БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ ЖЕЉКА ХУБАЧА БЕРЛИНСКИ ЗИД

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ ЖЕЉКА ХУБАЧА „БЕРЛИНСКИ ЗИД“  У ИЗВОЂЕЊУ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ НОВОГ САДА

Српско Народно позориште из Новог Сада имаће београдску премијеру драме „Берлински зид“ по тексту и у режији Жељка Хубача  у четвртак, 9. фебруара (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду.

 POSTER_1000x1437 BERLINSKI ZID.jpg

Прича о трагедији две породице, српске и албанске, идентитету и поделама, централне су теме Хубачевог комада. Искорачивши на непосредан начин у материјал актуелне историје, како наводи театролог Светислав Јованов, аутор се драмом „Берлински зид“ упушта у нови слој истраживања људске способности за насиље и праштање, али и на нови начин артикулише мотив породице.

У представи већина глумаца игра два лика. Милан Kовачевић тумачи улоге Скендера, односно Велимира. Пеђа Марјановић игра Фарука и Рашка, Душан Вукашиновић – Петрита и Василија, Марија Меденица глуми Диту и Марију, Марко Савић – Енвера и Димитрија, а Нина Рукавина тумачи лик Ане. Драматург представе је Александар Милосављевић, док је асистенткиња драматурга Дивна Стојанов. Музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, сценограф је Жељко Пишкорић, а костимографкиња Марина Сремац.

 

„Берлински зид је општеприхваћена метафора о подељености. На овим просторима је тај конкретан чин рушења баријере која је одвајала Источни и Западни Берлин био иницијална каписла за дељење, које је протекло у сваковрсном насиљу, које нажалост још увек траје. И што су нам мањи ти географски и духовни простори у којима обитавамо, зидова је све више. Множе се геометријском прогресијом, а узроци њиховог настајања су нашој заједничкој, типично балканској особини – ирационалној аутодеструктивности. Та особина увукла се у све поре наших друштава, генеришући свеопште урушавање, а ми је се и даље опсесивно држимо, подређујући све потенцијалне радости наших кратких живота некаквим псеудоиделогијама, искривљеним сликама о традицији и бројним другим колективним заблудама… О томе сам желео да проговорим у представи „Берлински зид“, каже аутор и редитељ представе Жељко Хубач.

 

Премијера овога комада била је 21.октобра 2022. године на Камерној сцени Српског Народног позоришта у Новом Саду.

 

 

 МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)