ОТВОРЕН 8. НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР

Прексиноћ jе у Вили Станковић у Чортановцима свечано отворен осми Амибиjентални позоришни фестивал Нови тврђава театар. Част да га отвори припала jе вишеструкоj лауреаткињи фестивала – глумици Емини Салаи Елор.

 5.jpg

„Хвала вам што сте са нама здушно градили ову Тврђаву театра за ових осам година. Хвала вам што смо и  вечерас заjедно, овако, на отвореном,  међу дрвећем и уснулим птицама, jер ми глумци ћемо ускоро као мушице излетети на сцену и слободним летом славити птичjи сан, jер ће ваздушни простор наjзад бити само наш. Хвала вам што се с поверењем препуштате нашем тумбању стварног и нестварног, па с нама немирно лутате кроз сан и несаницу. Хвала вам што пристаjете да се спуштамо овде на ово место где jе све мирно и природно док не дођемо ми да свему задаjемо друга  значења. Хвала вам што као и ми кишу и ветар сматрате само добрим кулисама за истинску позоришну игру. Хвала вам што се не плашите нашег лудила, као што се ни ми не плашимо вашег преког суда. Ми само заjедно чинимо позориште“, део jе уводног слова, коjим jе глумица Емина С. Елор поздравила публику.

8.jpg

Након тога jе уследила премиjерна изведба представе Живот се са мном много поиграо, заснована на истоименом роману Давида Гросмана, као и на филмовима, интервjуима, емисиjама и другим документарним материjалима, коjи се тичу живота jунакиње Еве Нахир Панић. Представа jе рађена у продукциjи фестивала Нови тврђава театар, а режиjу потписуjе Дино Мустафић. Прва реприза биће 8. септембра, на дан затварања фестивала.

Вечерас ће фестивалска публика уживати у представи Остаjем остати, у самосталноj продукциjи глумаца из Новог Сада. Она се бави темом домовине, и поставља питање да ли из ње треба отићи или, ипак, у њоj остати.

У представи играjу Емина С. Елор, Jудит Ласло, Бенце Салаи и Роберт Ожвар, а режиjу jе радила Габриела Црнковић.

Tagovi

Komentari (0)