Општина Инђија финансира вантелесну оплодњу

 

13.02.2017.

Општина Инђија финансира вантелесну оплодњу

На данашњој седници општинског већа утврђен је предлог одлуке о остваривању права на финансирање трошкова вантелесне оплодње. Овом одлуком створене су могућности да општина Инђија финансира вантелесну оплодњу паровима до четвртог покушаја са по 250 хиљада динара.  

Трошкови финансирања вантелесне оплодње које нуди држава врло често нису довољни да сви који то желе нађу шансу за рођење детета. Општина Инђија утврдила је предлог одлуке којом се даје могућност великом броју парова да добију дете.

Председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да је утврђивање данашњег предлога један од мера које локална самоуправа доноси са циљем повећања наталитета. „Ово је први пут у историји општине да се у буџету издвајају средства за вантелесну оплодњу. Знамо да Република финансира први, други и трећи покушај, али ми смо желели да пружимо још шанси брачним паровима и бићемо пресрећни ако овим путем Инђија добије макар једног становника више“, изјавио је Гак.

Предлогом одлуке утврђује се и проширење старосне границе у односу на републичку, и то до 44 године. Такође, брачни парови могу да покушај вантелесне оплодње остваре како у државним тако и у приватним клиникама са којима Републички фонд за здравствено осигурање има потписан уговор.

Да подсетимо, иако је у јулу прошле године за скоро дупло повећана једнократна новчана помоћ за прво рођено дете, у буџету за 2017. годину предвиђено је додатно повећање једнократне новчане помоћи која сада износи 30.000,00 динара.

Komentari (0)