АТЛЕТИКА - СРПСКИ АТЛЕТСКИ САВЕЗ ПРОГЛАСИО НАJУСПЕШНИJЕ У 2021. И 2022. ГОДИНИ

Историjа српске атлетике златним словима биће исписана на страницама коjе буду осликавале такмичарске сезоне 2021. и 2022. Као никада до сада забележен jе резултатски бум, падали су рекорди, низале се медаље, магиjа српских асова на боjним пољима “краљице спортова” широм меридиjана jачала jе из месеца у месец и одашиљала нам позитивне вести о успесима српске атлетике коjом се поносимо.

DSC_1448.JPG

Сву резултатску раскош коjу смо доживели од наших атлетских ведета додатно jе обогатио наjвећи спортски догађаj икада одржан у нашоj престоници, Светско првенство у атлетици у дворани коjе jе добило наjвише оцене И проглашено за наjуспешниjе икада.

Током три дана узбудљиве акциjе у Београду, у Србиjи, од 18. до 20. марта, такмичило се 129 екипа, а у финале су се пласирали спортисти из 59 земаља (57 земаља се борило за медаље у 2017. години). Постављено jе седам рекорда шампионата и 17 рекорда регионалних асоциjациjа. Укупно 31 земља освоjила jе медаље, од коjих jе 20 освоjило злато, укључуjуćи и нациjу домаćина.

Златне дане српске атлетике коjе смо доживели у протекле две године и коjи су трасирали блиставу будућност овог спорта Српски атлетски савез обележио jе свачаном церемониjом у просториjама компаниjе Цомтраде на коjоj су проглашени наjуспешниjи такмичари у 2021. и 2022. години.

Броjне званице поздравио jе председник САС, Веселин Jевросимовић:

„ Желим да вас све поздравим испред Српског атлетског савеза. Споjили смо доделу за 2021. и 2022. годину, jер нисмо били у могућности због пандемиjе корона вируса да организуjемо доделу за 2021. годину, па смо одлучили да споjимо доделу наградада за ове две године.  Пре него што пређемо на доделу, не могу да се не осврнем на две успешне године, можда и наjуспешниjе у историjи Српског атлетског савеза. Прошле сезоне jе била круна наше атлетике, имали смо два фантастична првенства, Светско атлетско првенство у дворани у Београду, коjе jе проглашено за наjбоље дворанско првенство икада, како по гледаности, тако и по резултатима, имали смо титулу Иване Вулете, али и два светска рекорда и Београд jе у марту био центар целог света.

 DSC_1365.JPG

Jевросимовић jе истакао понос због резултата српских атлетичара на Европском првенству, а наjавио jе jош боље резултате у будућности.

- Такође смо имали наjуспешниjе Европско првенство, где смо се вратили са четири освоjене медаље, а jа као председник могу да будем поносан на наше атлетичаре, jер jе ово круна дугогодишњег рада, коjи jе почео да даjе резултате. Поносан сам и на резултате млађих селекциjа, jер никада нисмо имали талентованиjе атлетичаре у млађим категориjама, ако будемо наставили да улажемо у ту децу, за три до четири године нећемо имати четири медаље, него петнаест. Сигуран сам у то, Србиjа jе на путу да постане светска атлетска сила - поручио jе први човек Српског атлетског савеза, а затим се захвалио и спонзорима и свима коjи су помогли српскоj атлетици.

- Захваљуjем се свима коjи су помогли да српска атлетика буде овде где jе данас, захваљуjем се председнику Србиjе Александру Вучићу, Влади републике Србиjе, Министарству спорта, Олимпиjском комитету и председнику Божидару Маљковићу, такође захваљуjем Министарству Воjске и Министарству полициjе. Захвалио бих се и нашим главним спонзорима, компаниjи Вода вода, компаниjи Цомтраде, Сава осигурању и компаниjи "Jома", као и компаниjи Дунав осигурање коjа нам jе у кључном моменту помогла за Светско атлетско првенство, чиjи су спонзор били - закључио jе Jевросимовић.

 DSC_1393.JPG

Први део програма додељене су плакете наjуспешниjим атлетичарима за 2021. годину:

-наjуспешниjа млађа пионирка Васиљковић Тара

–наjуспешниjи млађи пионир Костић Сергеj

-наjуспешниjи стариjи пионир Секулић Грегор

-наjуспешниjа стариjа пионирка Мурић Саима

-наjуспешниjа млађа jуниорка Вилагош Адриана

-наjуспешниjи млађи jуниор Странић Jован

-наjуспешниjа стариjа jуниорка Илић Ивана

-наjуспешниjи стариjи jуниор Томић Алекса

–наjуспешниjа млађа сениорка Лукић Ања

–наjуспешниjи млађи сениор Бибић Елзан

–наjуспешниjи сениор Синанчевић Армин

-наjуспешниjа сениорка Вулета ивана

Трофеj професора Александра Петровића за наjуспешниjег тренера добио jе Горан Обрадовић из АК Воjводина Нови Сад, а за наjуспешниjи атлетски клуб проглашен jе АК Црвена Звезда Београд.

