Архива необјављених вести: Јунаковић бања, пријатељски окршај са јуниорском репрезентацијом Словеније

Ово су нека моја запажања. О атмосфери, импресијама неког ко се бавио сасвим другим спортом и ко о куглању зна мало више тек од када објављује вести :)))

 IMG_9219-min.JPG

Дошао сам по позиву мог другара Бранимира Васића, старог, искусног новинара, енциклопедије спортских догађаја, спортиста и резултата. Упознао и провео доста времена са председником Куглашког савеза Србије, Урошем, селектором и секретаром клуба Војком. Атмосфера пријатељска од првог тренутка. Отвореност и одговори на сва могућа питања.

Оно што прво пада у очи је велики ентузијазам, стручност и љубав ка спорту. Овај поменути трио, ради, завршава послове и постиже резултате које конкуренција прво – нема, а располажу са далеко већом логистиком и буџетима и из средина су где је куглање далеко популарније, развијеније, бројније,…, него што је то код нас.

 IMG_9232-min.JPG

Једна Немачка нпр. има већи број куглана него што Србија има куглаша… Тим пре ми је драже што нам гледају у леђа. И у куглању :)) Наши куглаши су познатији у свету него код нас. Цењенији.

Као и многи други, који овде пролазе мирно улицом, док их у некој другој средини јуре за аутограм, интервју…

Но.

 

Окупљање. Први дан. Смештање, вечера, састанак са селектором, судијама, словеначком делегацијом. Пријатељска атмосфера. Председник Куглашког савеза Словеније, њихови селектори… Све од тога ми је непознато. Васке беспрекорно обавља свој посао. Све фотографише, пише битне детаље. Добро је, могу да посматрам и стичем неку своју слику о свему.

 IMG_9247-min.JPG

Гледам ону децу. Насмејани, друже се. Нема буке, галаме. Знају се. Од Уроша сазнајем (врло је поносан на то), да доста те деце студира, да су сјајни студенти, ђаци. Ја сам сигуран у једно – сви су добри људи. Види се по њима.

Сутрадан, креће.

 

Седим у првом реду уз Васкета од којег добијам све одговоре на сва постављена питања. Био сам уверен да нема ограничења времена за испуцавање.. Грешка.

 IMG_9250-min.JPG

Словенци од првог тренутка крећу са гласним и уиграним навијањем.

Увек се слабији легитимишу дизањем буке.

Сад скоро је био турнир у кошарци за узраст од 12 до 17 године на терену близу хиподрома… Тимова из Словеније је било у свим категоријама. Када је играна финалана утакмица између Радничког из Београда и Коњице, мислио сам да сам у Словенији, а не у Београду… Коњица водила са 15 поена до четврте четвртине. Осмеси, ведра лица, победа у џепу. И онда један момак да две тројке преко свог фластера, па понови то пар секунди до истека, једног, па другог напада… После пете тројке, противници  нису могли да се саставе. 20:0 од четвртог до деветог минута последње четвртине.  Тренер Коњица је после треће тројке покушао тајмаутом да пресече панику која је завладала (из жеље да се постигне брз кош), али је после четврте знао. Но.

 

Та атмосфера ми се учинила познатом. Наши клинци ћуте и само понекад се чује ”Ајде”, или ”добро је, напред”, ”то”. 

”Познајем” све наше куглаше по резултатима које објављујем кроз вести које ми Брана шаље. Јасно ми је да су неки подбацили. Мала Јелена Бараћ, Владана Обренић, Теодора Релота… Видим по њима да имају у себи ”оно” што имају борци и што их чини борцима. Знају да могу више. Имам осећај да их је било срамота што су ”издали” своје пријатеље, себе. Битан моменат наше репрезентације је та атмосфера која влада међу њима. Разумевање. Подршка.

 IMG_9241-min.JPG

Вук, Кличарић, Кујунџић, ”мали” Јакаб… експлодирали. Кличарић посебно. Улубио је противника. Резултатом. Код Словенаца, кадеткиња Залар ме импресионирала (не само резултатом), него фокусираношћу на меч. Сјајна. Код нас, Сара Журовски показује одлике фајтера и преокрет у правом тренутку. Мучила се у првом сету и делом у другом, а онда је почела да слаже дрва…

 

Све у свему, Словенци су првог дана прошли као ја у префу против Бране и Војка…Нису се видели.

Следећег дана, пад пред крај. До последњег сета била је предност 90 чуњева. Опуштање, пар лоших тренутака и ето. Вредело је видети Теодорин осмех тог другог дана. Победила је. Потврдила је да може боље. Ангела добра оба дана.  Но.

 IMG_9345-min.JPG

И даље ме држи то колико је добра атмосфера међу свима њима, колико мала средства имају, колико је мало куглана… Можда зато и јесу ти резултати… :)) .

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)