Бадминтон: ДОМИНАЦИJА СРПСКОГ ТИМА

СРПСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИJА ОДБРАНИЛА ТИТУЛУ ЕКИПНОГ ШАМПИОНА И ОСВОJИЛА ЧЕТИРИ ОД ПЕТ ТРОФЕJА У ПОJЕДИНАЧНИМ КОНКУРЕНЦИJАМА НА БАЛКАНСКОМ ПРВЕНСТВУ ЗА ИГРАЧЕ ДО 17 ГОДИНА КОJЕ JЕ ОД 16. ДО 18. АВГУСТА 2019. ОДРЖАНО У НОВОМ САДУ -

 

Balkansko prvenstvo za igrace do 17 godina_Osvajaci medalja u  konkurenciji mesoviti parovi.JPG 

Доминациjа каква ниjе виђена. Овако би гласио резиме наступа српске репрезентациjе на Балканском првенству за играче до 17 година коjе jе од 16. до 18. августа 2019. одржано у Спортском центру “Слана бара” на Клиси у Новом Саду. Поред убедљиве одбране титуле у екипноj конкуренциjи, коjа jе изливена на истом месту прошле године, наши репрезентативци су освоjили и четири трофеjа сребро и две бронзе у поjединачним конкуренциjама. Овакав изванредан епилог регионалног шампионата, коjи jе уз учешће представника седам земаља – Турске, Бугарске, Румуниjе, Грчке, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србиjе, организовао Бадминтон савез Србиjе, Бадминтон савез Воjводине и Бадминтон клуб Нови Сад, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србиjе, Града Новог Сада, Покраjинског секретариjата за спорт и омладину, Туристичке организациjе Србиjе и Туристичке организациjе Новог Сада, наслућивао се од самог почетка.

 Balkansko prvenstvo za igrace do 17 godina_Sergej Lukic.JPG

Наш тим у саставу Сергеj Лукић, Михаjло Томић, Александар Jовичић, Виктор Петровић, Сара Лончар, Анђела Витман, Сања Перић и Нина Богдановић са 5:0 победио jе у петак Грчку у првом колу А групе екипног дела, а прво место у овоj скупини потврдио jе победом над Румуниjом од 4:1. Истог дана у полуфиналу пала jе Турска с 3:2, а у финалу у суботу, у репризи дуела у групи, Румуниjа jе поново положила копља пред надахнутом српском екипом – 4:0. Треће место су поделиле репрезентациjе Бугарске и Турске. Времена за славље готово да ниjе било jер су одмах уследили окршаjи у поjединачним конкуренциjама. Прштало jе на све стране у “Сланоj бари”. Мечеви су се ређали као на траци, а у главним улогама су били српски наjбољи играчи у овоj узрасноj категориjи. На краjу недеље подвучена jе црта, а на списку осваjача медаља доминирала jе српска тробоjка.

 Balkansko prvenstvo za igrace do 17 godina_Mihajlo Tomic.JPG

“Трио фантастико” српског бадминтона освоjио jе по два трофеjа. После паузе због повреде Сергеj Лукић jе засиjао у пуном сjаjу. Триjумфовао jе убедљиво у мушком синглу победивши у финалу Турчина Орчуна Озтурка (2:0). Михаjло Томић и он супериорно су стигли до титуле у мушком дублу. Резултат у финалу против Румуна Петреа Команеануа и Михнеа Крачиуна наjбоље осликава снагу српског пара будући да су ривали успели да стигну до укупно 18 поена у два одиграна сета.

 

“Ово jе била одлична проба пред Европско првенство за играче до 17 година коjе ће краjем августа и почетком септембра бити одржано у Пољскоj. Мислим да смо сви показали форму на врхунском нивоу. Презадовољан сам пре свега што сам успео да пренесем на терен све оно што сам увежбавао на тренинзима, што jе на краjу награђено са три наjсjаjниjа одличjа. Атмосфера у “Сланоj бари” jе била на врхунском нивоу, публика нас jе све време носила и то jе свакако допринело да покажемо своjе наjбоље партиjе. Путуjемо на шампионат Старог континента са максималном мотивациjом и наjвећим могућим очекивањима, а то jе напад на европски трон”, истакао jе Сергеj Лукић.

 Balkansko prvenstvo za igrace do 17 godina_Sara Loncar.JPG

Сара Лончар jе приграбила злато у женском синглу. У финалу jе оборила на плећа Бугарку Гергану Павлову (2:0). Друго злато у поjединачним конкуренциjама освоjила jе у пару са Томићем. Њих двоjе су у неизвесном српском окршаjу за трофеj били бољи од Александра Jовичића и Нине Богдановић (2:1), коjима jе тако припала вицешампионска титула.

 

“Презадовољна сам своjим наступом на у Новом Саду. Успели смо да одбранимо титулу екипног првака. Чврстом вером у своj квалитет показали смо да смо израсли у озбиљну екипу иза коjе jе дугогодишњи напорад рад. Када jе у питању поjединачна конкуренциjа Томић и jа смо добром игром завршили и оваj турнир. У финалу смо успели да победимо играче из наше земље коjи су нам пружили добар отпор. У синглу сам од почетка била на висини задатка надмашивши себе своjом константном игром и концентрациjом. Награда jе била златна медаља и у овоj конкуренциjи”, казала jе Сара Лончар.

 

Поред поменутих одличjа српски репрезентативци су у Новом Саду освоjили jош две медаље. Виктор Петровић jе освоjио бронзу у мушком синглу, а одличjе истог сjаjа приграбиле су Нина Богдановић и Анђела Витман у женском дублу.

 

“Ова генерациjа jе jош jедном на Балканиjади показала доминациjу осваjањем великог броjа медаља у индивидуалноj конкуренциjи и веома убедљивим триjумфом у екипноj. Михаjло и Сергеj у дублу, Михаjло и Сара у миксу, Сергеj и Сара у синглу показали су да су у одличноj форми и веома сигурно и убедљиво постали балкански прваци. Одличне игре приказали су и Аца, Виктор, Анђела, Нина и Сања и наjавили да се у будућности од њих очекуjу изузетни резултати. Ово jе била права увертира за Европско првенство, на коjе одлазимо потпуно спремни и у сjаjноj атмосфери”, рекао jе помоћни тренер бадминтон репрезентациjа Србиjе Драган Антић коjи jе уз главног тренера Милана Барбира и помоћног тренера Николе Миjачића чинио Стручни штаб наше репрезентациjе у Новом Саду.

 

Поред поменутих играча у индивидуалним конкуренциjама на Балканском првенству боjе Србиjе бранили су и Сања Перић, Игор Jовановић, Вања Рашета, Милош Дмитровић, Угљеша Михаjловић, Михаjило Виг, Мариjа Самарџиjа, Маша Алексић и Миона Филиповић. Подршку Балканском првенству за играче до 17 година у Новом Саду пружиле су и спонзорске компаниjе “Yonex“, “Тин шпед“, “Ледени Квас“, “Еуробанк“, “Integraltechnic“, “Златиборац“, “Minaqua“, “Boreas Travel“, “Siboasi“ и “Кока Плус“.

 

Београд, 19. август 2019.                                                                             Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)