БЕСПЛАТАН УЛАЗ У ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА

 

Tematska ekstenzija izlozba Djordje Carapic Fusek sekretar Kancelarije kraljevskih ordena Zivot i delo.JPG 

 

Задовољство нам је да Вас обавестимо да се Историјски музеј Србије и ове године придружује обележавању Међународног дана жена и позива све даме да са својим вољенима у петак 8. марта у изложбеном простору Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића бесплатно посете актуелну изложбу мултимедијалну изложбу „Крај Великог рата 1917–1918” употпуњену тематским изложбама „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”, као и гостујућу изложбу Центра за примењену историју „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915”.

 

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

 

Примена савремених технологија ће посетиоцима омогућити да остваре интеракцију са експонатима и открију мултимедијалне садржаје, који представљају дигиталну надоградњу саме поставке. Тако ће посетиоци поједине сегменте изложбе посматрати из реконструисаног рова, кроз друге ће их водити „лично” славни форензичар Родолф Арчибалд Рајс „оживљен” модерним технологијама, који ће на основу исечака из својих чувених извештаја тумачити одређене догађаје, док ће у делу посвећеном биткама на Добром пољу, Соколу и Ветернику, где је Солунски фронт пробијен, имати утисак да су и сами део сукоба.

 

Поред документарних филмова, личних предмета, оружја, одликовања и бројних до сада неизлаганих фотографија, на изложби су приказане и уметничке слике и плакати, који су обележили и овековечили овај славни период српске прошлости.

 

Више информација о изложбама на сајту Музеја: http://imus.org.rs/izlozbe/

 

 

 

Ненад Бељинац

Tagovi

Komentari (0)