БЕОГРАДСКИ МАРАТОН У ЗНАКУ КЕНИJАЦА

Кениjац Исак Кипроп Руто и његова земљакиња Џудит Дзептум Корир победници су 32. Београдског маратона, коjи jе данас одржан уз учешће рекордних 8.000 тркача. Руто jе стазу од 42.195 метара истрчао за 2:16,54. Други jе био његов сународник Винсент Киплагат Кипто (2:19,29), а трећи кроз циљ jе прошао Бенсон Кимутаи Чериот, такође из Кениjе. Корир jе маратонску деоницу истрчала за 2:45.04, оставивши иза себе земљакињу Росину Џепкосгеи Кибоино (2:46.09) и Српкињу Невену Jовановић (3:00.37). У полумаратонскоj трци победио jе кениjски атлетичар Џош Кипруто. Кипруто jе победио резултатом сат, седам минута и 12 секунди.

 

 4-9.jpg

 

– На 10. километру сам видео да ћу да победим. Моj наjбољи резултат полумаратона jе сат и два минута. Веома добра организациjа трке – рекао jе Кипруто новинарима после трке.

Друго место заузео jе домаћи такмичар Милан Митровић са 1:08,30, а трећи jе био Шваjцарац Феjб Даунс са 1:10,23. Победница полумаратонске трке jе Хрватица Матеа Парлов, коjа jе остварила време 1:14,33 и победила испред Каролине Чероно из Кениjе (1:15,07), док jе српска такмичарка Теодора Симовић завршила на трећем месту (1:16,23).

– Jа сам у тренингу и нисам ни приближно у форми. Тактика jе била да се не залетим, да не пукнем. Тренер ми jе задао темпо и jа сам без обзира на друге такмичарке то држала, а када сам видела да су оне ‘пукле’, jедноствано сам их прошла. Само сам држала своj темпо – рекла jе Парлов новинарима после трке.

“Наjлепша слика jе отишла у свет, дух приjатељства, спорта и заjедништва и две поруке: да смо град спорта и да смо град доброчинства”, изjавио jе градоначелник Зоран Радоjичић.

Министар финансиjа Синиша Мали учествовао jе у Трци задовољства на пет километара, заjедно са своjе троjе деце и поручио да jе престоница Србиjе jош jедном показала да jе апсолутни лидер у региону.

У трци на пет километара другу годину заредом учествовала jе и екипа Тањуга под мотом „Издржи, до циља”.

Поред поруке о истраjности, као индивидуалноj и колективноj врлини коjа подстиче општи напредак, Тањугова екипа трку jе посветила и борби против насиља над женама.

“Као и увек, Тањуг подржава акциjе коjе имаjу за циљ промовисање правих и наjбољих друштвених вредности, а Београдски маратон jе свакако jедан од њих. Због тога смо и ми данас део ове приче… Исто тако Тањуг jе увек за здраву и фер утакмицу за било коjу врсту надметања, из коjе на краjу увек излазимо бољи и искусниjи”, рекла jе новинарка Тањуга Сузана Пељто, чланица екипе.

Ватерполо репрезентативац Сава Ранђеловић, jедан од промотера УНИQА осигурања, уручио jе пехаре наjбржим тркачима, али и учешћем у Трци задовољства пружио подршку кампањи “Рак jе излечив” за набавку магнетне резонанце за Клинички центар Србиjе.

“Ми смо данас заjедно прешли пет километара дугу трасу без напора знаjући да jе сваки корак коjи направимо, корак ка набавци неопходне диjагностике за Клинички центар коjи збрине наjвише пациjената у току године”, рекао jе Ранђеловић.

Он jе истакао да му jе било посебно искуство да након година спортске кариjере први пут он уручи пехаре.

“У спорту, као и у животу наjвеће победе се добиjаjу срцем. Маратон jе своjеврстан триjумф воље, где поред физичке спремности велику улогу игра и ментална снага. Задовољство ми jе што сам данас учествовао у Маратону у наjбољем могућем друштву, и што смо сви заjедно показали да можемо да се боримо за хуманост, али и да бринемо о свом здрављу. Спорт и физичка активност, коjи су суштина ове манифестациjе, jедан су од наjзначаjниjих видова превентиве и моћно оружjе у борби против болести”, констатовао jе Ранђеловић.

Шесту годину заредом УНИQУА jе била званично осигурање Београдског маратона, као и организатор традиционалне Музичке авениjе, коjа jе ове године уз трубаче, бубњаре и ђ-еве добила jединствено поjачање – уличне свираче коjи су добрим ритмом пружали подршку маратонцима.

 

Tagovi

Komentari (0)