АТЛЕТИКА - НА ПУТУ ЗА JЕРУСАЛИМ – СРБИJА СА 18 АТЛЕТИЧАРА НА ЕП

Данас jе у просториjама Атлетске дворане на Бањици, одржана Конференциjа за медиjе Српског атлетског савеза као наjава наше репрезентациjе пред Европско првенство за стариjе jуниоре и jуниорке у Jерусалиму.

 IMG_0012.JPG

Европско првенство одржава се од 7. до 10. августа на међународном атлетском стадиону у Гиват Раму коjи jе део спортског центра Хебреjског универзитета у Jерусалиму.

Боjе наше земље браниће 10 атлетичарки и 8 атлетичара, заjедно са преко 1000 такмичара из 44 земље.

Ангелина Топић ТJБ Вис и Даљ; Адриана Вилагош СЕН Копље; Саима Мурић НОП 1500м; Меjра Мехмедовић НОП 3000м и 3000м стипл; Милица Томашевић ЦЗБ 3000м ; Зорана Рокавец МЛЗ Вис ;  Теодора Боберић ТJБ Троскок и Даљ; Наталиjа Драгоjевић ОАК Троскок ;Александриjа Митровић НБГ Троскок ; Дуња Седлачек НБГ Даљ ; Милош Нисић ТJБ 200м ; Никола Костић КОШ 400м пр ; Страхиња Радаковић ВНС 110м пр ; Боjан Новаковић НБГ 110м пр ; Михаjло Катанић МСО 400м пр ; Алдин Ћатовић НОП 3000м ; Jован Странић ВНС Кладиво; Стефан Jованов ЦЗБ Кугла

На конференциjи медиjима се обратио савезни селектор Един Зуковић:

- Хвала спортистима, тренерима и клубовима, Српски атлетски савез са поносом може да обjави да има 18 учесника првенства Европе за стариjе jуниоре и jуниорке. Изузетно jак и велик броj за наше спортисте и за државу Србиjу. Са великим очекивањима идемо на оваj шампион. Имамо пет спортиста коjи су први на европским ранг листама пред оваj шампионат. Обе девоjке коjе су поред мене имаjу добре наjаве, Адриjана jе прва у копљу, Ангелина увис и удаљу, Никола Костић на препонама, Александар Митровић у троскоку и Jован Странић у бацању кладива. Не умањуjе и да су са нама осваjачи медаља у18 Наталиjа Драгоjевић и Теодора Боберић коjе ће се потрудити да се наша репрезентациjа врати са више одличjа. Захваљуjем се свима коjи су веровали у нас, у ове девоjке, не бисмо били овде без подршке и не бисмо могли да се представимо у наjбољем светлу - казао jе Зуковић.

Ангелина Топић jе на Европском првенству за млађе jуниоре у Израелу, освоjила  златну медаљу у скоку увис резултатом 1,92 м. На Светском првенству за стариjе jуниоре у Калиjу, освоjила jе бронзану медаљу резултатом 1,93 м. Први велики успех у сениорскоj конкуренциjи остварила jе на Европском првенству 2022. године у Минхену, када jе освоjила бронзану медаљу скоком од 1,93 м.

У 2023. години оборила jе државни рекорд Србиjе прескочивши 197 цм на Митингу Диjамантске лиге у Паризу. 

- Очекуjем што бољи резултат и пласман. Спремам се за jедан нови изазов, скакаћу у две дисциплине. У три дана ћу имати четири скакања. Идем да репрезентуjем са своjим колегама нашу земљу, радуjем се што ће поново бити у Jерусалиму jер jе то познати терен где сам остварила велики успех. Велика jе част скакати поред великих светских звезда. Трудићу се да своjе искуство коjе сам покупила у прошлих годину, годину и по дана искористим и применим, рекла jе Ангелина.

Адриана Вилагош освоjила jе златну медаљу на Светском првенству за jуниоре 2021. године у Наjробиjу са 61,46 м. На Европском првенству за jуниоре 2021. године у Талину, заузела jе друго место хицем од 60,44 метара. У августу 2022. године стигла jе до другог светског злата у Калиjу новим националним рекордом за стариjе jуниорке – 63,52 м. Наjвећи успех у сениорскоj конкуренциjи остварила jе на Европском првенству 2022. године када jе освоjила сребрну медаљу хицем из последње сериjе од 62,01 м.

- Ово такмичење ће бити у jедно од наjбитниjих такмичења за мене. И пре две године сам успела да узмем сребрну медаљу, ове године ћу ићи да се борим за злато. Очекуjем jедно добро такмичење и надам се да ћу моћи да бацам опуштено и да остварим резултат коjи сам испланирала. Лакше jе ићи као фаворит кад бацамо на свом нивоу, када сам међу сениорима, онда се такмичим са бољима од мене или са онима коjи су нам мом нивоу. Биће тешко, али ћу добити искуства и биће ми ветар у леђа за убудуће - закључила jе Вилагош.

Саjт такмичења налази се на следећем линку - https://jerusalem2023.org.il/ .

Tagovi

Komentari (0)