АУТОРСКА ВОЂЕЊА КРОЗ ИЗЛОЖБУ „КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА 1917–1918”

Историјски музеј Србије Вас позива да присуствујете јединственим вођењима кроз изложбу „Крај Великог рата 1917–1918”, која се одржавају као део њеног пратећег програма.

До краја трајања изложбе у новембру 2019, Небојша Дамњановић, историчар и коаутор ће сваке среде од 17 и суботе од 13 часова заинтересованим посетиоцима тумачити изложбу, презентујући значајне догађаје током 1917. и 1918. године, који су Србију и савезнике довели до тријумфалног завршетка Првог светског рата.

 

 Plakat izlozbe Kraj Velikog rata 1917-1918.jpg

 

Изложба је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година, када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину, а потом и ослобођење и уједињење југословенских народа.

 Izlozba Kraj Velikog rata 1917-1918  3.JPG

Захваљујући примени савремених технологија и едутејмент концепта, који подразумева спој едукације и забаве, посетиоци, након што у Плеј продавници преузму и на свој телефон или таблет инсталирају бесплатну апликацију Холоград у оквиру које се налази секција 1917–1918 намењена изложби, могу самостално да остваре интеракцију са експонатима и открију мултимедијалне садржаје, који представљају дигиталну надоградњу саме поставке.

 Izlozba Kraj Velikog rata 1917-1918  9.JPG

Тако ће посетиоци поједине интерактивне садржаје посматрати у реконструисаном рову, где ће им се „лично” обратити славни форензичар Родолф Арчибалд Рајс, „оживљен” модерним технологијама, у наредном сегменту изложбе ће се посредством специјалних ВР (виртуелна реалност) наочара наћи у самици поред пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, осуђеног у Солунском процесу, док ће у делу посвећеном биткама на Добром пољу, Соколу и Ветернику, где је Солунски фронт пробијен, имати утисак да су и сами део сукоба.

 

На изложби су приказани документарни филмови, плакати, лични предмети, оружје, одликовања, бројне неизлагане фотографије добијене од породица потомака славних солунаца и други материјали који су обележили овај период.

 Izlozba Djordje Carapic Fusek sekretar Kancelarije kraljevskih ordena Zivot i delo 4.JPG

Пратећи каталог изложбе је такође интерактиван и омогућава да се, по инсталирању апликације Холоград, и са пријатељима ван музеја подели посебно музејско искуство.

 

У посебној галерији су презентоване две тематске изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”.

 

Промотивни спот изложбе можете преузети преко линка: https://we.tl/t-D4Qg7zj8aH

Фотографије са изложби можете преузети преко линка: https://we.tl/t-bQeGlNH8d2

 

 

Ненад Бељинац

Сарадник за маркетинг у Историјском музеју Србије

Tagovi

Komentari (0)