2555. концерт у Галерији Српске академије наука и уметности

 

 

sanu_logo_1.png 

Програм 2555. концерта у Галерији Српске академије наука и уметности

Четвртак, 21. марта  2019. у 18 часова

Кнез Михаилова  35.  Тeл.  20 27 167, 20 27 244.  Факс 20 27 201

Улаз је слободан

 

 

САЛКО ЛЕКИЋ

виолина

 

УКИ ОВАСКАИНЕН

клавир

 

Суделује:

ЈАНА СТОЈКОВИЋ

виолина

 

 

ПРОГРАМ:

 

Лудвиг ван БЕТОВЕН:

Соната за клавир и виолину op. 30

 

Николо ПАГАНИНИ:

Каприси за соло виолину op. 1: бр. 1 E-dur и бр. 14 Es-dur

 

Петар Иљич ЧАЈКОВСКИ:

Медитација, за виолину и клавир op. 42

 

Морис РАВЕЛ:

Циган, концертна рапсодија за виолину и клавир

 

САЛКО ЛЕКИЋ је рођен 1997. године. Виолину је почео да свира из жеље заопштим музичким образовањем са девет година (2006). Међутим, када је 2009, у трећем разреду основне музичке школе, освојио прву награду на једном од најпрестижнијих међународних такмичења за гудаче у Србији – „String Fest“ у Сремској Митровици – почео је озбиљније да се бави музиком. Уследила су Републичко такмичење и Фестивал музичких и балетских школа Србије, на којима је до данас редовно добијао прве награде у својој категорији. Поред тога, освојио је треће место на Међу-народном такмичењу виолиниста „Ђузепе Тартини“ у Пирану (Сло-венија). Усавршавао се са професорима Дејаном Михаиловићем и Гораном Кентером, радио је са концертмајсторима Лондонског симфонијског оркестра Горданом Николићем и Романом Симовићем, затим са виолинистима и педагозима Иври Гитлисом, Аном Мељник, СтефаномМиленковићем, Лихајем Бендајаном, Ином Сташевском, Сузаном Шулц, Павелом Верњиковим, Светланом Макаровом, Еон Сон Кимом... Његовом усавршавању значајно су допринели и контакти са пијанистима – ИтамаромГоланом, Укијем Оваскаиненом, Јулијом Окруашвили, Емел Хасаноглу, ОлгомСитковетском и Чизу Мијамотом. Од 2018. године је члан EUphony оркестра састављеног од студената из Аустрије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине и Србије. Наступао је у значајним концертним салама Београда (Велика дворана и Музичка галерија Коларчеве задужбине и Галерија САНУ), Бечу, Загребу, Љубљани, Будимпешти затим у Пирану (Словенија), Грацу (Аустрија) итд. Учествовао је 2018. године на фестивалу у Сиону (Швајцарска). Тренутно је студент четврте године на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Маје Јокановић.

УКИ ОВАСКАИНЕН је лауреат, добитник специјалне на-граде „Contemporanea“ и награде публике на такмичењу „Premio Jaen“ у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији „Сибелијус“ у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Поред тога, радио је са истакнутим уметницима и педа-гозима попут Пнине Салцман, Андраша Шифа, Емануела Красовског, Чарлса Розена, Јалија Вагмана и Фуа Цонга. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фес-тивалима као што су: „Ликови пијанизма“ у Театру „Маријински“, „Hagen Open“, Међународни фестивал музике у Бургосу, „Дијабели лето“ у Мацеу, „Концерти у дворцу Вајлбург“, „Златни дани Копен-хагена“, „Међународна недеља пијанизма“ у Еспоу. Извео је изузетан циклус од осам различитих реситала на Краљевском данском кон-зерваторијуму у Копенхагену у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром  Маријинског театра  у Санкт Петербургу исимфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у „Концертхаусу“ у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере „Фабер“ у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором „Тапиола“ (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској који носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета „Киров“ у новом филму Рејфа Фајнса „Бела врана“. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своју педагошку активност проширио је радећи са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације „ArtLink“. Поред  ангажовања као самостални уметнички сарадник на катедри  за гудачке инструменте, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним виолинистима, виолистима, челистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Млада виолинисткиња ЈАНА СТОЈКОВИЋ тренутно је на првој години студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Маје Јокановић.

 

 

Захваљујући СОКОЈ-у концерти су ослобођени ауторске накнаде.

 

Наш следећи концерт:

Драгана Јовановић,  флаута

Драгана Тепарић, клавир

Понедељак, 25. марта 2019. у 18 часова

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести