АУТОРСКО ВЕЧЕ АКАДЕМИКА СВЕТИСЛАВА БОЖИЋА

Програм 2599. концерта у Галерији Српске академије наука и уметности

Четвртак, 12. децембра 2019. године, у 18 часова

Кнез Михаила  35.  Тeл.  20 27 167

Улаз је слободан

 

АУТОРСКО ВЕЧЕ

АКАДЕМИКА
СВЕТИСЛАВА БОЖИЋА

 

Учествују:

 

Александар Синчук, клавир

Јована Стошић, виолина

душан стојановић, виолинчело

Миомир Симоновић, флаута

Драгана Раић, клавир

ВЕСНА ЈАНСЕНС, виолина

 

ПРОГРАМ:

 

MAЛА ЈЕКТЕНИЈА
за виолину и виолончело

 

ЕХОС

за флауту соло

 

НА БАЛУ
за флауту и клавир

премијерно извођење

 

СОНАТА ЗА ВИОЛИНУ И КЛАВИР

премијерно извођење

 

СОНАТА ЗА КЛАВИР

премијерно извођење

 

АКАДЕМИК СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ је композитор, теоретичар и водећи савремени српски аутор духовне музике чија је основа православна, византијска и светосавска. Његов богат опус чине преко две стотине композиција различитих жанрова - од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних, где поштује некадашње музичке облике, а истовремено их освежава модерним музичким изразом. У области духовне музике најзначајнија дела су: 4 Литургије Св.Јована Златоуста, Опело, Свеноћно бденије, Празнично вечерње, Духовна лира, Небесна литургија. Хорска дела су настала на стихове знаменитих знаменитих српских песника: Венцловића, Бојића, Настасијевића, Дучића, Црњанског, Попе, Медаковића, Тешића, Симовића, Раичковића, Нога. Такође је написао духовни концерт за хор и оркестар Молитву Рачана  и оперу Меланхолични снови. Написао је 14 књига из области хармоније, полифоније, музичке форме, музике у медијима. Његова дела се извођена у седамнаест земаља. За дописног члана Српске академије наука и уметности  је изаб-ран 2015. године.

АЛЕКСАНДАР СИНЧУК почео је интензивно да наступа широм Русије и у иностранству још као студент Цен-тралне музичке школе при Московском конзерваторијуму П.И.Чајковски. Током студија на овом конзерваторијуму, под менторством Валерија Пјасетског, био је лауреат многих пре-стижних пијанистичких конкурса. Међу најзначајнијим такмичарским успесима истичу се прва награда на Међународном конкурсу Рахмањинов у Москви и златна медаља на Међународном конкурсу Владимир Хоровиц у Кијеву. Насупао је у Карнеги Холу у Њујоку 2009. Данас се његови наступи одвијају у значајним концертним дворанама широм Русије, као што су Велика сала Московског конзерваторијума, Дворана Међународног дома музике Светланов у Москви, Концертна сала Маријинског театра у Санкт Петербургу... Ван своје земље Александар Синчук наступа широм Европе и САД, у Пор-торику, Турској, Кини и Јужној Кореји. Фебруара 2017. био је учесник на церемонији затварања III зимских светских војних игара у Сочију (Русија). Сарађује са бројним руским и ев-ропским симфонијским оркестрима, међу којима су: Оркестар Маријински, Национални филхармонијски оркестар Русије, Симфонијски оркестар Москве Руска филхармонија, Бра-нденбуршки државни оркестар из Франкфурта и Софијска национална филхармонија. Наступа са прослављеним диригентима као што су Владимир Спиваков, Дмитриј Јуровски, Валериј Гергијев, и др.  Године 2015-2016. радио је као асистент на Државном московском конзерваторијумуЧајковски. Солистички албум Александра Синчука са делима руских композитора Чајковског, Скрјабина и Рахмањинова снимљен је у Великој сали Московског конзерваторијума, а издала га јекућа  Classical Records 2014. године.

