Бадминтон: 22 ОДЛИЧJА У ОПАТИJИ

СРПСКИ БАДМИНТОН СЕ У НАJЛЕПШЕМ СВЕТЛУ ПРЕДСТАВИО НА МЕЂУНАРОДНИМ ТУРНИРИМА КОJИ СУ ОД 17. ДО 19. МАJА 2019. ОДРЖАНИ У ОПАТИJИ -

 

Sara Loncar i Mihajlo Tomic.JPG 

Чак 22 одличjа сjаjан jе скор српског бадминтона на међународним турнирима коjи су од 17. до 19. маjа 2019. одржани у Опатиjи. На Европском купу за играче до 17 година, Adria U17 International 2019, на коjем се огледало готово 150 такмичара из 20-так земаља, искована су одличjа у свих пет конкуренциjа. Jедино злато на овом турниру дело jе Михаjла Томића и Саре Лончар коjи су у финалу мешовитог дубла били бољи од руске комбинациjе Кирилл Бунков, Софиjа Бичкова (2:0). До вицешампионских титула стигли су Лончарева у женском синглу, коjа jе у финалу поражена од Израелке Хели Неиман (2:0), и Сергеj Лукић и Томић у мушком дублу, од коjих су у окршаjу за наjсjаjниjу медаљу били бољи Руси Егор Борисов и Иља Ким (2:0). Лукић jе у мушком синглу приграбио бронзу, а до одличjа истог сjаjа стигле су Лончарева и Анђела Витман у женском дублу.

 

“Изузетно сам задовољна наступом у Опатиjи. Томић и jа смо у миксу испунили циљ пошто смо до трофеjа стигли без изгубљеног сета. У финалу женског сингла ситнице су тас на ваги превагнуле на страну противнице, док смо Витманова и jа полуфинале женског дубла изгубиле због честих падова концентрациjе током меча. Све у свему много позитивних ствари се десило током овог турнира, а све то ће ми бити огроман подстрек за изазове коjи следе. Средином jуна ме очекуjе Европски куп за играче до 17 година у Новом Саду, након коjег ћу сви пажњу усмерити ка припремама за Европско првенство за играче до 17 година, коjе ће средином краjем августа и почетком септембра бити одржано у Пољскоj”, казала jе Сара Лончар.

 Adria U17 International 2019 i Adria Youth International 2019_Osvajaci medalja iz Srbije.JPG

У мушком синглу Adria U17 International 2019 Виктор Петровић jе заустављен у другом, а Александар Jовичић у првом колу, док су у женском синглу и Витманова и Нина Богдановић поражене у осмини финала, а Сања Перић у првом колу. Jовичић и Петровић су изгубили у првом колу мушког дубла, док jе осмина финала била максимални домет у мешовитом дублу за Петровића и Богдановићеву, односно Jовичића и Перићеву.

 Sara Loncar.JPG

На турниру Adria Youth International 2019, коjи jе игран у категориjама до 11, до 13 и до 15 година, освоjено jе чак 14 медаља. Бриљирао jе Андреj Столић коjи jе имао максимални учинак. Наш репрезентативац jе у категориjи до 11 година триjумфовао у све три конкуренциjе – у мушком синглу, у мушком дублу са Енглезом Шаура Сингом и у мешовитом дублу са Теодором Латас. У истоj категориjи Ана Димитриjевић jе у пару са Румунком Ирином Герасимбилом била без премца у женском дублу, Василиjе Jанковић и Хрват Ловро Матовина освоjили су сребро у мушком дублу, док су се бронзама окитиле Латасова и Димитриjевићева у женском синглу, Андреа Богоjевић и Латасева у женском дублу, те Jанковић и Богоjевићева у мешовитом дублу.

 

“Пресрећан сам своjим успехом и играма коjе сам приказао у Хрватскоj. Иако су ривали били изузетно jаки, успео сам да турнир завршим без иjедног пораза. Овом приликом морам да похвалим и атмосферу у Опатиjи коjа jе сва три дана била на наjвишем нивоу. Упознао сам много нових другара с коjима ћу остати у контакту”, истакао jе Андреj Столић.

Adria Youth International 2019_Osvajaci medalja u mesovitom dublu uzrasne kategorije U11.JPG 

У узрасноj категориjи до 13 година освоjена су два сребрна одличjа. Мара Батар и Лана Павловић су постале вицешампионке у женском дублу, а Вук Димитриjевић и Батарова у мешовитом дублу. У две године стариjем узрасту Анђела Витман jе победила у женском синглу и освоjила бронзу у женском дублу, у пару са Батаровом. С друге стране Виктор Петровић и Нина Богдановић су приграбили бронзу у мешовитом дублу. На корак од одличjа у Опатиjи стали су Димитриjевић у мушком синглу категориjе У13, Димтриjевић и Реља Милић, те Данило Jанковић и Вања Ковач у мушком дублу категориjе У13, Чарна Михаjловић и Румунка Ирина Герасим у женском дублу категориjе У13, Петровић у мушком синглу категориjе У15, Богдановићева у женском синглу категориjе У15, и Угљеша Михаjловић и Рус Игор Телепов, односно Милош Дмитровић и Вања Рашета у мушком дублу категориjе У15.

 

“На Европском купу за играче до 17 година наши репрезентативци су пружили много добрих партиjа. Остаjе велика жал због повреде Лукића. Због тога Томић и он нису могли у финалу мушког дубла да пруже своj максимум. Да jе било другачиjе сигуран сам да би резултат против руског пара био другачиjи. У сваком случаjу веома сам задовољан приказаном игром и константни напретком наших репрезентативаца. Резултат тога jесу освоjене медаље коjе саме по себи нису приоритет. Ипак, чињеница да смо у свим конкуренциjама дошли до постоља може само да нас радуjе. На Адриа Yоутх Интернатионал 2019 jе учествовало много квалитетних играча, а наши играчи су на наjбољи начин представљали нашу земљу. Потврда тога jесте и чињеница да су се завршног дана на победничком постољу наjвише смењивали руски, украjински и наши такмичари. У свим конкуренциjама очигледан jе таленат и квалитет наших играча, коjи прате и велика мотивисаност и борбеност. Метафорички, сви они су попут драгог небрушеног камена коjи би сада требало фино дорађивати. То у наредном периоду захтева много посвећеног рада и упорности како њихових тренера, тако и њих самих”, “подвукао” jе тренер репрезентациjе Драган Антић коjи jе уз Николу Миjачића и тим менаџера Миодрага Каличанина предводио српску jуниорску експедициjу у Опатиjи.

 

Сjаjан наступ наших jунора у Опатиjи употпунили су и ветерани. На Adria Masters International 2019 освоjене су три медаље. Милован Дамњановић и Љубивоjе Петровић су освоjили бронзе у мушком синглу категориjе до 60 година, док су одличjе истог сjаjа освоjили Милован и Милан Дамњановић у мушком дублу категориjе до 55 година.

 

Влада Републике Србиjе – Министарство омладине и спорта обезбеђивањем неопходних финансиjских средстава у значаjноj мери jе допринело учешћу српског тима на турнирима у Хрватскоj.

 

Београд, 20. маj 2019.                                                                                  Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)