Након првог дела програма, кратко смо се присетили свега што jе обележило 2022. годину, а посебно наjвећег атлетског догађаjа у историjи Србиjе – Светског атлетског првенства у дворани Београд22.Директор Српског атлетског савеза Слободан Бранковић се обратио присутнима након што jе пуштен видео са Светског дворанског првенства у Београду 2022. године. Емоциjе су га понеле, па jе након тога одржао искрен говор, у коjем jе апеловао на финансиjску помоћ српскоj атлетици, како би се наставило са jош бољим резултатима.

- Много ми jе тешко да причам, jер и сами видите, ово jе био наjвећи спортски догађаj у историjи Србиjе, никада већи догађаj ниjе био на териториjи Србиjе, било jе 130 земаља света, 100 земаља jе откупило директан пренос, а у одложеном преносу jе гледао цео свет, имали смо три светска рекорда, пре тога смо имали дворански митинг у Београду недељу дана раниjе, где смо такође имали светски рекорд. Србиjа jе тих дана била спортски центар света. Енглески коментатор jе на краjу рекао, чули сте и сами. Енглески коментатор, а они траже длаку у jаjету, али овде нису имали шта да кажу. Нажалост, у Србиjи то ниjе прошло онако како смо очекивали - почео jе Бранковић и наставио:

- Морам да констатуjем, атлетика jе у протеклоj години била сигурно наjбољи спорт, освоjили смо 17 медаља на великим такмичењима, четири медаље само на jедном такмичењу на ЕП у Минхену, а српска атлетика jе чекала европску медаљу од 1990. до 2007. Jа морам да се захвалим спонзорима коjи су нам помогли да оваj догађаj изгледа овако како су изгледали, нема их пуно, то су Дунав, Телеком, Цомтраде, Град Београд, наравно држава Србиjа jе наjвише помогла. Српска атлетика ниjе иста после 2017. године када jе организован наjбољи европски догађаj у атлетици, као и сада 2022. године када jе био наjбољи догађаj на светском нивоу.

- Веруjем да ћемо преко Министарства спорта добити средства да ову децу изведемо на прави пут, да Србиjа у Паризу има четири кандидата за олимпиjску медаљу, ако нам буду веровали, сигуран сам да ћемо у Лос Анђелесу ту цифру да дуплирамо. Али, атлетика ниjе више jефтина, скуп jе спорт и потребно нам jе много веће улагање да то постигнемо. Ако до сада нисмо стекли поверење, не знам када ћемо. Али, оно што ме плаши, то jе однос наше кровне организациjе, нико се ниjе поjавио испред Министарства спорта, столица jе празна, а уредно су добили позив на време. Jер ако држава Србиjа нема рачуна да помаже овакву српску атлетику, онда сам jа на погрешном путу.

 

 

 

Посебне плакете уручене су институциjама и спонзорима коjе су пружале подршку током претходних година и учествовале у организациjи Светског атлетског првенства у дворани Београд22: Министарство омладине и спорта Републике Србиjе, Секретариjат за спорт - град Београд, Црвени крст Србиjе, директор проф. Др. Драган Радовановић, Академиjа струковних студиjа београд, одсек Висока здравствена школа, председник Академиjе Др сци. мед. Даниjела Пецарски, Министарство одбране, Воjномедицинска академиjа, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, директорка доц. др Верица Јовановић, МУП, Сектор за организациjу спортских приредби – Драган Миjатовић, МУП, Одељење за заштиту личности и контрадиверзиону заштиту – Милена Секулић, Безбедносно-информативна агенциjа, одељење Нови Београд  – Радомир Перовић , СЦХЕНКЕР доо, Аеродром Никола Тесла, Цомтраде, Дунав осигурање, Телеком, ВодаВода, Факултет безбедности Универзитета у Београду, Сава осигурање.

За сам краj додељене су плакете наjуспешниjима у 2022. години и то по категориjама:

-наjуспешниjа млађа пионирка Стошић Jана

–наjуспешниjи млађи пионир Радисављевић Андреjа

-наjуспешниjи стариjи пионир Ћатовић Алдин

-наjуспешниjа стариjа пионирка Раjић Маша

-наjуспешниjа млађа jуниорка Топић Ангелина

-наjуспешниjи млађи jуниор Нисић Милош

-наjуспешниjа стариjа jуниорка Вилагош Адриана

-наjуспешниjи стариjи jуниор Видоjковић Богдан

–наjуспешниjа млађа сениорка Буквић Мариjа

–наjуспешниjи млађи сениор Киjановић Бошко

–наjуспешниjи сениор Синанчевић Армин

-наjуспешниjа сениорка Вулета Ивана

За наjуспешниjег тренера плакету jе добио Горан Обрадовић из АК Воjводина Нови Сад, а за наjуспешниjи атлетски клуб проглашен jе АК Воjводина, Нови Сад.

Tagovi

Komentari (0)