ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЧЕКАЈУЋИ СТАЛНУ ПОСТАВКУ

У четвртак, 20. априла 2023. године у 17 часова у Историјском музеју Србије, након уводних речи др Душице Бојић, директорке Музеја,  госпођа Маја Гојковић, потпредсеница Владе и министарка културе, отвориће изложбу „Чекајући сталну поставку”.  

Rekonstrukcija krune cara Dusana Izrada Goran Ristovic Pokimica.JPG Реконструкција круне цара Душана

У оквиру церемоније свечаног отварања, сопран Наташа Тасић Кнежевић ће уз клавирску пратњу Саше Кнежевића извести композицију „Нимфа” Петра Крстића.

Изложба ће бити доступна посетиоцима од петка 21. априла.

 Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevica Izrada Goran Ristovic Pokimica.jpg

Реконструкција круне деспота Стефана Лазаревића

Молимо све заинтересоване редакције да потврде долазак својих екипа на адресу nenad.beljinac@imus.org.rs , најкасније до 14 часова у четвртак, 20. априла 2023. године.

Медији ће бити у прилици да узму изјаву директорке Музеја од 15.30 до 16.45 часова или по завршетку церемоније отварања.

 Rekonstrukcija krune kralja Milutina Izrada Goran Ristovic Pokimica.JPG

Реконструкција круне краља Милутина

У години обележавања 60 година од оснивања, Историјски музеј Србије изложбом „Чекајући сталну поставку” пред посетиоце износи највредније предмете из својих збирки који су из заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

 Rekonstrukcija krune Jelene Anzujske Izrada Marsel i Simon Civljak.jpg

Реконструкција круне Јелене Анжујске

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке – у централној и бочним салама презентовани су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Карађорђевић и Обреновић, а у остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовековне државе под османску власт, као и период српске Деспотовине.

 Insignije kralja Petra I Karadjordjevica.jpg

Инсигније краља Петра I Карађорђевића

Међу бројним оригиналним експонатима историјским значајем се пре свих издвајају инсигније краља Петра I Карађорђевића – шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле оивичен хермелином и једина сачувана српска круна, изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа, по нацрту професора Михаила Валтровића, у чувеној радионици браће Фализ у Паризу.

 Krunidbeni plast kralja Petra I Karadjordjevica detalj.jpg

Крунидбени плашт краља Петра I Карађорђевића

Поставку употпуњују оригинална платна Арсенија Петровића, Ђорђа Теодоровића, Стевана Тодоровића, Уроша Кнежевића, Паје Јовановића, Уроша Предића и других изврсних уметника.

На изложби ће бити премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених у циљу освежавања колективног сећања на овај период српске историје, а за будућу сталну поставку која ће приказати прошлост ових простора од неолита до краја 20. века.

Посетиоци ће моћи да виде реконструкције круна цара Душана, краља Милутина и деспота Стефана Лазаревића, рад познатог филигранисте Горана Ристовића Покимице, круне царице Јелене, рад вајарке Јасминке Бркановић, и круне Јелене Анђел, у народу познате као Анжујске, израђене у златарској радионици Марсела и Симона Чивљака, као и реконструкције одежди Михаила I Војисављевића, односно Милутина и  Драгутина из периода детињства, које је урадила костимографкиња Јелена Стокућа са сарадницима.

Круне су ручно рађене старим техникама на основу сачуваних писаних извора и фресака из манастира Лесново, Манасија, Студеница и Сопоћани, а у консултацијама са бројним релевантним стручњацима.

Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се не само у томе што пружају драгоцене податке о њиховим власницима, представљајући тако непроцењив извор за истраживаче многих научних дисциплина, већ и због чињенице да је сачуван само мали део заоставштине српских владарских династија.

Разлог за то су пре свега историјски догађаји који су обележили прошлост српског народа – вишевековна османска владавина, ратови, династичке смене, пљачке и разарања, прогон, небрига...

Изложба ће у наредном периоду бити обогаћивана новим реконструкцијама круна и других инсигнија, које су у процесу израде, тако да ће се пред посетиоцима наћи и круне краља Михаила IВојисављевића, краљице Симониде, краља Твртка I Котроманића и деспота Ђурађа Бранковића.

Аутори концепције изложбе су др Душица Бојић, Слађана Бојковић и Тијана Јовановић Чешка, дизајн поставке је осмислила кустоскиња Изабела Мартинов Томовић, док су у припреми и реализацији изложбе учествовали кустоси Музеја. 

Од петка 21. априла, заинтересовани посетиоци могу да виде изложбу сваког дана, осим понедељка, у периоду од 12 до 20 часова (продаја улазница до 19 часова).

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

 

 

Ненад Бељинац

Tagovi

Komentari (0)