ОТВАРА СЕ НАУЧНИ КЛУБ У ЗАЈЕЧАРУ

Центар за промоцију науке отвара Научни клуб у Зајечарској гимназији, који ће служити и ученицима и наставницима, али и свим заинтересованим грађанима, као место за бављење науком

 Naucni  klub.jpg 

У уторак, 20. децембра, у Зајечару се отвара Научни клуб, који ће бити смештен у једној од учионица Зајечарске гимназије. Научни клубови су иницијатива Центра за промоцију науке, а тренутно је активно 14 клубова широм Србије.

Отварању Научног клуба у Зајечарској гимназији присуствоваће и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а поред њега, меморандум о сарадњи потписаће и др Марко Крстић, в.д. директора Центра за промоцију науке и Срђан Станојевић, директор Гимназије Зајечар. Званична церемонија планирана је у 13 часова, а након ње, представници медија имаће прилику да узму изјаве и сазнају више информација о Научном клубу.

Шта су научни клубови? Овај концепт развијен је у Центру за промоцију науке. Први клуб је основан у Београду, у Кнез Михаиловој улици 5, а био је доступан свим заинтересованима од 2013. до 2015. године. Један од главних задатака клуба је да повеже све којима је наука блиска и занимљива, без обзира на године, ниво знања и области интересовања. Чланство у клубу је добровољно и бесплатно.

 

Научни клуб Зајечар, као део Гимназије Зајечар, замишљен је као место сусрета

деце, ученика, студената, наставника, научника и грађана са науком и технологијом.

Заинтересовани ученици, поред редовног школског програма, овде имају прилику да се сусретну са иновативним и новим приступима учењу и овладају научном методологијом. У овом простору, сви заинтересовани за науку и технологију имају прилику да се упознају, размењују искуства, дискутују о научним темама и тако проширују знања и усвајају примењиво знање и развијају функционалну писменост у научном домену.

 

У клубу ће се одржавати разноврсни научнопопуларни догађаји: дебате, изложбе, конференције, предавања, презентације, пројекције, радионице, семинари, састанци, као и неформална окупљања на којима се разговара о темама из области науке и технологије.

 

ЗАЈЕЧАРСКA ГИМНАЗИЈА, ЈЕДНA ОД НАЈСТАРИЈИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА У СРБИЈИ

Гимназија Зајечар, поред тога што је једна од најстаријих средњих школа у Србији, успешна је у разноврсним областима, подстицању едукације кроз примењена знања и вештине, уз креативност у раду са ученицима. 

Математичари и физичари из ове школе у протеклих десетак година освојили су више од 20 републичких награда, већ пет година уназад гимназија реализује Програм ученичке компаније. Још један занимљив пројекат кроз који школа популаризује науку међу младима јесте и Научни папарацо, реализован у сарадњи са Центром за промоцију науке. Ова гимназија се бави и зеленим темама, а Гимназија Зајечар je прва школа у Европи која је добила STEM EXPERT LABEL у оквиру пројекта Stem Label. Прошле године, у гимназији је покренут програм Girls can do IT са намером да се мотивишу ученице основних школа да упишу IT смер. Поред тога, наставници и ученици школе посвећено узгајају и биљке!

Tagovi

Komentari (0)