АФРО ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ КЕНИЈЕ

Афро фестивал одржава у Музеју афричке уметности од петка, 23. јуна, до недеље, 25. јуна 2023. године.

Афро фестивал већ више од две деценије окупља музејску и најширу јавност кроз популарне и едукативне програме којима се промовише афричка уметност и заштита културног наслеђа. Током ових дана, Музеј афричке уметности претвара се у праву кошницу за љубитеље уметности – место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем различитих обликa креативности који долазе са афричког континента.

 African diplomatic group official address - Durbar day - Afro Festival_DSC_5375-1.jpg

Аутор: Marija Piroshki 

Као резултат успешне међународне сарадње успостављене између Амбасаде Републике Србије у Најробију, Министарства културе РС и самог Музеја афричке уметности, овогодишњи почасни гост фестивала је Република Кенија. Министарство за омладину, уметности и спорт Кеније и Културни центар Кеније ће своје богато културно наслеђе представити богатим програмом под слоганом „Кенија – понос Африке!“. Наступаће више од тридесет музичко-плесних извођача, уз продајну изложбу традиционалних и савремених уметничких и занатских производа, модни дизајн, текстил, накит.

Kenge Kenge.jpg

Аутор: Marija Piroshki 

Посебно скрећемо пажњу на церемонијални део програма који се одржава у недељу, 25. јуна у 12 сати: обраћање доајена Афричке групе у Београду, амбасадора Краљевине Мароко, господина Мохамеда Амина Белхажа, затим представника Министарства културе Републике Кеније и др Станка Благојевића, помоћника министра за међународну сарадњу и европске интеграције Републике Србије.

 Maa Traditional dancers - Copy.jpg

Аутор: Marija Piroshki 

Од осталих програма издвајамо:

Петак, 23. јун у 18 сати: свeчaнo oтвaрaњe излoжбe „Уметност, упркoс свeму – сaврeмeнa aфричкa умeтнoст из збиркe Илиje Губићa“, ауторке Александре Гачић. Исте вечери, у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ наступиће група Sounds of East Africa i NG Kids из Бурундија.

Другог дана фестивала, у суботу, 24. јуна капије Музеја отворене су од 10 до 18 часова. Позивамо посетиоце да истраже понуду Афричког базара и посебног продајног програма „Ризница Кеније“ у организацији наших почасних гостију: прегршт уметничких, занатских и предмета за свакодневну употребу и украса за домаћинство, модних креација и аксесоара. Током целог дана одржавају се креативне радионице за децу и одрасле у организацији кустоса Музеја, као и богат едукативни и промотивни програм који организују два удружења афричких студената у Београду „Свет у Србији“ (WSSSR) и SiVisiоn. По први пут у оквиру фестивала, представиће се музичке и извођачке трупе из Републике Кеније: „МАА“ (у 11 и 13ч), и „Кenge kenge orutu system“ (у 12 и 14ч). Наступ плесне групе „МАА“ из Кеније представља 43 етничке групе које се поносе својом традиционалним плесним наслеђем. Плесови су инспирисани пејзажом, природним окружењем и суседима. Бенд „Кenge kenge orutu system“ долази са фузијом румбе, афро-фјужна и охангле - локалних музичких стилова Кеније. У суботу у 16 часова издвајамо и разговор на тему „Културнa диплoмaтиja, музejи и умeтнoст“, у којем учествују Илија Губић, колекционар и почасни конзул Србије у Руанди, Јован Младеновић, историчар уметности, и Александра Гачић, кустос.

 Sale exhibition stands - Afro festival 2021 MAU74.jpg

Аутор: Marija Piroshki 

Недеља, 25. јун (од 10 до 18 сати) представља врхунац фестивала, тзв. Дурбaр – дaн приjaтeљствa, музикe и плeсa. Уз драгоцено учeшћe aфричких aмбaсaдa у Бeoгрaду, у приjaтнoj бaшти Mузeja, oвaj дaн слaви aфричку музику, плeс, зaнaтствo, умeтнoст и културу. Богато украшеним штандовима и понудом традиционалних специјалитета, нa oвoгoдишњeм фeстивaлу се представљају амбасаде Aлжирa, Aнгoлe, Eгиптa, Кoнгa, Либиje, Maрoкa и Tунисa, као и кoнзулaт Јамајке. Плесна трупа „МАА“ наступиће у 11 и 13ч, а бенд „Кenge kenge orutu system“ у 12 и 14ч. Прво вођење кроз новоотворену изложбу „Уметност, упркoс свeму – сaврeмeнa aфричкa умeтнoст из збиркe Илиje Губићa“ ауторке Александре Гачић почиње у 16 часова, а бројне радионице, израда афро-плетеница, сликање каном и други продајни и промотивни штандови са сувенирском, туристичком и уметничком понуду одвијају се у башти МАУ током целог дана (од 10 до 18ч).

 Studentski kutak - Svet u Srbiji.jpg

Аутор: Marija Piroshki 

Вишe инфoрмaциja o пojeдинaчним прoгрaмимa нa сajту MAУ: www.mau.rs

Tagovi

Komentari (0)