Лончарева и Витманова су заустављене у осмини финала, док jе Сања Перић поражена у шеснаестини финала. Осмина финала била jе максимални домет и Jовићића и Перићеве у мешовитом дублу.

 

Упоредо са са Bulgarian U17 International 2019 у Хаскову jе одржан и Bulgarian U13/U15 International 2019. И на овом турниру Србиjа ће стигла до постоља. Нина Богдановић jе освоjила бронзу у женском синглу узрасне категориjе до 15 година. Након три победе у Е групи српска репрезентативка се пласирала међу 16 наjбољих. У осмини финала била jе боља Туркиње Тугче Jурталан (2:0), а потом jе у четвртфиналу савладала њену сународницу Еке Терзи (2:0). У полуфиналу jе изгубила од Бугарке Jоане Jорданове (2:0). На овом турниру Богдановићева jе наступила и у женском дублу у коjем jоj jе партнерка била Гркиња Мариjа Амбериаду. Њих две су поражене на старту од турске комбинациjе Екрен Етен, Ирмак Бусе Кирал (2:0).

 

“У овом тренутку пружили смо максимум, што ниjе било довољно да се окитимо са више сjаjниjих медаља. Форма jош ниjе на одговараjућем нивоу после летње паузе али ћемо jе, надам се, темпирати за Балканиjаду и Европско првенство. Похвалио бих све играче за приказану игру и показану жељу, а посебно Александра Jовичића, коjи jе освоjио прву медаљу на Европском купу за играче до 17 година”, казао jе тренер репрезентациjе Драган Антић.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српског тима на турниру у Хаскову.

 

Београд, 15. jул 2019.                                                                                   Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)