Отворена jубиларна Слободна Зона 

Четвртак, 7. новембар, 20х. У Београду, Новом Саду и Нишу почео 15. Филмски фестивал Слободна Зона. У препуноj београдскоj Комбанк дворани свечаност су поред селектора фестивала отворили и Иван Златић и Татjана Аничић, чиjа се здружена акциjа Кров над главом бори за људско право на дом.

 DSCF8239.jpg

Мени нису jош увек извршитељи закуцали на врата да ме избаце на улицу, али ми jе пре три године постало jасно да то може буквално сваком да се деси на свету – истакао jе Златић. Кроз поезиjу jе подсетио присутне на познатиjе случаjеве присилног исељавања људи из своjих домова и додао реченицу коjа jе изазвала наjвећи аплауз током вечери -  Хаj'те да сваки праг, свако двориште претворимо у Слободну Зону.

 TDP_4418.jpg

После Златића обратила се Татjана Аничић са своjим сином, истичући да су њих двоjе жртве система, а да су се добри људи одазвали и помогли им, захваљуjући чему су jош увек у свом стану.

Одлучила сам да не могу и не смем да будем само жртва, почела сам да долазим на принудна исељења и да сада jа своjим телом браним своjе људе. Хапсили су ме због тога, али ме нису довољно уплашили. Идем даље jер сам престала да будем жртва – рекла jе Аничић и додала да су у Новом Саду овог лета њихове колеге активисти били ухапшени, због чега jе схватила да не треба само да стоjи у одбрамбреном кордону, већ и да проговори о томе да jедна обична, самохрана маjка има шта да каже и позове и друге да се прикључе. 

Зато моj син вечерас стоjи овде са мном, jер желим да научи и види да оно што гледа у цртаћима ниjе реалност, да живот ниjе ушушкан и мирисан кутак. Ма колико то суморно звучало, желим да већ сада научи да се за слободу избори и пре свега зна да само ако смо солидарни можемо да помогнемо jедни другима, да jе солидарност наша jедина снага – закључила jе Татjана Аничић и уз речи да нешто што смо видели на вестима може да се деси било коме прогласила 15. jубиларну Слободну Зону отвореном.

 DSCF8167.jpg

На свечаности су говорили и директор и селектори фестивала Раjко Петровић, Бранка Павловић и Иван Бакрач коjи су подсетили присутне шта jе све постигнуто за 15 година постоjања фестивала, као и коjи су све људи оставили значаjан траг и учинили фестивал оним што jесте данас.

 

До 12. новембра на Слободноj Зони публика ће имати прилику да погледа преко 40 документарних и играних остварења у Београду, Новом Саду и Нишу.

 

Све информациjе о програму доступне су на wеб саjту freezonebelgrade.org

 

Фото: Тања Дробњак

 

 

Tagovi

Komentari (0)