Отворена изложба о кнегињи Jелисавети у Историjском музеjу Србиjе

Београд, 16. септембар -  Jуче jе у Историjском музеjу Србиjе отворена изложба „Кнегиња Jелисавета – Дуго путовање кући“, коjу у оквиру проjекта „Генеалогиjе старих српских породица“ др Душице Боjић, заjеднички реализуjу ова угледна музеjска установа и Артис центар из Београда. Многоброjна заинтересована публика jе испунила музеj у желји да погледа несвакидашњу поставку коjу чини приближно 200 предмета из заоставштине последњег детета дома Карађорђевића рођеног у Кралјевини Jугославиjи, али и да лично сретне кнегињу Jелисавету, коjа jе активно учествовала у реализациjи ове по много чему несвакидашње поставке.

 Otvaranje izložbe.jpg

„Чињеница да историjски музеj Србиjе први пут представлја живу историjску личност, као и она да предмети из кнегињине заоставштине до сада нису истраживани, публиковани и излагани, чини ову изложбу вишеструко занимлјивом,“ нагласила jе Тамара Огњевић, директорка Артис центра, аутор изложбе о кнегињи Jелисавети.

Окуплјене госте, међу коjима су многи стигли из иностранства, поздравили су др Душица Боjић, директорка Историjског музеjа Србиjе, кнегиња Jелисавета Карађорђевић и Тамара Огњевић, а част да отвори изложбу припала jе директору Међународног фонда Демидов, Александру Тисоу Демидову, припаднику ове угледне племићке породице из коjе порекло води и маjка кнеза Павла Карађорђевића, кнегињиног оца.

 

Plakat izložbe.jpg

Отварању коjе jе окупило броjне угледне личности из сфере културе, науке, политике и уметности, присуствовали су и чланови кнегињине наjуже породице – њен син Николас Балфур, кћер Катарина Оксенберг и унука Индиjа Оксенберг. 

У оквиру првог вођења уприличеног на отварању изложбе публика jе имала прилику да чуjе више о кнегињиним прецима из дома Карађорђевића, Ненадовића, Романових, Демидових, Гликсбурга и Белоселских-Белоезерских. Пажњу публике jе посебно привукла инсценациjе трпезариjе с краjа 19. века на коjоj jе изложен скупоцени сервис коjи jе некада припадао Демидовима, принчевима од Сан Доната, као и низ предмета из продукциjе чувених златарских кућа империjалне Русиjе -Фабержеа и Овчиникова. Лични предмети кнегиње Jелисавете, нарочито они везани за моду, као и њене фотографиjе из светских модних часописа, а коjе потписуjу Ричард Аведон, Сесил Битон и Ормон Ђилји, публика jе оценила као изузетно атрактивне у оквиру поставке коjа представлја споj класичног музеjског концепта са елементима нове музеологиjе, коjи инсистираjу на димензиjи интимног и личног. 

У оквиру изложбе коjа ће траjати до 14. новембра текуће године, публика ће бити у прилици да се сваке среде од 17-18 часова дружи са кнегињом Jелисаветом, док ће ауторка изложбе, историчарка уметности Тамара Огњевић, сваке неделје од 12:30 водити заинтересоване посетиоце кроз поставку. Због ограниченог броjа места на пратећим програмима изложбе,  неопходно jе наjавити долазак на е адресу: tamara.ognjevic@artiscenter.com

 

Ненад Бељинац

 

 

Tagovi

Komentari (0)