ЈОВАНА СТОШИЋ рођена је 1992. године у Ћуприји, где је у Школи за музичке таленте похађала основно и средње  образовање виолине, код професора Татјане Бошковић и Јована Богосављевића. На Факултету музичке уметности у Београду завршила је основне, мастер и специјалистичке академске студије у класи проф. Гордане Матијевић-Недељковић; тренутно је на докторским студијама код проф. Марије Шпенглер. Освојила је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима. Добила је признања – награду Краљевског дома Карађорђевића и награду из фонда Мерима Драгутиновић Факултета музичке уметности. Имала је бројне солистичке концерте у значајним салама Београда. Свирала је као солиста са оркестром Camerata Serbica и Београдским гудачким оркестром Душан Сковран. Учествовала је на фестивалима: Бемус,  Међународна трибина композитора у Београду, Мокрањчеви дани у Неготину, Моzartini у Италији, Мариборски фестивал у Словенији, Interfest у Мкедонији, итд.  Члан је камерног оркестра Свети Ђорђе са којим наступа као концертмајстор, затим америчког камерног ансамбла Classical Chamber Orchestra и гудачког квартета Мокрањац. На Факултету музичке уметности, у академској 2014/2015 години  била је ангажована као стручни сарадник у настави виолине.

ДУШАН СТОЈАНОВИЋ дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Франсоаз Јаковчић. Концертну диплому стекао је у Шафхаузену (Швајцарска), у класи проф. Мајкла Флексмана. Усавршавао се на бројним мајсторским курсевима у некадашњој Југославији и у иностр-анству: Музички камп у Грожњану (Истра), Летња академија у Ници (Француска), Бечки мајсторски курс у Аустрији, академија Карл Флеш у БаденБадену (Немачка)... Ангажован је као соло-челиста Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, први челиста Краљевских гудача Светог Ђорђа и као професор виолончела у Музичкој школи Станковић у Београду. Као солиста – наступао је на концертима и снимао компакт-дискове, као и емисије, за домаће радио и телевизијске станице.

МИОМИР СИМОНОВИЋ дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Тахира Куленовића. Више пута усавршавао се у летњим школама флауте код професора Aлена Мариона и Рејмона Гијоа, у чијој класи је у периоду од 1987. до 1989, као стипендиста Фондације за научни и уметнички подмладак Србије, похађао конзерваторијум Хектор Берлиоз у Паризу. На републичким и савезним такмичењима младих музичара освојио велики број награда у категоријама флауте и камерне музике. Одржао је велики број солистичких концерата. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром Уме-тничког ансамбла Станислав Бинички, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Српским камерним оркестром и Нишким симфонијским оркестром. Снимао је за радио и телевизију. Предаје флауту на Факултету музичке уметности као ванредни професор.  До сада је одржао преко 50 реситала у Београду и многим градовима Србије, као и у Француској и Шпанији.

ДРАГАНА РАИЋ је на Факултету музичке уметности у Београду дипломирала у класи проф. Срђана Грбића а пост-дипломске студије завршила у класи проф. Марије Ђукић. Освајала је награде на републичким и међународним такмичењима као солиста и као члан клавирског трија. Од 1997. године је члан Клавирског трија Аурора са којим је остварила трајне снимке и одржала бројне концерте у земљи и иностранству. Са триом је завршила специјалистичке, магистарске  и докторске студије за камерну музику на Факултету музичке уметности. Ангажована је као клавирски сарадник на Катедри за дувачке инсрументе Факултета музичке уметности у Београду.

ВЕСНА ЈАНСЕНС је магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ферн Рашковић. За време студија свирала је у Београдском камерном оркестру Душан  Сковран као стални члан и као солиста. Дуже време провела је на специјализацији на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу, где је била ангажована и као солиста у деоници првих виолина оркестра Националне опере. По повратку у земљу, 1989. године, постаје концертмајстор Београдске филхармоније а затим и Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије. У сарадњи са виолончелистом Синишом Јовановићем 1994. обнавља рад Српског гудачког квартета Мокрањац, чији се интензиван рад (бројни концерти, турнеје и компакт-диск са делима Моцарта, Бетовена и Брамса) завршио 2011. године. Од 2001. до 2004. била је стални гост оркестра Краљевске опере у Стокхолму. Виола је други инструмент којим се Весна Јансенс посвећено бави у камерној музици – била је стални члан Трија Константинус, са којим је 2013. (у улози виолисте) остварила и компакт диск са Голдберг варијацијама Ј. С. Баха. Сада је редован професор на Катедри за камерну музику на Академији уметности у Новом Саду, концертмајстор оркестра Мадленијанум и гостујући концертмајстор оперског Оркестра Народног позоришта у Београду.

https://www.sanu.ac.rs/autorsko-vece-akademika-svetislava-bozica/

 

Захваљујући СОКОЈ-у концерти су ослобођени ауторске накнаде

Концерте финансијски подржава Секретаријат за културу града Београда.

 

Следећи концерт:

Марија Ђурђевић- Илић, флаута

Тамара Кнежевић- Ковач, флаута
Марко Богдановић, клавир

Субота, 14. децембра 2019. у 18 часова

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)