Бадминтон: ФАНТАСТИЧНИ JУНИОРИ НА ПРВОМ ТУРНИРУ У 2020. ОСВОJИЛИ ТРИ ОДЛИЧJА

НА СВЕТСКОМ JУНИОРСКОМ КУПУ,10TH MULTI ALARM HUNGARIAN INTERNATIONAL JUNIOR CHAMPIONSHIPS 2020,, КОJИ JЕ ОД 6. ДО 9. ФЕБРУАРА 2020. ОДРЖАН У МАЂАРСКОJ, СРБИJА ОСВОJИЛА ЗЛАТО У МУШКОМ СИНГЛУ, СРЕБРО У МУШКОМ ДУБЛУ И БРОНЗУ У МЕШОВИТОМ ДУБЛУ 

 

10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020_Sergej Lukic, Sara Loncar, Marija Sudimac i Mihajlo Tomic-min.jpg 

Ако се по jутру дан познаjе српски jуниори ће имати jош jедну бриљантну годину на међународноj сцени. На првом изазову у 2020, Светском jуниорском купу,10TH MULTI ALARM HUNGARIAN INTERNATIONAL JUNIOR CHAMPIONSHIPS 2020, коjи jе од 6. до 9. фебруара одржан у Печуjу уз учешће 165 такмичара са више континената, изливена су три одличjа. Епитет jунака турнира овога пута припао jе Сергеjу Лукићу. Наш репрезентативац jе освоjио злато у мушком синглу победивши у финалу, после преокрета у три сета, званично четвртог играча света у jуниорскоj конкуренциjи и првог носиоца, Индиjца Варуна Капура (2:1). Лукић jе пут ка трофеjу у Мађарскоj, у коjем jе био постављен за шестог носиоца у мушком синлгу, кренуо од другог кола у коjем jе био бољи од Словака Себастиjана Кадлеца (2:0). У трећем колу пао jе jош jедан Словак, Симеон Сухи (2:0), док jе у наредна два меча узео меру двоjци чешких репрезентативаца. У осмини финала савладао jе Мартина Достала (2:0), док jе у четвртфиналу очитао лекциjу Андреjу Антошки (2:1), трећем носиоцу. Данац Алекс Хенрик Паркхои, други носилац у Печуjу, попут Антошке “сломљен” jе после три сета (2:1) чиме се српски бадминтон бисер обрео у великом финалу.

 10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020_Finalisti u muskom singlu-min.jpg

Поред злата у мушком синглу Лукић jе у Мађарскоj “исковао” и сребро у мушком дублу у коjем му jе партнер био Михаjло Томић. Њих двоjица су у окршаjу за трофеj изгубили од руске комбинациjе Лав Баринов, Егор Борисов (2:0). До финалног дуела Лукић и Томић су “почистили” са терена Украjинце Данила Скриникова и Jевгениjа Столовоиа (2:0) у другом колу, Шпанце Андриjана Алвареза и Пабла Марсиjана у трећем (2:0), Чехе Jириjа Дерка и Адама Ехма (2:0) у четвртфиналу, те Шпанце Хавиjера Алаву и Jакобо Фернандеза (2:0) у полуфиналу.

 10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020_Finalisti u muskom dublu-min.jpg

“Нема сумње да сам на Светском jуниорском купу у Печуjу имао одличан почетак године. У турнир сам ушао са много позитивних промена у размишљању што се одразило на игру и квалитет. У полуфиналу сингла сам победио Данца коjи jе прошле године на овом турниру играо финале, док сам у финалу савладао Индиjца коjи jе освоjио неке од турнира на коjима сам учествовао. Велике победе у тим дуелима остварио сам, пре свега, jер сам током читавих мечева био миран и максимално фокусиран из чега jе проистекла врхунска игра. У дублу смо Томић и jа били супериорни све до финала. И у мечу за трофеj смо дали све од себе али то за сада ниjе било довољно. Настављам припреме у жестоком ритму, а наредни велики циљ ми jе одличjе на наjjачем jуниорском турниру у Немачкоj”, истакао jе 17-годишњи Сергеj Лукић.

 10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020_Osvajaci medalja u mesovitom dublu-min.jpg

Треће одличjе у Печуjу дело jе Томића и Саре Лончар у мешовитом дублу. У другом колу наш пар jе био бољи од Чеха Мартина Достала и Петре Маикснерове (2:0), у трећем од Словенаца Гала Бизjака и Зале Журан (2:0), а у четвртфиналу од Чеха Тадеаша Бразде и Луцие Крпатове (2:1). У полуфиналу Томић и Лончарева су поражени од Руса Егора Борисова и Мариjе Голубеве (2:0). У женском синглу Мариjа Судимац jе стала на корак од одличjа будући да jе у борби за полуфинале поражена од Украjинке Мариjе Столиаренко (2:0). У истоj конкуренциjи Лончарева jе у првом колу изгубила од првог носиоца, Рускиње Мариjе Голубеве (2:0). Наше репрезентативке су за длаку остале без постоља у женском дублу пошто су у четвртфиналу поражене од шпанске комбинациjе Луциjа Родригез, Ана Сетиен (2:0).

 10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020_Srpski tim-min.jpg

“У Печуjу jе одигран веома интересантан турнир, коjим почињемо авантуру звану "Путовање до Европског првенства", а први наговештаj jесте да ће ово бити лепо путовање. Наравно оваj турнир jе показао и неке слабости наших репрезентативаца, на коjима треба радити да би достигли ниво коjи нам jе потребан и коjи желимо. Сергеj jе одиграо велики турнир, коjи ће му, надам се, показати и доказати да има велики потенциjал. Било jе, наравно, и неких пропуштених шанси, коjе следећи пут треба боље искористити”, оценио jе учинак српског тима помоћни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе, Драган Антић, коjи jе уз Николу Миjачића, предводио с клупе српски тим у Мађарскоj.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српског тима на турниру у Мађарскоj на коjем jе учествовала и судиjска троjка из Србиjе – Кристина Jовин, Марта Богдановић и Мариjа Хинић.

 

Београд, 10. фебруар 2020.                                                                         Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)