75 година ослобођења Руме

Низом пригодних свечаности данас је у нашем граду обележена 75-та годишњица ослобођења Руме. Тим поводом свечано је отворена „Соба сећања“ у Руми, у којој се налазе имена и презимена свих становника наше општине страдалих у прва два светска рата и ратовима деведесетих година прошлог века. У Дому пензионера одржана је и свечана академија посвећена ослобођењу Руме, а историјски осврт на Други светски рат на овим просторима, са посебним акцентом на 1944. годину, дала је Александра Ћирић, кустоскиња историчарка Завичајног музеја Рума. Традиционално положени су и венци на Градском гробљу у Руми, као и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је срушена у Другом светском рату.

 venci75okt19aa_590_393_100.jpg

СУБНОР Општине Рума у сарадњи са Удружењем Ратних војних инвалида већ другу годину ради на пројекту реализације „Спомен собе“ погинулих бораца из свих ослободилачких ратова српског народа у 20. веку са територије румске општине, а свечаном отварању присуствовао је и Василиј Галактионов, заменик директора Руског дома, први секретар Руске амбасаде.

„Ова Соба је доказ како се брижљиво чува српска историја и мислим да је то важно, јер је тачно да човек који се не сећа своје прошлости, нема ни будућност. Видим како је то пажљиво и добро урађено, значи Србија ће имати добру и поштену будућност. Драго ми је да сам овде са мојим српским пријатељима и да братство које је било створено давно и сада још живи“, поручио је Галактионов, који је на Градском гробљу у Руми положио венце и на споменик руским војницима који су погинули за ослобођење Руме те 1944. године.

Венце на споменике жртва Другог светског рата и ратова деведесетих година положили су данас представници Општине Рума, општинског и покрајинског СУБНОР-а и сродних борачких организација, не само из Срема, већ и из Мачве, али и Вуковара, Брчког, Бијељине, као и представници Јеврејске општине Нови Сад, политичких странака и грађани.

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић и председник СО Рума Стеван Ковачевић сагласни су у оцени да је слобода најважнија тековина народноослободилачке борбе нашег народа и да покушаји ревизије историје не могу променити чињеницу да је српски народ увек био на страни правде и добра.

„На данашњи дан пре 75 година у незаустављивом налету бораца Народноослободилачке војске и Црвене армије ослобођена је Рума, протеран је фашистички окупатор и досањан је четворогодишњи сан грађана Руме да дочекају слободу. Од тога датума ми 75 година уживамо плодове слободе, поклон који су нам оставили наши преци, они који су пали недоживевши ослобођење и они који су угледали светлост слободе. Слобода је највећа тековина коју су нам наши преци оставили и зато је морамо чувати. Честитам свима 75 година слободе, да још дуго, дуго у слободи градимо нашу Руму, а свим палим борцима вечна слава и хвала“, казао је Ковачевић.

Након одавања поште, минутом ћутања, свештенство Српске православне цркве служило је молебан страдалим суграђанима.

У Соби сећања се налазе спискови погинулих бораца из Првог светског рата, њих 42; спискови бораца и жртава фашистичког терора из Другог светског рата, њих 594; спискови 142 умрлих у војној болници у Руми који су 44. године рањени у околини Руме и спискови 34 борца који су погинули 26. и 27. октобра 1944. године за ослобођење града. Ту су и фотографије погинулих бораца из последњих ратова 90-99. године. Њих има 166, што бораца из наше општине, што погинулих бораца чије породице данас живе у нашој општини, а које су дошле из бивших југословенских република, пре свега Босне и Хрватске.

Tagovi

Komentari (0)