Атлетика: 35. година од - немогуће мисиjе

Веровало се да jе то недостижна висина - бариjера до коjе jе наизглед деловало немогуће достићи.

Пре тридесет пет година, Сергеj Бубка постао jе први човек коjи jе икада прескочио шест метара у скоку с мотком. Двадесетдеветогодишњи атлетичар поставио jе нови светски рекорд на Paris IInternational Track and Field Meet-у, обараjуćи своj претходни резултат од 5,94м, постављен у Риму августа 1984. године.

18a57851-dfc1-41a6-8d6d-8511d70110ed.jpg

Бубка jе лагано додирнуо лествицу при скоку, али jе она ипак остала на месту. Тако jе украjински спортиста, у време када се такмичио за бивши Совjетски Савез, постигао своj пети светски рекорд на отвореном и други у францускоj престоници. Добио jе овациjе од 5000 гледалаца коjи су присуствовали стадиону “Jеан Боуин”.

"Шест метара jе била немогуćа мисиjа, нико ниjе веровао да се то може догодити - било jе то попут 21. века", рекао jе Бубка, подсеćаjуćи на то достигнуćе.

„Пропустио сам своjа прва два покушаjа и у последњем, успео да их прескочим и сећам се да сам ставио прст да покажем да сам први“, рекао jе Бубка. „Ово jе било изненађење за све укључуjући имене. Нисам мислио да бих то могао постићи оног дана у Паризу”.

Бубка jе укупно оборио 35 светских рекорда. До данашњег дана, само 23 моткаша, придружила су се Бубки у ексклузивном клубу од шест метара.

Вест преузета са саjта Светске атлетике - https://www.worldathletics.org/news/feature/sergey-bubka-first-six-metre-pole-vault .

 

Tagovi

Komentari (0)