АЛЕКСАНДАР ДИКЛИЋ ПОБЕДНИК ДРЖАВНОГ ПРВЕНСТВА У ВАЗДУХОПЛОВНОМ ЈЕДРИЛИЧАРСТВУ

Након четири такмичарска дана и прелетених укупно 540 километара, прво место на 64. Државном првенству у ваздухопловном једриличарству, освојио је Александар Диклић из Аероклуба „Зрењанин“. На највећем државном једриличарском такмичењу ове године, одржаном на спортском аеродрому Ченеј код Новог Сада од 12. до 18.јула, вицешампионску позицију је заузео Слободан Ђуровић из Аероклуба „Трстеник“, а треће место је освојио Милорад Ивановић из Аероклуба „Сремска Митровица“.

 20200718_185720.jpg

Фото: ВСС

Победа професора др. Александра Диклића, који је иначе по професији хирург, је наставак његове богате спортске каријере, коју је прошле године крунисао титулом најбољег ваздухопловног једриличара и добитника плакете „Златни орао“. У клупском пласману, прво место су освојили једриличари АК „Трстеник“ (Слободан Ђуровић и Срђан Радојко), друго место АК „Зрењанин“ (Александар Диклић) и треће место АК „Сремска Митровица“ (Милорад Ивановић и Милан Поповић).

viber_image_2020-07-23_10-50-26 3.jpg Фото: ВСС

Добре временске прилике и војвођанска равница са термичким стубовима изнад и повољним ваздушним струјањима, омогућили су пилотима једрилица да током четири од укупно планираних шест дана једре пространствима на северу Србије и да остваре пласман за најбољег у држави. Тако је сваки такмичарски дан почињао и завршавао се на спортском аеродорму Ченеј у Новом Саду, а првог дана прелетено је 129 километара изнад Новог Сада, Ечке, Бечеја и Србобрана, другог дана 147 километара изнад Новог Сада, Новог Милошева, Сенте, трећег дана 138 километара изнад Новог Сада и Кикинде и четвртог дана 125 километара изнад Новог Сада, Жабља и Бачке Тополе. Сва полетања једрилица реализована су уз помоћ авио шлепа Утвом 75, којом је пилотирао Радивој Момчиловић и који је био једна од најважнијих карика овог такмичења, заједно са руководиоцем шлеп службе Фрањом Нађбаби. Да се летење одвија у најбољем реду водио је рачуна искусни Сава Остојин, а на челу судијског тима је био такође искусни Миодраг Бугарчић.

Такмичарски летови су сваког дана праћени уз помоћ савремене сателитске технологије, те се из било ког места у тренутку извођења летачког задатка, путем мобилних телефона или компјутера могло испратити кретање, позиција и резултат такмичара.

Проглашењу победника су присуствовали, поред организатора ВСС (генерални секретар Жељко Овука) и АК „Нови Сад“ (председник Драгољуб Самарџић), и Владимир Батез, Покрајински секретар за спорт и омладину и Огњен Цвјетићанин, Секретар за спорт и омладину града Новог Сада. Сви они заједно су се усагласили у ставу да је ово такмичење важан корак како у развоју самог Града Новог Сада, спортског аеродрома Ченеј и Аероклуба „Нови Сад“, тако и овог ваздухопловног спорта, који ће уз ангажовање свих моћи да има блиставу будућност и који ће оплеменити све спортске аеродроме у Србији, доводећи нове пилоте и љубитеље ваздухопловства под своје окриље.

viber_image_2020-07-23_10-51-15 11.jpgФото: ВСС

По завршетку такмичења, председник Комисије за ваздухопловно једриличарство ВСС и истакнути пилот и инструктор Мирослав Исаковић је доделио једриличарима Милораду Ивановићу из АК „Сремска Митровица“ и Душану Бојковићу из АК „Нови Сад“ сребрно „Ц“ једриличарске значке, као симбол успеха и остварених резултата у ваздухопловном једриличарству. Са испуњеним условом за сребрну значку (трајање једног лета пет сати, достигнута висина 1000 метара и прелет од 50 километара), ова два пилота су се уписала на листу врсних једриличара освајача једриличарских значки.

Иако ове године одржано у специфичним условима узрокованим пандемијом вируса „Covid-19“, који су присутни у целом свету, ово државно првенство ће у годинама које су пред нама, надамо се, бити богатије за још већи прој домаћих такмичара једриличара из Србије, али исто тако и пријатеља једриличара из региона и шире. Тиме ће ова ваздухопловна дисциплина као „краљица ваздухопловних спортова“ улепшавати небо изнад Србије, а на аеродромима широм Србије окупљати нова поколења будућих пилота.

Tagovi

Komentari (0)