Бадминтон: МАРИJА СУДИМАЦ НАJБОЉА JУНИОРКА БАЛКАНА

 СРПСКА БАДМИНТОН РЕПРЕЗЕНТАЦИJА ОСВОJИЛА ЧЕТИРИ ОДЛИЧJА, ПО JЕДНО ЗЛАТНО И СРЕБРНО И ДВА БРОНЗАНА, НА БАЛКАНСКОМ ПРВЕНСТВУ ЗА ИГРАЧЕ ДО 19 ГОДИНА КОJЕ JЕ ОД 2. ДО 4. JУЛА 2019. ОДРЖАНО У АНКАРИ -

 

Balkansko prvenstvo za igrace do 19 godina_Zenski deo srpskog tima.jpg 

Мариjа Судимац jе наjбоља jуниорка Балкана. Српска репрезентативка освоjила jе титулу у женском синглу на Балканском првенству за играче до 19 година коjе jе од 2. до 4. jула 2019. одржано у Олимпиjском бадминтон центру у Анкари и на таj начин своjоj, већ пребогатоj ризници међународних трофеjа, додала jош jедан. У финалу Судимчева jе убедљиво савладала домаћу такмичарку Бахар Jавру (2:0), коjа jе претходно у полуфиналу победила Сару Лончар (2:1) и тако спречила српско финале у Турскоj. Тако jе Лончаревоj припала бронза у овоj конкуренциjи. Поред злата у женском синглу Судимчева jе приграбила и бронзу у женском дублу где jоj jе партнерка била Анђела Витман.

 

“Искрена да будем у Анкару сам стигла са врло мало самопоуздања, самим тим и без превеликих очекивања. Упркос томе резултати су на краjу испали фантастични. Иако смо били ослабљени, будући да jе шампионат у Турскоj због повреде пропустио Сергеj Лукић, у екипном делу излили смо вицешампионску титулу. Таj резултат jе за сваку похвалу посебно из разлога што смо сви пружили своj максимум и до краjа се борили свим срцем. Због нешто слабиjег наступа у синглу у екипном делу била ми jе пољуљана вера да у поjединачном такмичењу могу до злата. Од почетка jе било изузетно тешко али сам, уз велике тешкоће, успела да на краjу испуним своj већ одавно постављен циљ. Такође, бронза у дублу са Анђелом Витман ме jе изненадила. Иако jедна од наjмлађих у Анкари прузила jе jако квалитетну игру и овом приликом jоj од срца честитам на томе. У сваком случаjу турнир у Анкари jе на краjу испао jако квалитетан. Овом приликом бих се захвалила читавом тиму и тренеру Николи Миjачићу на огромноj подршци током читавог такмичења”, истакла jе Судимчева.

 

У женском синглу на корак од постоља, поразом у четвртфиналу, стала jе Витманова, а исту судбину доживео jе и Александар Jовичић у мушком синглу. У овоj конкуренциjи Виктор Петровић стао jе у осмини финала. Jовичић и Петровић су били надомак одличjа у мушком дублу, али су у борби за пробоj међу четири наjбоља пара изгубили од потоњих осваjача злата. И у мешовитом дублу Србиjа jе остала без медаље на последњоj препреци. Михаjло Томић и Лончарева су у четвртфиналу, после рововске борбе, поражени од домаћег пара.

 

Такмичењу на Балканиjади у поjединачним конкуренциjама претходили су екипни дуели. Наш тим у саставу Томић, Jовичић, Петровић, Судимчева, Лончарева и Витманова стигао jе до звања вицешампиона изгубивши у финалу од Турске (3:0). До окршаjа за злато наша репрезентациjа jе стигла победом у полуфиналу над Грузиjом (3:0). Пре тога заузела jе прво место у Б групи.

 

“Иако ослабљени, релативно лако смо стигли до финала екипног шампионата и меча са домаћином. Нажалост, у борби за трофеj пропустили смо своjе шансе, али смо и сребром више него задовољни. Наши репрезентаивци су у Анкару стигли право са заслуженог одмора, дошавши на мегдан наjjачим играчима Балкана до 19 година после мале тренажне паузе. Подизање праве форме тек предстоjи. У сваком случаjу евидентан jе велики напредак у игри, посебно у парским конкуренциjама. Ситни детаљи деле нас од тога да постанемо сам врх европског бадминтона, а у наредном периоду ћемо радити на њима”, казао jе Миjачић и додао – “Што се поjединачне конкуренциjе тиче, Судимчева, коjа већ има искуство у сениорском бадминтону, заслужено jе понела епитет наjбоље jуниорке Балкана. Похвалио бих и игру Саре Лончар коjа се у четвртфиналу реванширала бугарскоj такмичарки за пораз на Европском купу за играче до 17 година у Новом Саду. У полуфиналу са Туркињом недостаjало jоj jе мало енергиjе да стигне до завршног меча и дуела са Судимчевом, иако jе квалитет очигледно био на страни наше такмичарке. Витманова jе у пару са Судимчевом стигла до одличjа у женским паровима иако се ради о играчици коjа jе далеко млађа од конкуренциjе. То изузетно радуjе. Похвалио бих и игру и залагање Петровића и Jовичића коjи су пружили до сада своjе наjбоље партиjе, али су на краjу ипак остали без одличjа. Наравно, одвоjио бих и наступ Томића коjи делуjе далеко зрелиjе од конкуренциjе, али jе сплетом неких околности остао без постоља у поjедниначним надметањима”.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српског тима на Балканском првенству за играче до 19 година у Турскоj.

 

Београд, 5. jул 2019.                                                                                    Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)