Атлетика: Рекорд стар 34 године

Пре Европског првенства у атлетици 1986. године у Штутгарту, Jуриj Седик (Yuriy Sedykh) jе већ учинио и освоjио готово све што бацач кладива може освоjити.

 1290773_G08_W01-min.jpg

До своjе 31 године освоjио jе злато на Олимпиjским играма 1976. и 1980, Имао jе титулу са два Европска првенства у атлетици, побољшао jе светски рекорд у пет наврата.

Оно што jе уследило у Штутгарту, било jе вероватно наjвеће такмичење у бацању кладива, а свет jе био одушевљен. Након што jе већ оборио рекорд шампионата у квалификациjама, Седик га jе jош jедном поправио на 83.94 м у уводном делу такмичења, али Литвинов се супротставио обараjући шампионски рекорд поново са 85.74 м.

Седик jе постепено поправио заостатак хицима од 85.28 м и 85.46 м из друге и треће сериjе али након половине такмичења у предности jе био Седиков ривал и редовни тренинг партнер Литвинов - при чему их jе обоjицу водио европски првак из 1969. Анатолиj Бондарчук.

Међутим, у четвртоj сериjи Седик jе лансирао своjе кладиво на невероватно даљину од 86.74 м, што jе наjдаљи хитац икада. Овим jе постављен светски рекорд коjи jе не оборен готово 34 године.

Вест преузета са - https://www.european-athletics.org/news/article=golden-moments-sedykh-breaks-the-world-record-again-stuttgart/index.html .

 

 

 

Katarina Branković
Menadžer odnosa s javnošću 

 

Tagovi

Komentari (0)