Аrt+neuroscience

Четврто по реду издање програма Центра за промоциjу науке art+neuroscience, коjе се ове године одржава од 14. новембра до 7. децембра, под слоганом Свет иза очиjу, биће посвећено неуронаукама. Током новембра и децембра, програм ће се одвиjати на више локациjа у Београду, укључуjући Галериjу науке и технике Српске академиjе наука и уметности, Француски институт, Колегиjум Хунгарикум, Научни клуб Центра и уметничке факултете.

 

Vizual_landscape.jpg

Током траjања манифестациjе, одабрани уметници представиће своjе виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаjа на човека и друштво у целини, уз коришћење напредних технологиjа и аутентичних креативних поступака.

 

АrtScience 2018_foto Ivan Zupanc 01.jpg фото: Иван Зупанц

 

art+neuroscience 2019: СУСРЕТ УМЕТНОСТИ И НАУКЕ

 

Манифестациjа art+neuroscience, коjа представља место сусрета уметности и науке, биће отворена од 14. новембра до 7. децембра, на више локациjа у Београду, а посетиоце очекуjе разноврстан програм, од едукативних радионица, мастерклас предавања, вођења кроз изложбе и радионица за школарце.

Четврто по реду издање програма Центра за промоциjу науке art+neuroscience, коjе се ове године одржава од 14. новембра до 7. децембра, под слоганом Свет иза очиjу, биће посвећено неуронаукама као активном и динамичном полигону савремених истраживања. Током новембра и децембра 2019, програм ће се одвиjати на више локациjа у Београду, укључуjући Галериjу науке и технике Српске академиjе наука и уметности, Француски институт, Колегиjум Хунгарикум, Научни клуб Центра и уметничке факултете.

АrtScience 2018_foto Ivan Zupanc 09.jpgфото: Иван Зупанц

Уз коришћење напредних технологиjа и аутентичних креативних поступака, одабрани уметници представиће своjе виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаjа на човека и друштво у целини. Приказани радови се у знатноj мери ослањаjу на креативне, научне и технолошке поступке, попут методолошких истраживања, прилагођених експеримената, наменског програмирања и коришћења различитих софтвера и кодова.

Jедан од радова коjи ће премиjерно бити приказан током свечаног отварања манифестациjе, 14. новембра, у Галериjи САНУ, jесте и перформанс Jасне Jовићевић Седим и бринем за њу, победнице прве националне АИ Лаб селекциjе у Србиjи. Оваj научно-уметнички проjекат саксофонисткиње и композиторке, jедне од наjбољих музичара домаће џез сцене, преиспитаће на коjи начин реагуjу мождани таласи на њену музику, као и то на коjи начин jе музиком могуће манипулисати мождане таласе слушаоца.

„Посебна вредност овогодишњег програма jе чињеница да су сва представљена уметничка дела настала кроз интензиван диjалог, директну комуникациjу и заjедничка истраживања представника обе стваралачке стране“, наводи Добривоjе Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу. „На таj начин Центар за промоциjу науке доприноси обликовању прве одрживе, живе мреже, коjа може да окупи и потпомогне сарадњу креативних умова коjи долазе из наизглед супротстављених  дисциплина – уметности и науке.“

Манифестациjа art+neuroscience jе прва програмска активност Центра као инициjалног партнера проjекта Европска лабораториjа вештачке интелигенциjе (European ARTificial Intelligence Lab - AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. Настао као наставак изузетно успешне сарадње у оквиру проjекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке  (European Digital Art & Science Network - Art & Science) Европска лабораториjа вештачке интелигенциjе  укључуjе већи броj инициjалних партнера из Аустриjе, Словениjе, Ирске, Шпаниjе и Србиjе, уз нове институциjе из Француске, Белгиjе, Данске, Холандиjе, Грчке и Грузиjе.  

У широком и свеобухватном домену вештачке интелигенциjе проjекат ће се пре свега фокусирати на културолошке, психолошке и филозофске аспекте коjи су под снажним ударом нових технологиjа и научних открића.  Свака организациjа унутар мреже самостално развиjа разноврсне програмске активности – изложбе, едукативне радионице, конференциjе, семинаре, перформансе – и поново, као у случаjу претходног проjекта, под заjедничком капом ће се реализовати сасвим оригинални, jединствени догађаjи у Линцу, Љубљани, Сарагоси, Тбилисиjу, Атини, Амстердаму, Даблину, Београду…

Партнерска подршка арт+неуроциенце манифестациjе су: Галериjа науке и технике Српске академиjе наука и уметности, Француски институт, Колегиjум Хунгарикум, Министарство културе и информисања, Задужбина Илиjе М. Коларца, Аустриjски културни форум, Музеj савремене уметности, Електротехнички факултет, Факултет ликовних уметности, Факултет музичке уметности, Факултет за медиjе и комуникациjе, Филозофски факултет, Универзитет у Келну, ДААД, Друштво за неуронауке Србиjе, Backyard Brains и Samsung.

 

Центар за промоциjу науке

 

 

Tagovi

Komentari (0)