Академија 28: Ladies Tours

 ladies_3.jpeg

 

Роман „Кључ бесмртности“ аутора Хариjа Слипичевића издат jе 2017. године од стране издавачке куће Арт Радиц и од тада се налази у самом врху наjчитаниjих и наjпродаваниjих романа у Босни и Херцеговини, претичући по популарности и светске бестселере. Роман jе позитивно вреднован од стране стручне критике, али и шире читалачке публике, коjа се одушевљава начином на коjи аутор успева да кроз увек актуелну, ванвременску причу о „бесмртности“, повеже различите историjске периоде, географске просторе, културне праксе, али и различите књижевне жанрове, те стварност и фикциjу. Роман „Кључ бесмртности“ представља први део планиране трилогиjе, издање друге књиге планирано jе за краj 2018, док jе трећи део планиран за краj 2019. године.

 ladies_2.jpg

 

 

О аутору

Хари Слипичевић (1968) jе босанскохерцеговачки писац рођен у Мостару, коjи jе 90-тих година прошлог века напустио своj родни град и преселио се, заjедно са породицом, у Холандиjу. Своjу списатељску активност започео jе 2016. обjављивањем романа „Бисери од камена“ и „Мостарац лављаг срца“, коjе jе посветио преминулим драгим људима из своjе породице. У жељи да помогне своjим сунардницима у БиХ покренуо jе и „Фондациjу Слипичевић“ коjа се бави хуманитарним радом.

 

ladies_5.jpg

О представи Ladies Tours

У жељи да забораве свакодневницу, стресове, радне задатке и породичне обавезе, наше ладиес, коjе живе у Холандиjи, а коjе су пореклом с еx-jу простора, решиле су да окушаjу живот на даскама коjе живот значе. Тако jе настала представа  Ladies Tours. Нису ни слутиле колики ће успех представа постићи! Ова луда и бомбастична комедиjа, играна jе широм диjаспоре, а настала jе под режисерском палицом Мирсаде Хаџиегрић -  академског полицаjца у униформи коjа ради у Аjндховену на  сузбиjању криминала. Глумице из професионално-аматерског миљеа настоjе да своjом изузетном упорношћу, залагањем, одрицањем и уметничким радом даjу допринос у неговању босанскохерцеговачке културе и традициjе. Кроз своj уметнички ангажман глумице активно  раде на зближавању и уjедињењу БиХ заjедница у диjаспори и очувању босанско-херцеговачке културе у своj њеноj разноликости. Наjсретниjе су и наjзадовољниjе када виде осмехе на лицима људи коjи посећуjу њихове представе. Ладиес наступаjу на сцени "Академиjе 28" у суботу 29. септембра од 20:00, у жељи да се представе београдскоj публици и да их позову да уживаjу са њима у шаренилу ликова коjе глуме, баш као у шаренилу ћиилима босанскохерцеговачких боjа, jер уметност нема боjу ни нациjу.

 ladies_4.jpeg

У представи играjу:

Нерма Овчина/Белма, изгубљена жена у тренду моде и фолклора, са коjом започиње представа.  

Jесенка Хаџидедић Цица/Селма новинарка, беспомћна да било шта учини у jедном нефункционалном друштву,  где влада хиjерархиjа.

Мирсада Казаферовић/Ема, глуми студенткињу Метиму, коjа своjим присуством жели да ублажи настали драмски заплет.

Шевала Рустемовић/Рабиjа-Рапка, врачара-гатара.  

ladies_1.jpeg

 

Мелиха Цамић/Нада, непризната дошљанка, одраз и слика популациjе коjа насељава Сараjево и на своj своjствен начин доказуjе своjе вредности као човека и грађанина другог реда.

Вања Ласица Балта/Анџа, шофер аутобуса у jедноj превозничкоj агенциjи и кроз њену улогу jе представљен начин обављања коректних и некоректних послова.

Азема Канџетовић/Санела, успешна млада кондуктерка коjа са елеганциjом извршава мање малверзациjе превозничке фирме.

Тања Недимовић Неда/Хелга, цариник на аустриjскоj граници.

Мирсада Хаџиегрић/Ромкиња Маризела, главни лик ове представе. Роми су гледани као грађани другог реда и нису укљућивани у друштвени начин живота,  мада су своjом сналажљивошћу и упорношћу успевали, на своj начин, да остану оптимисти, сретни,  весели и недодирљиви.

 


Тања Миjатовић

АКАДЕМИJА 28

 

Tagovi

Komentari (0)