Оживљавање задругарства у Гроцкој

Београд, 20. новембар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић посетио је данас Гроцку, једну од 17 општина Града Београда са 83.000 становника и 15 месних заједница.

poseta.jpeg

Кркобабић је обишао ову општину, која је своју прву задругу добила давне 1932. године, промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије.

Он је у земљорадничкој задрузи „Врчин 2017“ у Врчину указао на то да села у београдској општини имају више становника него неке општине у Србији, додавши да је концепт да свако село има задругу као стожер свог развитка.

Према његовим речима, задруга „Врчин 2017“ објединиће произвођаче и ширењем своје мреже на остале месне заједнице општине Гроцка омогућиће снабдевање из једног центра што већег броја њих садним материјалом, репроматеријалом и вештачким ђубривом, али и грлима крупне и ситне стоке.

Министар је обишао и „Грочанку“, угашену фабрику која је некада служила као откупни центар воћа из читавог региона и вршила његову прераду у пекмез и сокове.

Ово је озбиљан изазов за државу, град и локалну самоуправу. Овај воћарски крај може поново да стане на ноге формирањем центра за откуп и прераду воћа, навео је Кркобабић.

Тако бисмо, осим сировине, имали готове производе за домаћу употребу па и извоз, рекао је министар и напоменуо да је некада „Грочанка“ запошљавала 3.000 људи.

Председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић изразио је захвалност министру на посети, али и спремност да та општина учествује у формирању задруга у свим тамошњим селима јер је оживљавање задруга на овим просторима од кључне важности за опстанак једног од најбогатијих воћарских крајева Србије.

Плац на којем се налазе објекти фабрике за прераду воћа и поврћа има 10 хектара, а окружен је са 7.000 хектара засада воћа у гравитационој тачки између такође воћарских центара – Сопота, Младеновца и Смедерева, а, уз сада решене имовинске односе, ова фабрика представља огроман потенцијал за модеран центар који би поново упослио више хиљада људи и подигао на ноге привреду овог краја, рекао је Симоновић.

Општина Гроцка позната је по узгоју разних врста воћа: јабуке, крушке, брескве, кајсије, трешње, али и дуње, шљиве, јагоде и боровнице као нове сорте на овом терену, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Tagovi

Komentari (0)