2543. концерт у Галерији Српске академије наука и уметности

sanu_logo_1.png 

 

 

Програм 2543. концерта у Галерији Српске академије наука и уметности

Четвртак, 7. фебруара  2019. у 18 часова

Кнез Михаилова  35.  Тeл.  20 27 167, 20 27 244.  Факс 20 27 201

Улаз је слободан

 

 

МАРИЈА ЂУРЂЕВИЋ-ИЛИЋ

флаута

БОРИС МАРТИНОВИЋ

клавир

 

Суделују:

ТАМАРА КНЕЖЕВИЋ
ДУЊА ПЕТРИЋ

флаута

 

 

ПРОГРАМ:

 

Франсис ПУЛАНК: 

Соната за флауту и клавир

 

Иван  ЈЕВТИЋ:        

Хепта - фантазија за флауту  и клавир

Tres para tres - дело за три флауте

 

Сезар ФРАНК:         

Соната за флауту и клавир A-dur

 

 

 

МАРИЈА ЂУРЂЕВИЋ-ИЛИЋ рођена је у Крагујевцу, где је завршила нижу и средњу музичку школу. Дипломирала је и магистрирала на Музичкој академији на Цетињу, у класи проф. Љубише Јовановића. Била је лауреат флаутских фестивала у Ваљеву, Подгорици и Котору и Међународног такмичења младих музичара Петар Коњовић у Београду. Била је полазник бројних курсева водећих светских флаутиста, као што су Михаел Мартин Кофлер, Давид Адорјан, Јанош Балинт, Орел Николе, Ирена Графенауер, Венсан Лика, Мишел Дебост, Кетлин Честин, Гунила вон Баар и др. и Зимске школе за дуваче одржане у Дубровнику под вођством Краљевског универзитета музике из Стокхолма и Музичке академије из Сарајева. Наступала је као солиста са оркестром Радио-телевизије Црне Горе. Учествовала је на бројним манифестацијама и фестивалима као сто су А-Темпо, Град театар Будва, ДЕУСфестивал у Подгорици, Барски љетопис и ICA (International Montenegro Music Festival) у Бару, Котор Арт као и на Међународном фестивалу музике у Врњачкој Бањи. Године 2007. постаје члан Црногорског симфонијског оркестра, у чијем саставу и даље свира као прва соло флаута. Ангажована је као професор флауте на Музичкој академији на Цетињу где је и шеф катедре за дуваче. Тренутно свира на 14к златној флаути Нагахара.

БОЈАН МАРТИНОВИЋ рођен је 1981. године на Цетињу. Потиче из музичке породице. Нижу и средњу школу завршио је у Котору, у класи проф. Илије Милошевића. Зпочео је 1996. студије клавира на Музичкој академији на Цетињу, у класи проф. Владимира Бочкарјова, где је  дипломирао и магистрирао са највишом оценом. Током 2002. и 2003. усавршавао се на Државном конзерваторијуму у Бечу. Похађао је курсеве истакнутих педагога: Владимира Овчињикова, Дмитрија Башкирова, Владимира Вијардоа, Kристофа Бернера, Ноела Флореса и Гyргy Надора. Интезивно наступа у оквиру разних камерних ансамбала и сарађује са бројним домаћим и страним уметницима као што су  Виктор Третјаков, Марина Јашвили, Михаил Березнитски, Данкан Мек Тјер, Вилхелм Цепински, Петер Лангартнер, Роман Симовић, Игор Перазић, Миран Бегић, Владислав Игулински, Ксенија Акејникова и многи други. Наступао је као солиста са Црногорским симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом и оркестром Camerata Academica. Оснивач је клавирског трија Тритонус. На репертоару има преко 30 програма солистичке, камерне и концертантне музике. Наступао је у готово свим најпрестижнијим дворанама бивше Југославије (Црногорско народно позориште уПодгорици, Дворана Ватрослав Лисински и Хрватски глазбени завод у Загребу, Сава центар и Коларчева задужбина у Београду, Градска кућа у Суботици, Синагога у Новом Саду, Бошњачки институт у Сарајеву) као и на бројним фестивалима у Италији, Енглеској, Немачкој, Аустрији, Мађарској, Француској, Белгији, Русији, САД, Кини, Холандији, Шпанији, Португалу, Јерменији, Либану, Пољској, Турској, Румунији, Италији, Финској и Аустрији. Више путата држао је мајсторске курсеве у Русији, Америци и Кини. Добитник је награде Црногорске академије наука и уметности. Један је од оснивача међународног музичког фестивала Еспресиво и Међународног пјанистичког такмичења Мања. Делује као професор клавира и декан на Музичкој академији на Цетињу.

Флаутисткиња ТАМАРА КНЕЖЕВИЋ-КОВАЧ рођена је у Котору 1989. године, гдеје завршила нижу и средњу музичку школу Вида Матјан. Дипломирала је и магистрирала на Музичкој академији на Цетињу, у класи проф. Љубише Јовановића. Освојила је низ првих и специјалних награда на такмичењима у земљи и иностранству. Као солиста наступала је на Фестивалу гудача који се већ годинама одржава у Котору, као и на фестивалима Котор Арт и Пургаторије. У 2013. години имала је солистички концерт у оквиру фестивала Nei Suioni dei Luoghi у Италији. Добитник је награде града Цетиња као најбољи студент Музичке академије 2009. Редовни је члан квартета Талија који наступа на свим фестивалима у Црној Гори. Тренутно је ангажована на месту друге флауте у Црногорском симфонијском оркестру.

ДУЊА ПЕТРИЋ, флаутисткиња и пиколисткиња, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду. Стални члан Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, на месту соло пиколо флауте. Сарадник је свих оркестара у Београду. Редован је гост Црногорског симфонојског оркестра.

 

Захваљујући СОКОЈ-у концерти су ослобођени ауторске накнад

 

Следећи концерт:

Катарина Мрвић, виолина

Наталија Младеновић, клавир

Понедељак, 11. фебруара 2019. у 18 часова

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)