Изложба: 110 ГОДИНА ОД ПРВИХ ЛЕТОВА АВИОНОМ ИВАНА САРИЋА 16. ОКТОБАР 1910 – 2020.

Поводом 110 година од првог лета авионом у Србији (и на Балкану), изузетног догађаја за нашу авијатику, када је конструктор, градитељ авиона и храбри, самоуки  летач, Иван Сарић из Суботице, 16. октобра 1910. године, полетео на свом оригиналном моноплану, који је по својој замисли, уз помоћ мајстора-столара, направио, отворена је изложба у галерији Ла Виста у Новом Саду.

0015.jpg 

Изложба је отворена у петак, 16. новембра 2020. године, тачно на дан, али 110 година касније, када је храбри суботичан, Иван Сарић, по јаком ветру, доносећи одлуку о томе и бацајући „новчић среће“ писмо-глава, прелетео цело коњјско тркалиште у Суботици и тиме се уврстио у малобројне великане светског ваздухопловства, којима је то пошло за руком.

О изложби је говорио и поздравио присутне, Жељко Вулетић, генерални секретар Ваздухопловног савеза Војводине, а затим је изложбу „110 година од првих летова авионом Ивана Сарића, 16. октобар 1910 – 2020.“ отворила госпођа Аранка Биндер, Помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину (Владимира Батеза). Поред чланова Савеза, и поштовалаца Сарићевог дела,  изложби су присустволали и неки новосадски медији (Радио-телевизија Војводине, Новосадске разгледнице, као и новинари новосадског Дневника и Мађар Соа).

0017.jpg

Овом изложбом, Ваздухопловни савез Војводине, његови чланови и спортисти желе да сачувају од заборава сећање на Ивана Сарића, на његов подвиг,  желе да се захвале за све оно што је Сарић урадио за наше ваздухопловство, што нас је учинио поносним, што нас је уврстио међу најзначајније земље - нације, тога времена, које су „савладале ваздух“ и винуле се „небу под облаке“. Овим скромним гестом захвалности и невеликом поставком изложбе, у малој али лепој галерији, Ла Виста, желимо да сачувамо успомену на Ивана Сарића, великана наше авијације.

                                                                                        Ваздухопловни савез Војводине

                                                                                        Фотографије: Дејан Валек

Tagovi

Komentari (0)