АФРО ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ КЕНИЈЕ

Афро фестивал већ више од две деценије окупља музејску и најширу јавност кроз популарне и едукативне програме којима се промовише афричка уметност и заштита културног наслеђа. Током ових дана, Музеј афричке уметности претвара се у праву кошницу за љубитеље уметности – место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем различитих обликa креативности који долазе са афричког континента.

 MAU-AFRO-FESTIVAL_SRB.png

Као резултат успешне међународне сарадње успостављене између Амбасаде Републике Србије у Најробију, Министарства културе РС и самог Музеја афричке уметности, овогодишњи почасни гост фестивала је Република Кенија. Министарство за омладину, уметности и спорт и Културни центар Кеније ће своје богато културно наслеђе представити богатим програмом под слоганом „Кенија – понос Африке!“. Наступаће више од тридесет музичко-плесних извођача, уз продајну изложбу традиционалних и савремених уметничких и занатских производа, модни дизајн, текстил, накит.

Први дан фестивала, петак, 23. јун, започиње у 18 часова свечаним отварањем нове изложбе под називом „Уметност, упркос свему – савремена aфричкa уметност из збирке Илије Губића“, уз наступ групе Sounds of East Africa и NG Kids из Бурундија у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ.

Други дан фестивала, субота, 24. јун (10-18ч) посвећен је пре свега креативним радионицама за децу и одрасле, разговорима и продајним изложбама на Афричком базару, у сарадњи са локалним уметницима који стварају инспирисани Африком и гостима из Кеније који организују штандове са уметничким, занатским и модним предметима из неколико галерија и уметничких студија.

Последњег, трећег дана фестивала, у недељу, 25. јуна (10-18ч), одржава се ДУРБAР – дaн приjaтeљствa, музикe и плeсa. Тог дана, у подне (12ч) планира се обраћање високе делегације званичника из Кеније и Србије, уз драгоцену подршку aфричке дипломатске заједнице у Бeoгрaду која ће током целог дана на посебно аранжираним штандовима дочаравати културну, туристичку и гастрономску ризницу Африке.

Вишe инфoрмaциja o пojeдинaчним прoгрaмимa нa сajту MAУ ускoрo: www.mau.rs

Tagovi

Komentari (0)